JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Den store skattejakten

Skatteetaten har funnet 58 milliarder kroner unndratt beskatning i 2011 og 2012. Det er jammen godt brukte skattepenger.

I forrige uke druknet den fantastiske meldingen fra skatteetaten i det store nyhetsbildet som handlet om terroraksjonen i Algerie. Innholdet i skatteetatens pressemelding er så fantastisk - i dobbelt forstand - at den kan gjentas mange ganger. For her er samfunnet blitt beriket og skurkene står strippet igjen. Det er både bra og ille.

Våre illusjoner om at Norge er et land befolket med mennesker med høy skattemoral er for lengst gruset. At det faktisk handler om skattesnyteri i så stor skala som nå er avdekket, var vanskelig å forestille seg. Etterkontroller med blant annet bokettersyn fant at rundt 29 milliarder kroner ikke var oppgitt til beskatning både i 2010 og 2011. Til sammenligning var dette tallet for 2010 i overkant av 6 milliarder kroner.

Til sammen 58 milliarder kroner på to år er et svært høyt beløp. Ja, det er svimlende mye penger. For noen år siden anslo den tyske konsulentgruppen VWI at det vil koste 58 milliarder kroner å bygge en høyhastighetsbane på strekningen Oslo-Trondheim.

I 2012 ble i overkant av 7000 selskaper kontrollert. Dette var flere enn i 2011 da rundt 6000 selskaper ble gjenstand for særskilt kontroll. Det er ikke de samme selskapene som har manglende rapportert inntekt i disse to årene. Sakene som ble avdekket i 2012 er nye enkeltsaker. Fire av sakene dreide seg om beløp på over en milliard kroner. Ytterligere fire saker handlet om beløp på over en halv milliard kroner, ifølge skattedirektør Svein Kristensen.

Skatteetaten ble styrket med ekstra midler under Kristin Halvorsens tid som finansminister for å avdekke grov skattekriminalitet og foreta brede bransjekontroller. Avsløringer om betydelige skatteunndragelser blant tannleger og andre frie yrker er et resultat av dette. Slikt blir det også penger av til statskassen, men ikke de virkelig store summene.

Skatteetaten forsøker nå å avdekke de store sakene. Skattedirektøren mener etaten lykkes med å vri kontrollinnsatsen slik man ønsker mot omfattende, kompliserte saker.

Innsikten om at sunne statsfinanser og en effektiv skatteinnkreving er en viktig bestandsdel også for et sunt næringsliv bør vel ha seget inn hos de fleste etter å ha fulgt med i det greske dramaet. Ja til kontroll og skattejakt!

Annonse

Flere saker

Annonse