JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Ypper til ny strid om sykelønn»

Et ekspertutvalg foreslår flere tiltak for å øke sysselsettingen her til lands.
Professor Steinar Holden har ledet sysselsettingsutvalget.

Professor Steinar Holden har ledet sysselsettingsutvalget.

Martin Guttormsen Slørdal

KOMMENTAR: Kjell Werner, ansvarlig redaktør ANB

Et ekspertutvalg foreslår flere tiltak for å øke sysselsettingen her til lands. Mest debatt blir det nok om omleggingen av sykelønnsordningen. Forslaget om å kutte sykelønna til 80 prosent etter et halvt år er en brannfakkel for fagbevegelsen. På den annen side legges det også opp til en ny ordning der arbeidsgiverne får økonomisk delansvar for det lange sykefraværet.

Professor Steinar Holden har ledet det regjeringsoppnevnte ekspertutvalget. Utvalget kommer med en rekke interessante anbefalinger. Det foreslås blant annet en omlegging av uføretrygden som skal bidra til at flere uføretrygdede blir mer attraktive i arbeidsmarkedet. Og så foreslås det et redusert minstenivå i arbeidsavklaringspenger for unge. I dag er denne ytelsen nemlig større enn inntektsnivået i samme gruppe. Vi merker oss også at utvalget lanserer tiltak som skal kunne gi økt sysselsetting blant seniorer. Alt dette er gode ideer som bør diskuteres.

• Følg oss på Facebook

Men det er altså omleggingen av sykelønna som vil vekke mest debatt. Fagbevegelsen har stått knallhardt fast på at ordningen som sikrer full lønn under sykdom ikke må røres, og det er beskjeden også denne gangen. Innvendingene fra LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik er betimelige, men LO bør også innse at Holden-utvalget har kommet med et balansert opplegg. Det åpnes blant annet for en sykepengeytelse utover dagens grense på 12 måneder, der det er gode utsikter til å komme tilbake i jobb.

Det mest interessante er imidlertid forslaget til omlegging i bedriftenes ansvar for de sykemeldte. I dag betaler bedriftene bare for de første 16 dagene, mens staten tar resten. Utvalget går inn for å kutte arbeidsgiverperioden fra 16 til 7 dager. På den annen side skal bedriftene betale for deler av det lange fraværet uten at den samlede sykepengebelastningen for bedriftene øker. På den måten får bedriftene et insitament til å hanke inn arbeidstakere, helt eller delvis. Dette er et gammelt forslag som dessverre har blitt lagt i skuffen ved tidligere korsveier.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Nå skal arbeidslivets parter trekkes med i en fase to, som er ment å ende i en samlet anbefaling våren 2020. Regjeringen har gjort seg en bjørnetjeneste ved å dele arbeidet i to faser. Representanter fra fagbevegelsen og arbeidsgiverne burde ha vært med fra dag én. Da kunne helt uspiselige forslag ha blitt lagt bort allerede nå. Ved å holde denne ekspertisen unna i første fase er det dessverre stor risiko for at berørte parter går i lås også når det gjelder mer spiselige forslag.

Til våren får vi ventelig flere dissenser i den endelige rapporten fra Holden & co. Dermed er det duket for at sykelønn blir en sentral sak ved stortingsvalget i 2021.

Annonse

Flere saker

Annonse