JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
13 områder i landet var blinket ut som best egnet til videre utbygging av vindkraft. Nå legger regjeringen denne ideen i skuffen.

13 områder i landet var blinket ut som best egnet til videre utbygging av vindkraft. Nå legger regjeringen denne ideen i skuffen.

Statkraft

Kommentar:

«Vindkraft i motvind»

Regjeringen dropper ideen om å utarbeide en nasjonal ramme for vindkraft på land.
18.10.2019
14:00
18.10.2019 09:08

kjell.werner@anb.no

Forslaget fra Norges vassdrags- og energidirektorat blir lagt i skuffen. Direktoratet har pekt ut 13 områder som aktuelle for bygging av vindmøller. Regjeringens tanke var at en slik rammeplan skulle være et konfliktdempende tiltak. Men slik ble det ikke oppfattet. Protestene har strømmet inn fra alle hold, og regjeringen fikk kalde føtter.

Regjeringen har håndtert denne saken klønete. Mange oppfattet rammen som en utbyggingsplan for vindkraft, mens det i realiteten har vært en kartlegging for å finne områder som er best egnet for eventuell vindkraft. Det hører med til historien at NVE i utgangspunktet hadde satt søkelyset på 43 områder. Det var altså 30 områder som ikke kom gjennom det første nåløyet. Selv et beskjedent omfang har altså møtt kraftig motvind rundt om i landet.

Følg oss på Facebook

Det vil være synd for klimaet på kloden om det nå blir full stopp i utbygging av nye vindmølleparker på norsk landjord. Nordmenn flest er positivt innstilt til vindkraft. Problemet er bare at «vi» ikke vil ha vindmøller i vår nærhet. Det er en egoistisk innstilling som må bekjempes holdningsmessig. Kunnskapsgrunnlaget som nå ligger på bordet må ikke gjemmes bort i en skuff. Regjeringen må forberede en bedre konsesjonsprosess for vindkraft. Skatteregimet må også forbedres.

Norge er heldigvis velsignet med mye vannkraft fra naturens side. Vindkraft utgjør i dag snaue to prosent av den norske kraftproduksjonen. Danmark har til sammenlikning en vindkraftandel på 40 prosent, og det er allment akseptert der i landet. Vindkraft bør kunne bli et enda større supplement til den norske vannkraften. Det blåser mye her til lands. Og det blåser mest når det er kaldt og surt, altså når Ola og Kari har størst behov for ekstra mye strøm.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Vindkraft må først og fremst legges til områder hvor det gir minst miljøulemper. Viktige naturverdier må ha forrang, men det er store områder her til lands som ikke vil ta skade av noen vindmøller. Vi må evne å heve blikket litt utover den lille norske andedammen. Europa medregnet Norge vil trenge mer strøm i årene framover, og det bør være ren strøm som ikke er produsert på verken kull, olje eller radioaktivt materiale. Da er fornybar vannkraft, vindkraft og solenergi løsningen.

Det bør være et tankekors at mange kommunepolitikere, nærmest på refleks, har satt seg på bakbeina når de har blitt forelagt NVEs forslag til ramme for vindkraft på land. Da blir det for passivt når regjeringen viker unna. Vi trenger lokale og ikke minst nasjonale politikere som står oppreist når det blåser som verst. Værhaner har vi nok av.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
18.10.2019
14:00
18.10.2019 09:08