JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan arbeidsgiver la være å utbetale overtid?

Erlend Angelo

SPØRSMÅL: En kamerat jobber i 100 prosent stilling med fast arbeidstid kl. 07.30-15.30 hver dag. De har hatt mye å gjøre i det siste, og han har jobbet en del overtid. Han hadde også tre fridager denne måneden. Det viser seg at arbeidsgiveren hans har motregnet overtidstimene mot de tre fridagene. Han har derfor fått lavere lønn enn han trodde han skulle få. Kan arbeidsgiveren gjøre det?

SVAR: Nei, arbeidsgiver kan ikke ensidig motregne fridager mot overtidsarbeid. Kameraten din har krav på å få utbetalt overtidstimene med overtidstillegg for utført overtidsarbeid. Arbeidsgiveren plikter etter Aml. § 10-6 (11) å betale minst 40 prosent overtidstillegg for overtidsarbeid. Mange har krav på høyere overtidssats etter tariffavtalene.

Aml. § 10-6 (12) åpner for at arbeidstaker og arbeidsgiver kan inngå skriftlig avtale om avspasering av overtidstimer på et nærmere avtalt tidspunkt. Men arbeidsgiver kan ikke bestemme dette alene. Kameraten din må være enig, og det skal inngås en skriftlig avtale.

En slik avspaseringsavtale kan bare omfatte overtidstimene. Det er ikke adgang til å avtale avspasering av overtidstillegget. Tillegget skal kameraten din uansett ha utbetalt.

Når det gjelder de tre fridagene, er utgangspunktet at man trekkes i lønn når man avvikler ferie. Lønnstapet skal dekkes av feriepengene man har opptjent året før, og ferielovens utgangspunkt er at feriepengene porsjoneres ut de dagene man har ferie gjennom året. Mange bedrifter har valgt en annen ordning hvor hele lønnen trekkes i juni, samtidig som de ansatte får alle feriepengene denne måneden. Ved en slik ordning skal man ikke trekkes i lønn eller motta feriepenger de dagene man faktiske tar ferie i løpet av året.

Etter dette vil det avgjørende være om kameraten din har inngått en skriftlig avtale om avspasering av overtidstimene de tre fridagene. Hvis ikke, skal overtidstimene utbetales.

Om det er riktig å trekke ham i lønn for de tre fridagene, vil avhenge av om han allerede er trukket for årets ferie i juni og mottok feriepengene da. I så tilfelle skal han ikke trekkes i lønn under de tre fridagene i tillegg. Motsatt dersom bedriften trekker i lønn og utbetaler feriepenger når ferien faktisk avvikles. Da skal han trekkes i lønn og samtidig motta en forholdsmessig andel av feriepengene. Hvis kameraten din har bedt om fri utover de feriedagene han har krav på, vil han naturligvis ikke ha krav på lønn for de tre dagene.

Overtidstillegget for det overtidsarbeidet han har utført, skal uansett utbetales. På dette punktet er arbeidsmiljøloven ufravikelig.

Nina Kroken, advokat i LO

Erlend Angelo

(Denne saken ble først publisert i LO-Aktuelt 9/18)

Annonse
Annonse