JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Nye toner fra Høyre»

Stortingsrepresentant Herik Asheim (H) vil øke fagforeningsfradaget.

Stortingsrepresentant Herik Asheim (H) vil øke fagforeningsfradaget.

Nanna Aanes Wolden

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Høyre kan være i ferd med å gjøre sine hoser grønnere i fagbevegelsen.

kjell.werner@anb.no

Lederen i Stortingets finanskomité, Henrik Asheim, mener det er på tide å øke fagforeningsfradraget. Det er nye toner fra den kanten og må oppfattes som et frieri overfor fagbevegelsen. Skattefradraget for fagforeningskontingent har stått stille på 3.850 kroner siden 2013 og har dermed blitt svekket i verdi når priser og lønninger har steget. Dette fradraget skulle ha vært på 4.350 kroner dersom det hadde fulgt prisstigningen.

Henrik Asheim mener at Høyre bør programfeste at fagforeningsfradraget skal økes hvert år slik at det følger priser og lønninger. Han er heller ikke fremmed for en reell økning i fradraget. Det hører med til historien at Ap har lovet en dobling. Mest interessant er det å merke seg begrunnelsen som Asheim bruker. Han viser til suksessen i trepartssamarbeidet, altså samarbeidet mellom fagbevegelsen, arbeidsgiverne og staten.

Følg oss på Facebook

– Grunnen til at Norge er så suveren på omstilling, er trepartssamarbeidet. At arbeidsgivere og arbeidstakere er organiserte og respektfullt snakker sammen og finner løsninger. Det må et parti som Høyre også ta vare på, sier Asheim til Klassekampen. Høyre-politikeren er bekymret for fallende organisasjonsgrad i arbeidslivet, og derfor mener han at Høyre må diskutere økt fagforeningsfradrag.

Statsminister Erna Solberg hyller tid om annen det organiserte arbeidslivet i pene ordelag, men regjeringen trenerer aktiv handling når den blir presset. I januar 2018 tvang opposisjonen, den gang medregnet KrF, mindretallsregjeringen til å komme med tiltak som kan øke organisasjonsgraden i arbeidslivet. Men nå har Erna Solberg flertall bak seg og sørger derfor, med KrFs hjelp, å parkere det gamle stortingsvedtaket.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Vi skal heller ikke glemme at regjeringen i den politiske plattformen «anerkjenner at mange arbeidstakere velger å være uorganisert». Og vi må minne om Frp-leder Siv Jensens utskjelling av den norske modellen i sin landsmøtetale i 2013. Innerst inne mener hun nok fortsatt at den norske modellen «står i veien for det norske folk». På den annen side gir Henrik Asheims utspill grunn til en viss optimisme. Vi velger å tro at dette er et ektefølt engasjement, ikke bare taktisk fundert. Uansett er det fornuftig tenkt.

Økt organisering, både blant arbeidsgivere og arbeidstakere, er en forutsetning for at den norske modellen skal fungere. Arbeidsgivernes fradragsmulighet for sine kontingenter blir nemlig automatisk regulert i takt med økte lønninger. Arbeidstakernes fradrag har derimot tapt i verdi. Derfor er det på høy tid å øke fagforeningsfradraget. Her må det gjenskapes balanse mellom partene i arbeidslivet. Trepartssamarbeidet fordrer at alle parter bidrar. Nå er det opp til politikerne å kvittere ut.

Annonse
Annonse