JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Regjeringens partier taler med to tunger»

De fire regjeringspartiene sliter på meningsmålingene.

De fire regjeringspartiene sliter på meningsmålingene.

Statsministerens kontor

De fire regjeringspartiene er på defensiven og sliter på meningsmålingene. Derfor ser vi nå flere tegn til mer egenmarkering. Venstres landsmøte og danmarksturen til Frp-nestleder Sylvi Listhaug er to ferske eksempler i så måte. Klarest ser vi dette i innvandringspolitikken, hvor avstanden mellom Venstre og Frp er størst. Regjeringens politikk synes å bli mindre viktig.

Danskenes svært restriktive innvandringspolitikk er et forbilde for Frp generelt og Sylvi Listhaug spesielt. Hun har fått ansvaret mot å meisle ut en «bedre» Frp-politikk på dette området, og svaret får vi på partiets landsmøte i begynnelsen av mai. Frp har hatt for vane å dra det såkalte innvandringskortet i forkanten av hvert valg, så også i år. Ved stortingsvalget i 2017 pekte velgere flest på innvandring som den viktigste saken. Men dette er ikke lenger tilfellet, skal vi tro en meningsmåling Aftenposten nylig offentliggjorde. Nå er det bare åtte prosent som mener innvandring er viktigst.

• Følg oss på Facebook

På helgens landsmøte gjorde Venstre mange vedtak som verken er i tråd med regjeringens politikk eller det er mulig å få Høyre og Frp med på. Det gjelder blant annet vedtaket om at papirløse innvandrere skal få samme helsehjelp som andre. Det er avslørende for situasjonen at statsminister Erna Solberg skyter ned forslaget allerede før Venstre-blekket er tørt. Venstre taler altså med to tunger.

Frp har lenge vært «gode» på å kommunisere dobbelt, fokusere på egen politikk i det ene øyeblikket og framheve gjennomslag i regjeringen i det neste. Velgerne har i stor grad kjøpt denne argumentasjonen, dessverre. Nå har denne strategien tydeligvis smittet over på både Venstre og KrF. Et slikt ferskt eksempel er Venstres nei til regjeringens opplegg for såkalt digitalt grenseforsvar. Venstre protesterer for all verden, men blir med på ferden.

Vi merker oss også at Venstre føler seg snytt ved at Høyre nærmest har tatt æren for saker som egentlig er Venstre-gjennomslag. Det gjelder rusreformen som blant annet innebærer at rusavhengige ikke lenger skal straffeforfølges, men få helsebehandling. Regjeringens integreringsdugnad er eksempel på det samme.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Regjeringens politikk står å lese i plattformen som de fire partiene utarbeidet i januar. Her er riktignok mange kompromisser, men det er også flere blanke seire for hvert enkelt parti. Utfordringen blir å forsvare kompromisser og samtidig skape rom for solomarkeringer

Når krybba er tom, bites hestene. Budskapet blir fort uklart. For velgerne bør gjennomført politikk og felles løfter være viktigst. Erna Solberg må bevise at det er mulig å bære på en bør med sprikende staur.

Annonse
Annonse