JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hva er slitertillegget – og har jeg krav på det?

LO-advokat Alexander Cascio gir svar.

Colourbox.com

Spørsmål: Jeg fyller 62 år senere i år, og etter mange år i et hardt, fysisk yrke klarer jeg ikke å fortsette særlig mye lenger i jobb. Jeg hørte at det ble etablert en egen ordning for sliterne i arbeidslivet i fjor. Hva skjer med denne, og vil jeg ha rett til den?

Nye satser for slitertillegget: Sjekk hvor mye tidligpensjonistene får

Svar: Det stemmer at LO i hovedoppgjøret med NHO våren 2018 fremforhandlet etableringen av den såkalte «sliterordningen». Grunnen var særlig at mange i din situasjon kommer ekstra dårlig ut i et pensjonssystem som belønner dem som klarer å stå lenge i jobb.

Denne ordningen skal gi en ekstra ytelse til personer som tar ut privat AFP og går ut av yrkeslivet etter fylte 62 og før fylte 65 år. Ordningen er ment å gjelde på alle arbeidsplasser i privat sektor der LO har etablert tariffavtale, hovedsakelig unntatt finanssektoren. I tillegg er det etablert en tilsvarende ordning innenfor Spekters område.

Ordningen skulle egentlig ha vært etablert fra 1. januar 2019, men det har tatt lenger tid enn antatt å få på plass alle formalitetene. Målet er at ordningen skal kunne ta imot søknader i løpet av året, og at det skal være mulig å søke samtidig som man søker om AFP.

ph

Det er likevel besluttet at ordningen skal gis tilbakevirkende kraft, slik at personer som oppfylte vilkårene etter 1. januar 2019 vil kunne søke når det åpnes for dette.

Vilkårene:

Detaljene i vilkårene er ikke helt på plass enda, men hovedtrekkene er som følger:
• Du må være født i 1957 eller senere, og må være 62, 63 eller 64 på det tidspunktet du ønsker å starte uttak av slitertillegg.
• Du må ha fått innvilget AFP fra Fellesordningen, enten før eller samtidig med at du søker om slitertillegg.
• Da du tok ut AFP, må du ha vært ansatt i en bedrift tilsluttet sliterordningen (de aller fleste arbeidsplasser i privat sektor der LO har etablert tariffavtale).
• Du kan ikke ha hatt en gjennomsnittlig inntekt de tre siste kalenderårene før mottak av ytelsen, som overstiger 7,1 G (2018: 687.869 kroner).
• Etter at du har begynt å motta slitertillegg, kan du ikke ha en brutto årsinntekt på mer enn 15.000 kroner.

Beløp og utbetaling:

Ytelsen varer fra du starter uttak og frem til du fyller 80 år.

For 1957-kullet vil ytelsen være 1/7 av 0,25 G (cirka 3460 kroner) i året. For de senere kullene trappes ytelsen gradvis opp i takt med at levealdersjusteringen i folketrygden blir sterkere, opp til 0,25 G (24.220 kr) per år for 1963-kullet og senere.

Etter at utbetaling har startet, vil beløpene reguleres på samme måte som AFP.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse