JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

colourbox.com

Debatt:

Ønsker politikere fagarbeidere, egentlig?

Vi hører hele tiden fra politikere, uavhengig av side i politikken, at vi mangler fagarbeidere. Som kokk, tviler jeg på at de mener noe med det, skriver Leni Ravnøy Eriksen.
28.10.2019
12:38
28.10.2019 12:42

Alle politikere i Norge er enig om 1 ting. Vi trenger flere fagarbeider. Og ja, det gjør vi. I mitt fag, som er kokk, mangler vi opp mot 1000 fagarbeider. Dette er altså de fagarbeiderne som skal lage maten din på sykehus, sykehjem, kantiner, catering, hotell og restauranter. Vi ser til at maten din er god, variert, trygg for allergikere, at maten er trygg og er behandlet i henhold til IK-mat etc. Og ikke minst, det er vi som lager maten din når du trenger den, uansett når det er på døgnet.

Likevel synes ikke politikere, og særlig høyresiden sammen med NHO i spissen, at vi bør ha en lønn å leve av. Vi skal «selvfølgelig» ut på anbud om vi jobber i kantiner. Og i anbud skal prisene for våre tjenester presses så lavt ned at vi ikke kan ha den bemanning som trengs, og lønningene holdes nede.

Hvis et utested, restaurant e.l. ikke overlever, skyldes det alltid på at bedriftene må betale en lovpålagt minstelønn. Minstelønnen er på kr.167,90 i timen for arbeidstakere over 20 år.

P

Hvis en bedrift ikke klarer å betale arbeidstakerne sine en lønn på 167,90 kr timen, har ikke bedriften livets rett. Hvor mange klarer å leve på en slik lønning?

Så vil da noen dra fram at vi har skift-tillegg. Ja, noen, men ikke alle. Dessuten begynner ikke vår kveld før kl. 21.00, og det kompenseres med kr. 12,53/t. Helgetillegget etter kl.14 på lørdager kompenseres med hele 23,82/t. Så jobber du fulltid, men si kl. 13.30 - 21.00, har du ikke skifttillegg.

Det er ganske påfallende at det er en gjenganger at det skyldes på lønningen når det er konkurser i serveringsbransjen, men når andre typer bedrifter der arbeidstakerne tjener veldig mye mer går konkurs, er det aldri snakk om lønn som en utløsende faktor for konkursen.

Jeg vet dette virker utrolig, men mat koster faktisk penger, også for serveringsbedrifter. Og når våre tjenester skal være tilnærmet gratis, og maten ikke skal koste noe, ja, da er det arbeidstakerne det går ut over. Særlig gjelder dette kantiner.

P

Det sier seg selv at dette ikke er strålende for rekrutteringen av fagarbeidere.

Så kjære politikere. Spør dere selv, ønsker dere egentlig flere fagarbeidere? Hvor mye presset dere prisene i stortingskantinen? Tenkte dere på om dere fikk fagarbeidere, eller var dere bare interessert i pris? Skal maten være nesten gratis, eller skal de som jobber der ha en lønn å leve av?

Kokkfaget er fantastisk, men det er på tide det vises på lønningene våre at dere faktisk ønsker fagarbeidere. Ord som «vi trenger flere fagarbeidere» fremstår per i dag som latterlig tomme ord.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
28.10.2019
12:38
28.10.2019 12:42