JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan arbeidsgiver kreve ny prøvetid ved virksomhetsoverdragelse?

Edvard Bakke.

Edvard Bakke.

Sissel M. Rasmussen

SPØRSMÅL: Jeg har jobbet åtte år på et verksted som nylig ble kjøpt opp av en landsomfattende kjede med verksteder. De sier at det var en virksomhetsoverdragelse.
Vi fikk ikke oppsigelser fra det gamle verkstedet, men har fått nye arbeidsavtaler i det nye verkstedet. Der står det at jeg beholder ansienniteten min, men det står også at jeg har prøvetid på seks måneder.
Jeg synes det er vanskelig å akseptere. Jeg gjør samme jobb, på samme sted som før, og har samme stilling og lønn osv. Kan de kreve at jeg skal ha ny prøvetid?

SVAR: Spørsmål om det er adgang til å avtale ny prøvetid ved endringer i et eksisterende arbeidsforhold, er behandlet flere ganger av Høyesterett, men i ulike sammenhenger.

I en dom fra 1997 kom Høyesterett til at prøvetidsbestemmelsen ikke stenger for at en arbeidstaker som har oppnådd vanlig stillingsvern i virksomheten, kan ansettes på prøve i en vesentlig annen stilling der vedkommende ved prøvetidsavtalen beholder rett til å gå tilbake til sin tidligere stilling.

En annen dom fra 1996 gjaldt en vikar som ble ansatt fast i samme stilling. Høyesterett kom til at det i et slik tilfelle ikke er adgang til å avtale ny prøvetid. Jeg antar at dette vil stille seg likt for utleide arbeidstakere som senere blir fast ansatt hos innleier.

JOBB, LØNN OG RETTIGHETER - HER FÅR DU FLERE SVAR

Hvis man som ledd i en nedbemanning får annet passende arbeid, kan det heller ikke settes vilkår om ny prøvetid, hvis ikke særtrekk ved den nye stillingen gjør det nødvendig, det ble slått fast i en dom fra 1999. Et vilkår om ny prøvetid må i så fall begrunnes ut fra en konkret interesseavveining mellom virksomhetens behov for ny prøvetid og ulempene dette medfører for den ansatte.

Så vidt jeg vet har det ikke vært saker for Høyesterett om ny prøvetid etter virksomhetsoverdragelse, men i lys av den rettspraksis som for øvrig foreligger, og ikke minst ordlyden i arbeidsmiljøloven § 16-2, så må svaret i ditt tilfelle være klart: Arbeidsgiver kan ikke kreve ny prøvetid.

Edvard Bakke, advokat i LO

Edvard Bakke.

Edvard Bakke.

Sissel M. Rasmussen


(Denne saken ble først publisert i LO-Aktuelt 9/18)

Annonse

Flere saker

Annonse