JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Private barnehager

Barnehagemilliardær innrømmer at å slippe 36 millioner i skatt er blant grunnene til at han flyttet til Sveits

Eieren av Læringsverkstedet benektet at flyttingen til Sveits var skattemotivert. Nå har han endret forklaring.
– Under Erna Solbergs regjering hadde vi i 2018 et overskudd på drøye tre prosent. I 2019–2021 gikk det ned til 0,65 prosent, og i år går vi med et lite underskudd, sier Læringsverksted-gründer Hans Jacob Sundby, her med kone og medeier Randi Sundby.

– Under Erna Solbergs regjering hadde vi i 2018 et overskudd på drøye tre prosent. I 2019–2021 gikk det ned til 0,65 prosent, og i år går vi med et lite underskudd, sier Læringsverksted-gründer Hans Jacob Sundby, her med kone og medeier Randi Sundby.

Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN / NTB

ida.wangberg@fagbladet.no

I starten av november ble det kjent at eierne av Norges største barnehagekjede, Læringsverkstedet, har flyttet til Sveits.

Da Hans Jacob Sundby forrige uke ble spurt om de hadde regnet på hva de slipper å betale i skatt til Norge ved å flytte ut, benektet han det.

– Nei, det har vi ikke gjort, sa Sundby.

Benektet flytting på grunn av skatt

Han benektet også at flyttingen var skattemotivert.

– Poenget er at dette ikke er en skattemotivert flytting, dette er fordi vi ekspanderer i utlandet og vi kommer til å bo i ulike land på ulike kontinenter, sa Sundby til Fagbladet.

I Politisk kvarter tirsdag morgen, en uke etter, er forklaringen en annen. Nå innrømmer Sundby at skatt er en av grunnene til at de har flyttet til Sveits.

– Skatt er en del av dette, svarer Sundby på programlederens spørsmål om hvorfor de har valgt å flytte til akkurat Sveits, når de ikke driver barnehager der.

Barnehagemilliardærer flytter til Sveits: Nå varsler minister Tonje Brenna flere innstramminger

– Vanskelige rammevilkår

– Under Erna Solbergs regjering hadde vi i 2018 et overskudd på drøye tre prosent. I 2019–2021 gikk det ned til 0,65 prosent, og i år går vi med et lite underskudd. Så i gjennomsnitt har vi hatt et overskudd på 32 millioner de siste fem årene. Formuesskatten, hvis vi skulle bodd i Norge, ville med regjeringens forslag til statsbudsjett være på 36 millioner kroner, kanskje det blir høyere hvis de inngår forlik med SV, for å sikre flertall. Så det er klart at når formuesskatten er høyere enn inntektene fra selskapet, så er det veldig vanskelige rammevilkår i Norge, sier Sundby på Politisk kvarter.

Den samme utregningen nevnes i en kronikk publisert hos E24 mandag, undertegnet Randi og Hans Jacob Sundby.

Avsløring: Barnehageeiere har tjent over 40 millioner offentlige kroner på streiken

Barnehageformue på 2,45 milliarder

Det meste av ekteparets formue kommer fra salg av barnehagebygg.

I 2020 solgte ekteparet 138 barnehageeiendommer til det svenske eiendomsselskapet SBB for 4,25 milliarder kroner.

Mange av barnehagebyggene er finansiert av offentlig subsidierte husbanklån, og de har fått offentlige tilskudd for å dekke rentekostnader og slitasje på bygg.

Etter at gjelda knyttet til barnehagebyggene ble nedbetalt, satt eierne igjen med en fortjeneste fra eiendomssalget på rundt to milliarder kroner.

Den utgjør hoveddelen av den samlede egenkapitalen på 2,45 milliarder kroner i selskapet HJR Holding, som eies av Hans Jacob og Randi Sundby.

En del av egenkapitalen kommer også fra overskudd fra barnehagedrift. Bare i 2018 satt eierne igjen med et overskudd fra barnehagedriften på over 100 millioner kroner før skatt.

Mye delt: Natalie streiker for bedre pensjon mens eierne har flyttet til Sveits: – Rett og slett provoserende

Annonse
Annonse