JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Norges Bank bremser litt»

Sentralbanksjef Øystein Olsen har nok en gang satt opp styringsrenta.

Sentralbanksjef Øystein Olsen har nok en gang satt opp styringsrenta.

Nils S. Aasheim / Norges Bank

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Norges Bank satte torsdag opp styringsrenta med en «kvarting» til 1,5 prosent.

kjell.werner@anb.no

Økonomiske eksperter var delt i synet på hva Norges Bank burde gjøre. Det såkalte rentepanelet i Dagens Næringsliv var riktignok samstemte i at styringsrenta ikke burde økes, men sjeføkonom Øystein Dørum i NHO var blant dem som hevdet at det ville være riktig av Norges Bank å heve styringsrenta. For å gjøre bildet komplett, bør vi ta med at Statistisk sentralbyrå melder om et taktskifte i norsk økonomi. Ifølge SSB vil lavere vekst internasjonalt bidra til at konjunkturoppgangen i Norge vil være over i løpet av et års tid.

Siden i fjor høst har Norges Bank hevet renta fire ganger, fra rekordlave 0,5 til 1,5 prosent. Sentralbanksjef Øystein Olsen har underveis kommet med relativt klare signaler om at renta skulle opp, og han har fulgt sine egne råd. Men på forrige rentemøte ble det økonomiske bildet mer uklart. Da kunne Olsen fortelle at «risikobildet internasjonalt gir økt usikkerhet om renteutviklingen framover». På denne bakgrunn signaliserer sentralbanksjefen nå at styringsrenta «mest sannsynlig» vil bli værende på dagens nivå den nærmeste tiden. Den stipulerte rentebanen fram i tid justeres altså noe ned.

Følg oss på Facebook

Handelskrigen mellom USA og Kina bremser den økonomiske veksten rundt om i verden. Britenes brexit-floke skaper også usikkerhet i markedene, og veksten i flere europeiske land er lavere enn det som for kort tid siden var forventet. Onsdag satte USAs sentralbank ned renta. Alt dette påvirker selvsagt også Norge.

På den annen side går det godt i norsk økonomi, så isolert sett burde renta i Norge ha ligget på et høyere nivå. Men Norge er ingen isolert øy økonomisk sett. Derfor er det grenser for hvor mye høyere rente annerledeslandet Norge kan ha enn rentenivået i vår omverden. Det er ikke enkelt å være kjerringa mot strømmen.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Det sterkeste argumentet for høyere rente er kronekursen. Krona er svakere enn det Norges Bank tidligere har forventet. På den annen side bidrar den svake krona til å stimulere norsk økonomi. Men når det går godt i norsk økonomi, og flere kommer i jobb. Sentralbanken ønsker å dempe faren for at gjeld og boligpriser igjen stiger raskt. Derfor er det fornuftig med en forsiktig økonomisk brems nå. Det er bedre å være føre var, enn etter snar.

Her må både Norges Bank og regjeringen bidra hver på sin måte. Sentralbanksjefen skal bruke renta som redskap i pengepolitikken mens finansminister Siv Jensen styrer finanspolitikken gjennom statsbudsjettet. Øystein Olsen kom med sin innstramming torsdag. Siv Jensen må innfri på samme måte når statsbudsjettet for 2020 legges fram 7. oktober.

Annonse

Flere saker

Annonse