JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Uklart på begge sider», skriver Kjell Werner om dagens regjeringsalternativer

Statsministervalget står mellom Jonas Gahr Støre og Erna Solberg.

Statsministervalget står mellom Jonas Gahr Støre og Erna Solberg.

Leif Martin Kirknes

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Den lange valgkampen fram mot valget om et drøyt år er i gang.

kjell.werner@anb.no

Torsdagens partilederdebatt på NRK ble startskuddet. Mange partiledere hadde nok ønsket at korona-pandemien var på hell, og at ordinær partipolitikk nå sto mer i sentrum. Men den gang ei. Dermed vil nok statsminister Erna Solberg få ekstra korona-drahjelp en stund til.

Politikerne har lenge vært forsiktige med å kritisere regjeringens pandemi-tiltak. Det har vært viktig å stå sammen i den nasjonale dugnaden. Men nå kommer det kritiske røster om hvordan samfunnet bør eller burde ha vært åpnet. Mye av dette er etterpåklokskap, og noen av kritikerne møter seg selv i døra.

Meningsmålingene danner naturligvis et bakteppe. Snittet av målingene viser at Høyre og Arbeiderpartiet er jevnstore med rundt 25 prosent i oppslutning. Det er sterkt for Høyre, men svakt for Arbeiderpartiet. På den annen side ligger Ap-leder Jonas Gahr Støre likevel godt an til å kunne avløse Erna Solberg som statsminister høsten 2021. Det skyldes i første rekke det faktum at Senterpartiet gjør det godt og får 14,3 prosent, ifølge gjennomsnittstallene til nettstedet pollofpolls. I tillegg har SV et snitt på 7,1 prosent.

Partilederdebatten: Først da oljepakka ble diskutert, tok debatten fyr

Småpartienes kamp mot sperregrensen på fire prosent synes nok en gang å bli en svært så avgjørende faktor. Det gjelder ikke minst regjeringspartiene KrF og Venstre. KrF bikker nå så vidt denne magiske grensen, mens Venstre lenge har ligget stabilt under. Begge de to juniorpartiene i regjering må komme over fire prosent for at statsminister Erna Solberg skal ha sjanse til å få en tredje periode. Samtidig må støttehjulet Frp gjøre det rimelig godt.

Statsministervalget står mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre. Det er mer uklart hvem de får med seg i regjering . En ny firepartiregjering er utelukket. Erna har likevel ryggdekning fra de fire borgerlige partiene, selv om Siv Jensen fortsatt står på at Frp ikke støtter en regjering som partiet ikke er en del av. Det er nemlig nærmest utenkelig at Frp vraker Solberg til fordel for Støre.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Bildet er vel så broket på den politiske venstresiden. Støre sier det er naturlig å regjere sammen med Sp og SV, mens Trygve Slagsvold Vedum ikke vil snakke om annet enn en Sp/Ap-basert regjering. Sp-lederen må nemlig passe seg for ikke å skremme velgere tilbake til borgerlig side i politikken.

Det store spenningsmomentet er om Ap, Sp og SV mønstrer flertall sammen eller om Støre må ha indirekte støtte fra Rødt og/eller MDG for å få regjeringsmakt. Mange velgere er usikre på hva de skal stemme. Det gjelder spesielt i kvinnenes rekker. Å vinne kvinnenes gunst fram mot valget vil derfor være viktig.

Annonse
Annonse