JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nav har stanset arbeidsavklaringspengene – hva gjør jeg?

Eirik Dahl Viggen

Spørsmål: I 2013 falt jeg tre meter ned fra et tak på jobben, og pådro meg flere ryggbrudd. Jeg har dessverre ikke klart å komme tilbake i arbeid, og har til nå mottatt sykepenger og arbeidsavklaringspenger (AAP). Nå har jeg fått brev fra Nav om stans av AAP – stønadsperioden forlenges ikke. Nav sier at jeg eventuelt kan søke om økonomisk sosialstønad selv om det er jeg som hele tiden har ventet på Nav for å få arbeidstrening/-utprøving. Jeg klarer meg ikke kun på sosialstønad. Hva kan jeg gjøre?

Hardt ut mot AAP-innstrammingen: – Vi snakker om fortvilte og desperate mennesker

Svar fra Hilde Anghus, advokat i LO: Det er flere som dessverre er i samme situasjon som deg, og som nå mister arbeidsavklaringspengene som følge av at den maksimale perioden med ytelsen utløper. Fra 1. januar 2018 ble maksimalperioden for AAP endret fra fire til tre år. Det er gitt overgangsregler for de som allerede hadde stønaden før lovendringen, men de nye og strengere reglene for en eventuell forlengelse av perioden gjelder likevel for alle mottakere av AAP fra 1. januar 2018. Det er et vilkår at skaden eller sykdommen i seg selv er hovedårsaken til at man ikke er ferdig avklart for arbeid eller uføretrygd, jevnfør lov om folketrygd paragraf 11-12 annet ledd.

Det fremgår av Navs rundskriv at dersom man ikke selv har medvirket til utredningen så har man ikke krav på AAP. Det er forståelig at man ikke får forlenget perioden når man selv ikke har medvirket. Det fremgår likevel ikke hva som er situasjonen dersom det er Nav som hovedsakelig kan bebreides for den manglende arbeidsavklaringen. Nav skal jo etter jevnfør lov om folketrygd paragraf 11-11 første ledd jevnlig følge opp de som mottar AAP. Du kan fremsette en klage på vedtaket innen 6 uker, men som følge av de strenge vilkårene for forlengelse av stønadsperioden, er det dessverre tvilsomt om en klage vil føre frem – selv om det synes urimelig.

ph

Når inntektstapet skyldes arbeidsulykken og ryggskaden, har du likevel krav på å få dekket dette av yrkesskadeforsikringselskapet. Vanligvis vil offentlige ytelser som AAP ligge «i bunn» ved erstatningsberegningen og begrense tapet. Når du ikke lenger får AAP, vil ditt inntektstap bli mye større, og selv om det er ditt fulle tap som skal erstattes, vil forsikringsselskapet neppe utbetale ekstrakostnadene uten motstand. Du kan bli møtt med at du burde ha gjort mer for å begrense tapet, jevnfør den såkalte tapsbegrensningsplikten, men dette argumentet har ikke så stor tyngde når det hovedsakelig er NAV som kan bebreides for den manglende arbeidsavklaringen. Det kan i din situasjon være hensiktsmessig å ta kontakt med ditt forbund for bistand.

Hilde Anghus, advokat LOs juridiske avdeling

Hilde Anghus, advokat LOs juridiske avdeling

LO

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse