JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt:

«Tre grunner til at Foodora-streiken er historisk viktig»

Håvard Sæbø

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Denne streiken, og den formidable seieren den ledet fram til, kommer til å bli studert av svært mange fagforeninger i inn- og utland.

Etter flere ukers streik har ledelsen i Foodora endelig gått med på å innfri de ansattes krav om tariffavtale. Med det er den såkalte #rosastreiken over, en arbeidskamp som kommer til å gå inn i både norgeshistorien og den internasjonale arbeiderbevegelsens historie.

Grunnene til det er flere: Dels handler det om de streikende arbeidernes utrolige kreativitet, der et tilsynelatende svakt utgangspunkt ble snudd til en styrke. Mangelen på en arbeidsplass å stenge er av deres franske sykkelbud-kollegaer blitt beskrevet som at «gata er vår fabrikk».

p

Det har Foodora-arbeiderne tatt konsekvensen av: I ukesvis har bybildet i Oslo blitt preget av de streikende, enten det er i form av deres gratis sykkelverksted på Youngstorget, mer tradisjonelle fanemarkeringer, eller de daglige «critical mass»-aksjonene, der de har syklet gjennom byen for å synliggjøre kravene sine.

Det siste er forøvrig et virkemiddel hentet fra miljø- og globaliseringsbevegelsens kampreportoar, ikke fagbevegelsens. I tillegg har de kunnet lene seg tungt på den kompetansen Oslo Transportarbeiderforening, Fellesforbundet og LOs juridiske avdeling sitter på, ikke minst i møte med ledelsens mildt sagt kreative forsøk på å undergrave streiken, blant annet i form av et eget bemanningsselskap som skulle gjøre bruk av falske freelancere som streikebrytere.

p

En annen grunn er at de har klart å forene arbeidere med vidt forskjellige utgangspunkt. Det gjelder ikke bare landbakgrunn og språk, men også tilknytning til bedriften. Akkurat som ved streiken på Godt Brød tidligere i år (som også endte med seier), har de ansatte vært en salig blanding av folk som har jobben som en bi-inntekt i tillegg til studier, og folk som har det som sitt levebrød. Slikt gjør det tradisjonelt enkelt for arbeidsgiveren å «splitte og herske».

Det har både de streikende på Godt Brød og i Foodora vist at ikke er noen naturlov. Noe som bør være til inspirasjon for enhver student med en deltidsjobb på bar, i butikk eller hotell: Bli med å bygge fagbevegelsen der du er, selv om du bare er innom for en stund!

Den tredje, og kanskje viktigste grunnen, er at de streikende syklistene med dette har vist at plattformøkonomi og app-baserte formidlingstjenester ikke behøver være ensbetydende med løsarbeid og en fullstendig mangel på medbestemmelse for de ansatte.

I mange land har den såkalt «nye» økonomien, som solgte seg inn som en «delingsøkonomi», for lengst utviklet seg til å bli en «dele-smulene-økonomi». Å jobbe for Uber, Lyft eller andre plattformer har vært ensbetydende med fattigdom og nedverdigelse, og sjåførene har slitt med å bli anerkjent ikke bare som organiserte, men som arbeidere overhodet.

p

Nå viser de ansatte på Foodora – og i fortsettelsen, trolig også ledelsen – at en annen vei er mulig. Derfor kommer denne streiken, og den formidable seieren den ledet fram til, til å bli studert av svært mange fagforeningskamerater i inn- og utland.

Men i dag får det holde å si: Gratulerer! Det har vært en fantastisk reise å være vitne til. Og til deg som har tenkt å feire i helga: Når du våkner fyllesjuk og ikke orker deg ut, kan du igjen med god samvittighet bestille mat fra Foodora. Men husk å gratulere budet med seieren!

Annonse
Annonse