JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Håvard Sæbø

«Nei til Miljøpartiet De Grønne»

Miljøpartiet De Grønne vil slutte med oljeproduksjon i løpet av 15 år. Skal LO og partier på venstresiden samarbeide med et slikt parti?
30.09.2019
15:42
30.09.2019 15:42

Det er Arbeiderpartiet ved sin leder som har luftet tanken om et rødgrønt samarbeid opp mot stortingsvalget om to år der Miljøpartiet De Grønne skal inngå. For flere av oss som er fagorganisert framstår dette som lite attraktivt. Hvorfor det? Fordi Miljøpartiet De Grønne virker å være kategoriske forkjempere av en politikk som har negative følger for arbeidsplasser og for den vanlige innbygger.

Et eksempel på det siste er at førstekandidaten for partiet i Oslo uttalte rett etter valget: – Vi elsker bomringen!

p

Er det noe som har opprørt innbyggere i flere av de store byene dette året er det nettopp bommer, fordi mange oppfatter ordningen som usosial og belastende.

Men viktigere på lang sikt, og for landets økonomi, er Miljøpartiet De Grønnes avvisning av oljeproduksjonen.

Partiet sier i sitt program at en radikal miljøpolitikk må til, føre var-prinsippet og det å søke permanent vern mot petroleumsaktivitet. Og partiet vil «samle verdenssamfunnet om en radikal omstilling av økonomien». De vil avvikle bruk av fossilt energi så rask som mulig.

I programmet står det helt konkret: «Stanse åpning av nye olje- og gassfelt på norsk sokkel og starte en gradvis og planmessig utfasing av petroleumsvirksomheten over en 15-årsperiode.»

Hvor mye vil Norge tape på det? Ifølge Norsk petroleum.no: Statens samlede netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten anslås til 251 milliarder kroner for 2018 og 263 milliarder kroner for 2019.

Bortfaller disse milliardene og et utall til, er det grunn til å regne med enorme konsekvenser for store og små, innenfor eksempelvis sysselsetting, kjøpekraft, helsetilbud og forsvarsevne. Vi risikerer ganske enkelt å bli fattige. Er det det vi vil?

p

Så hevder Miljøpartiet De Grønne at en slik politikk må gjennomføres fordi klimaet krever det. Men slik trenger det ikke å være. Fordi det er mye vi enda ikke forstår om klimamekanismene og fordi vi jobber hardt med å få kontroll over utslipp vi mener er skadelig, ved for eksempelvis å gå over til bruk av elbil.

Og når vi studerer faktaene nærmere, ser vi at cruisetrafikken fører til enorme utslipp av klimagassen CO2. Da vil det være naturlig å stoppe den trafikken, før vi stopper vår egen oljeproduksjon – for å ta en enkel sammenligning. Det er forhold som dette som Miljøpartiet De Grønne ikke virker å ta inn over seg. Derfor må LO og samarbeidspartnere gjøre den jobben, på en grundig og fordomsfri måte.

Det er enkelt å konkludere: Vi klarer oss best uten Miljøpartiet De Grønne.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
30.09.2019
15:42
30.09.2019 15:42