JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt:

«Norge er ikke tjent med at gruppen av innvandrere med høy utdanning holdes utenfor», skriver Ingrid Ihme i Telenor

For å få flere innvandrere med høy utdanning ut i arbeid er det nødvendig med et godt samarbeid med fagforeningene, skriver Ingrid Ihme.

For å få flere innvandrere med høy utdanning ut i arbeid er det nødvendig med et godt samarbeid med fagforeningene, skriver Ingrid Ihme.

colourbox.com

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Å hjelpe gruppen av innvandrere med høy utdanning inn på arbeidsmarkedet er god politikk for fagforeningene, ettersom en av fagbevegelsens viktigste verdier er nettopp at «alle skal med», skriver direktør Ingrid Ihme i Telenor Open Mind.

Kunnskap gir konkurransekraft. Dette viser omstillingsbarometeret til Abelia som illustrerer hvilke sektorer som vil trenge mer arbeidskraft i fremtiden. En gruppe som ofte ekskluderes, men som likevel besitter verdifull kompetanse som Norge trenger, er innvandrere med høy utdanning. Det norske samfunn er ikke tjent med at denne gruppen holdes utenfor.

Nå er vi i gang med rekruttering igjen, til høstens kull i Telenor Open Mind som starter 8. oktober. En dag i forrige uke ringte kona til en potensiell deltager i programmet vårt. Mannen hennes er nyutdannet fra et universitet i Karachi. La oss kalle han Waleed. Han har bachelorgrad i informatikk og mastergrad innen Finance + MBA. Waleed har sendt hundrevis av søknader og har de beste kvalifikasjoner, men får likevel ikke jobb. Han er langt fra alene. Mange ikke-vestlige innvandrere er i tilsvarende situasjon. Når Waleed som nyutdannet fra et fremmed universitet kommer til Norge, er det lett for rekrutteringsansvarlige å ta ham ut av bunken, fordi han ikke har et vestlig navn eller utdanning fra et velkjent hjemlig universitet eller høyskole.

p

Waleed har ikke har noe erfaring med det norske arbeidslivet, spesielt ikke med en kunnskapsbedrift. Han kan ikke kodene, men dette vil han lære gjennom programmet vårt. Våre deltagere begynner med en introduksjonsperiode på 8 uker, før de begynner en arbeidspraksisperiode på 10 måneder. Gjennom denne arbeidspraksisen møter de det norske arbeidslivet, knekker flere koder og gjennomgår relaterte kurs.

For å få flere innvandrere med høy utdanning ut i arbeid er det nødvendig med et godt samarbeid med fagforeningene, at de ser behovet for å hjelpe denne gruppen inn på arbeidsmarkedet. I Telenor kan Open Minds suksess i stor grad tilskrives fagforeningenes vilje til å se utover egne rekker. Å hjelpe denne gruppen inn på arbeidsmarkedet er god politikk for fagforeningene ettersom en av deres viktigste verdier er nettopp at «alle skal med».

Telenor, som en av Norges største bedrifter, og en av verdens telecom-operatører, er bevisst på sitt samfunnsansvar. Som et ledd i denne samfunnsbevisstheten ønsker Telenor å samarbeide med Nav ettersom de tilbyr Telenor gode kandidater som Telenor på egenhånd ikke ville fanget opp.

p

Telenor startet med å ta inn målgruppen innvandrere i Open Mind i 2010, og 74 % kommer seg ut i ordinært arbeid etter å ha vært gjennom vårt program. Det er en myte at innvandrere med høy utdanning klarer seg selv på arbeidsmarkedet. Erfaring fra det norske arbeidslivet er svært viktig. Mange blir ikke kalt inn til intervjuer i det hele tatt, og når de først blir det, får de ofte beskjed om at de er «overkvalifisert». Derfor oppfordrer jeg alle som trenger og ønsker god og motivert arbeidskraft til å benytte seg av denne gruppen. Jeg håper også at fagforeninger i andre bransjer følger eksempelet til fagforeningene i Telenor, og i større grad gjør det enklere for kandidater fra NAV å komme inn på arbeidsmarkedet.

Vi i Telenor har svært god erfaring med Open Mind. Kan vi, kan dere. Det føles riktig.

Annonse
Annonse