JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Verdig prisvinner»

Her er Erna Solberg i møte med Etiopias statsminister Abiy Ahmed i februar.

Her er Erna Solberg i møte med Etiopias statsminister Abiy Ahmed i februar.

Arvid Samland/Statsministerens kontor

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Etiopias statsminister Ahmed Abiy får Nobels fredspris for 2019.

kjell.werner@anb.no

Dette begrunnes særlig i Abiys avgjørende initiativ for å løse grensekonflikten med nabolandet Eritrea. I nært samarbeid med Eritreas president Isaias Afwerki meislet Abiy ut prinsippene for en fredsavtale. En forutsetning for dette gjennombruddet var at Etiopia sa seg villig til å godta løsningen på grensetvisten som Den internasjonale grensekommisjonen hadde anvist allerede i 2002. Men fred skapes ikke bare av en part alene. President Afwerki grep den hånden som Abiy strakk fram og bidro deretter til å formalisere fredsprosessen mellom de to landene.

Følg oss på Facebook

I hjemlandet har statsminister Abiy satt i gang flere viktige reformer som har gitt landets innbyggere håp om et bedre liv og en lysere framtid. Han har opphevet unntakstilstanden, sluppet løs politiske fanger og avviklet pressesensuren. Abiy har forpliktet seg til å styrke demokratiet og avholde frie og rettferdige valg. Det er ennå ikke fastsatt noe dato for et slikt valg, men tildelingen av fredsprisen vil ventelig legge press på Abiy i så måte.

Men Etiopia står fortsatt overfor store utfordringer. Det er mange ulike folkegrupper, og dermed forskjellige språk, i landet, og den senere tid har dessverre gamle etniske motsetninger igjen blusset opp. Tre millioner etiopiere er på flukt i eget land. I tillegg huser Etiopia en million flyktninger og asylsøkere fra andre land. Dette er etniske motsetninger som lett kan eskalere og bli et tilbakeslag for landet og regionen. Etiopia er den nest mest folkerike staten i Afrika og den største økonomien øst på dette kontinentet. En positiv utvikling i Etiopia har derfor potensial til også å bli positiv for hele regionen.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

I kjølvannet av fredsprosessen med Eritrea har statsminister Abiy også engasjert seg i andre lands freds- og forsoningsprosesser øst og nordøst i Afrika. Det spesielle her er at bakteppet er en fredsavtale skapt av landene det gjelder, og at det er det store landets leder som har vist ydmykhet. Det er samtidig oppnådd resultater som er viktige for regionen. Abiy har videre forsøkt å mekle i den langvarige striden mellom Kenya og Somalia som gjelder rettighetene til et omstridt havområde. Det nå er et håp om at denne konflikten kan bli løst.

Norske politikere og eksperter er samstemte i at Abiy er en verdig fredsprisvinner. Hans innsats fortjener anerkjennelse, og fredsprisen kan gi ham en tiltrengt oppmuntring til å fortsette linjen som så langt har gitt positiv utvikling på mange felt. Noen vil mene at prisen til Abiy kommer for tidlig, men det blir en for passiv tilnærming. Nobelkomiteen har gjort et modig og klokt valg i tråd med Alfred Nobels testamente.

Annonse
Annonse