JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan jeg slutte på dagen?

I utgangspunktet har ikke arbeidstakere anledning til å slutte på dagen.

I utgangspunktet har ikke arbeidstakere anledning til å slutte på dagen.

Ole Palmstrøm

Spørsmål: Jeg jobber som snekker i en liten bedrift med fire ansatte. Bedriften er stadig på etterskudd med lønnsutbetalingene. Lønnen kommer ofte fra noen dager til opptil en uke forsinket. Dette skaper problemer med betaling av boliglån og andre regninger. Bedriften betaler heller ikke overtidstillegg som jeg mener å ha krav på. Jeg er tilbudt en ny stilling hos en annen arbeidsgiver, og har mulighet til å begynne med en gang. Kan jeg gå på dagen?

Svar: Du står fritt til å si opp stillingen og stå ut oppsigelsesfristen på vanlig måte. Utestående krav på lønn kan alltid kreves inn i etterkant, selv om du har sluttet. I utgangspunktet har du derfor ikke anledning til å gå på dagen.

Arbeidsmiljøloven har ingen regel om avskjed av arbeidsgiver. Derimot følger det av ulovfestede regler at du kan heve arbeidsavtalen dersom arbeidsgiver gjør seg skyldig i vesentlig mislighold. Manglende lønnsutbetalinger kan gi deg rett til å heve arbeidsavtalen. Heving innebærer da å gå på dagen uten å stå ut oppsigelsesfristen.

Det er viktig å være klar over at det gjelder strenge vilkår for å kunne heve arbeidsavtalen. Arbeidsgivers mislighold må være vesentlig. Noen dagers forsinkelser i lønnsutbetalingene er ganske sikkert ikke nok. Manglende betaling av overtidstillegg kan derimot være vesentlig dersom det dreier seg om litt større beløp og misligholdet har vært langvarig. Dette særlig hvis det ikke foreligger evne eller vilje til betaling i nær fremtid.

• Følg oss på Facebook.

Det er derimot vanskelig å si eksakt hva som bedømmes som vesentlig mislighold av arbeidsavtalen og hva som ikke gjør det. Størrelsen av utestående lønn i kombinasjon med hvor lang tid misligholdet har vart er viktige momenter. Det har også betydning hvor klart og tydelig du har kommunisert ditt lønnskrav overfor arbeidsgiver. Det samme gjelder hvilken begrunnelse arbeidsgiver oppgir for ikke å betale.

Du har en nokså god sak hvis arbeidsgiver oppgir at han ikke betaler kun fordi han synes overtidsbetaling er noe tull. Det vil også styrke din sak om du først har gitt skriftlig varsel til arbeidsgiver om at du vil heve arbeidsavtalen dersom utestående lønn ikke er betalt innen kort frist, eksempelvis innen 10 dager.

Men en god del lønnskrav, blant annet når det kommer til overtidsbetaling, bygger på kompliserte tolkninger av tariffavtalebestemmelser som det kanskje er reell uenighet om. I slike tilfeller vil du neppe få medhold i at du hadde rett til å heve arbeidsavtalen selv om du senere skulle få medhold i både din og ditt forbunds forståelse av tariffavtalen.

Går du til det skritt å heve arbeidsavtalen uten at du hadde lov til det, vil arbeidsgiver kunne holde deg erstatningsansvarlig for eventuelt økonomisk tap som din fratreden har påført bedriften. Arbeidsgiver kan også holde tilbake hele eller deler av sluttoppgjøret for lønn og feriepenger.

Å heve arbeidsavtalen er med andre ord ikke kurant. Denne muligheten bør først og fremst vurderes i oversiktlige arbeidsforhold hvor det nokså enkelt kan fastslås at arbeidsgiver vesentlig bryter arbeidsavtalen, samt at arbeidsgiver er sterkt å klandre.

• Meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Heving kan eksempelvis være aktuelt overfor useriøse arbeidsgivere som med vitende og vilje driver lov- og tariffstridig avlønning forutsatt at det foreligger klare holdepunkter for at dette faktisk skjer. Det samme gjelder overfor ellers hederlige og ordentlige arbeidsgivere som klart gir uttrykk for at de ikke har penger til å betale lønn.

Det er da liten grunn til at du skal fortsette å jobbe på krita for arbeidsgiver ut oppsigelsesfristen. I de fleste andre arbeidsforhold er heving av arbeidsavtalen derimot sjelden å anbefale selv om du har rettmessige krav på lønn.

Fredrik Jadar, advokat i LO

(Denne saken ble først publisert i LO-Aktuelt 1/19)

Annonse
Annonse