JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ansiennitetsprinsippet:

Hvem skal gå først når bedriften nedbemanner?

Gjelder ikke ansiennitetsprinsippet lenger? spør en leser. Jo, svarer LO-advokat Fredrik Wildhagen.

Colourbox.com

Spørsmål: Jeg er tillitsvalgt i en bedrift som har varslet nedbemanning. Bedriften er bundet av tariffavtale og Hovedavtalen. Er det riktig at ansiennitet har mistet betydning som utvelgelseskriterium ved nedbemanning etter Skanska-dommen i Høyesterett?

p

Svar fra Fredrik Wildhagen, advokat i LO: Det er ikke riktig at ansiennitetsprinsippet er endret eller på noen måte svekket med Høyesteretts dom i «Skanska-saken» fra 28. februar i år (HR-2019-424-A Skanska).

Høyesterett presiserte uttrykkelig at enhver vurdering av hvem som skal sies opp, skal starte med og ta utgangspunkt i ansiennitetsprinsippet. Det ble også uttalt at ansiennitetsprinsippet er gitt en særstilling. Høyesterett avviste således uttrykkelig synspunktet fremmet fra arbeidsgiversiden om at det er tilstrekkelig å la ansiennitetsvurderingen inngå i en sluttkontroll. Det er følgelig klart nok ikke grunnlag for at arbeidsgiver på noen måte kan bestemme at kompetanse skal være utgangspunktet eller det avgjørende kriterium ved utvelgelsen.

De konkrete ansiennitetsforskjellene var ikke tema for Høyesterett. Høyesterett uttalte seg likevel i samsvar med etablert praksis fra Arbeidsretten. Blant annet at i tilfelle der ansiennitetsforskjellene er relativt betydelige, kreves normalt også vesentlige kompetanseforskjeller for å fravike ansiennitetsrekkefølgen.

Hva gjelder krav til saksbehandling er disse tvert om tydeliggjort og skjerpet i favør av arbeidstaker i dommen. Blant annet uttalte Høyesterett at subjektive kriterier ikke kan tillegges noen vekt i saklighetsvurderingen uten at dette «kan belegges med solid dokumentasjon».

p

Det er viktig at du som tillitsvalgt ikke signerer protokoll eller godtar forslag fra bedriftens side om at kompetanse skal være utgangspunktet eller det viktigste kriterium ved utvelgelsen. Det bør fra tillitsvalgte og arbeidstakersiden presiseres uttrykkelig at ansiennitetsprinsippet og Hovedavtalen paragraf 8-2 skal gjelde ved nedbemanningen.

Sissel M. Rasmussen

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse