JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Regjeringen har varslet tvungen lønnsnemnd. Streiken ved sykehusene er derfor over.

Regjeringen har varslet tvungen lønnsnemnd. Streiken ved sykehusene er derfor over.

Kommentar:

«Streiket mot feil motpart»

Søndag varslet regjeringen tvungen lønnsnemnd for å få slutt på sykehusstreiken.
24.06.2019
13:00
24.06.2019 09:06

kjell.wener@anb.no

Det burde ikke overraske, for her gjaldt det prinsipper der begge parter sto steilt på sitt. LO- og YS-organiserte ved sykehusene har vært i streik siden 29. mai, og ifølge Helsedirektoratet var det nå fare for liv og helse. Da hadde arbeidsminister Anniken Hauglie (H) begrunnelsen hun trengte for å avslutte konflikten.

Bakgrunnen for streiken er kravet om pensjon fra første krone og dermed fjerning av grensen på minimum 20 prosent stilling for å få pensjon. Det er et høyst berettiget krav, men problemet er at det borgerlige flertallet på Stortinget har sagt nei til pensjon fra første krone. Ap og SV fremmet nemlig dette forslaget da NHO avviste det samme i siste hovedoppgjør.

Følg oss på Facebook

Pensjon fra første krone vil gi et mer rettferdig system som i størst grad kommer lavtlønte og deltidsarbeidende til gode. Neste korsvei kommer ved stortingsvalget i 2021. Da bør fagbevegelsen samlet hive seg inn på riktig politisk side i det betente pensjonsspørsmålet. NHO og de borgerlige partiene vil i tilfelle få smake egen medisin – ikke bare på sykehusene, men i hele arbeidslivet.

Arbeidsgiverforeningen Spekter har sagt plent nei til å innfri pensjonskravet fra de LO- og YS-organiserte ved sykehusene. Begrunnelsen fra den kanten er todelt. For det første dreier det seg om en pensjonsordning som går ut over det Stortinget har bestemt skal gjelde for staten og privat sektor. For det andre handler det om ikke å forskjellsbehandle yrkesgrupper, for også sykepleierne og legene må ha mer enn 20 prosent stilling for å få tjenestepensjon. Kommunene har riktignok ingen grense på 20 prosent, men det er en annen skål.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Sykehusene er eid av staten, og staten ville nektet å ta regningen dersom Spekter skulle ha innfridd pensjonskravet som nå har ligget på bordet. Alternativet ville være at Spekter skulle ty til sivil ulydighet overfor staten som eier. Dette ville ha ført til kutt i sykehusbehandling for å gi pensjon for første krone til de aktuelle yrkesgruppene. Det hører med til bildet at Spekter har tilbudt løsninger som sørger for at sykehusansatte får mer enn 20 prosent stilling. Da vil jo pensjonsutfordringen «automatisk» bli delvis løst.

Her er vi ved sakens kjerne. Det er regjeringen og flertallet på Stortinget som er bremseklossen. Ap-leder Jonas Gahr Støre har et poeng når han hevder at det ikke har vært ført reelle forhandlinger om et krav som regjeringspartiene flere ganger har vært mot. Skytset må rettes mot staten, ikke mot Spekter. Fagbevegelsen bør ikke skyte mot pianisten når det er komponisten som er problemet.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
24.06.2019
13:00
24.06.2019 09:06