JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Vi må leve med at det fra tid til annen blir sendt litt ulike signaler fra myndighetenes side»

Statsminister Erna Solberg fortalte Stortinget onsdag hvordan regjeringen tenker å korona-åpne landet.

Statsminister Erna Solberg fortalte Stortinget onsdag hvordan regjeringen tenker å korona-åpne landet.

Foto: Heiko Junge / NTB

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Regjeringen har skissert en plan for trinnvis gjenåpning av Norge.

kjell.werner@anb.no

Statsminister Erna Solberg redegjorde onsdag for denne planen i Stortinget. Planen antyder lettelser i fire trinn med om lag tre ukers intervaller. Først etter Sankthans kan vi forvente mer normale tilstander, og en eventuell utenlandsferie blir neppe aktuell før til høsten.

Statsministeren vil ikke blinke ut noen datoer. Nå er det data som gjelder. Den faktiske utviklingen i positiv retning skal dermed avgjøre hvor fort vi kan ta stegene mot en mer normal tilværelse. Regjeringens plan gir likevel en viss forutsigbarhet i en usikker situasjon.

Se oversikten her: Slik er Erna Solbergs plan for gjenåpning av Norge

Regjeringen velger en klok tilnærming som har bred støtte i Stortinget. Å sette opp klare datoer vil bare skape falske forventninger og stor frustrasjon hvis det blir utsettelser. Det har tatt lengre tid å få has på pandemien enn det mange av oss så for seg i fjor sommer. Nå må vi alle ha litt is i magen for å komme velberget over den siste kneika.

Både Ap-leder Jonas Gahr Støre og Høyres Trond Helleland var blant dem i Stortinget som kritiserte at det har blitt sendt uklare signaler fra myndighetene de siste dagene. De siktet nok til at assisterende helsedirektør Espen Nakstads uttalelse om at vi må ned i under 200 smittede per dag før det kan bli aktuelt å lette betydelig på tiltakene. Denne uttalelsen var ifølge helsedirektør Bjørn Guldvog bare en illustrasjon, og han vil ikke komme med en slik tallfesting. Tilsvarende var direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet ute og sa at det spesielle R-tallet må være under 1 over lang tid.

Sp: Vil åpne raskere lokalt på steder med lav smitte over tid

Både Nakstad og Stoltenberg har gode poenger. Problemet er bare at slike enkeltstående budskap ofte blir tatt ut av sin sammenheng. Flere faktorer må veies opp mot hverandre. Smittesituasjonen, kapasiteten ved sykehusene og vaksinasjonsgraden spiller samlet inn. Regjeringen må på basis av faglige innspill vurdere alle disse faktorene opp mot hverandre. Her må det foretas en løpende vurdering, og situasjonen kan fort endre seg.

Regjeringen har klokelig lagt opp til en stor grad av åpenhet. De faglige rådene fra både FHI og Helsedirektoratet er offentlige. Dermed blir det synlig for alle når regjeringen noen ganger konkluderer litt annerledes enn de faglige rådene skulle tilsi. Det er regjeringens ansvar å ta en selvstendig og overordnet beslutning.

LO-lederen: Det vil gå lang tid før hverdagen er tilbake i Norge

På denne bakgrunn må vi leve med at det fra tid til annen blir sendt litt ulike signaler fra myndighetenes side. Dette er åpenhetens pris. Alternativet er at det blir vanskeligere for opposisjonen, pressen og offentligheten å gå regjeringen etter i sømmene. Demokratiet må fungere også under en kritisk situasjon som dagens pandemi.

Annonse
Annonse