JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
De meldte seg inn i Fagforbundet. Da startet marerittet for frisørene Nina Birgitte Halle, Kristina Hagheim Kristensen og Ivar Andreas Høgset.

De meldte seg inn i Fagforbundet. Da startet marerittet for frisørene Nina Birgitte Halle, Kristina Hagheim Kristensen og Ivar Andreas Høgset.

Werner Juvik

AFP og lønn

Frisørene ba om tariffavtale. Ledelsen svarte med å legge ned hele arbeidsplassen

Nina Birgitte, Kristina og Ivar Andreas hadde aldri forestilt seg en slik reaksjon på at de organiserte seg.


20.08.2022
06:00
20.09.2022 14:03

ola.tommeras@fagbladet.no

Vi møter de tre frisørene Ivar Andreas Høgset, Kristina Hagheim Kristensen og Nina Birgitte Halle like etter at de hadde sin siste arbeidsdag ved Grønne frisører – kjent under navnet Fru Berntzen frisør – i Holmestrand.

28. mars fikk de oppsigelse. Ledelsen besluttet å legge ned salongen framfor å drive den med tariffavtale.

Det ville angivelig bli for dyrt.

– Det er en myte at arbeidsplasser blir kjørt i grøfta av tariffavtaler, en myte vi sliter med i frisørbransjen, sier leder av Fagforbundet Frisørenes fagforening, Vivian Jacobsen.

Hun ledet drøftingene med styrelederen i frisørsalongen på vegne av de ansatte. Det endte brått med oppsigelse.

– Av og til kontrer arbeidsgivere krav om tariffavtale med trusler om oppsigelser, men det er første gang vi opplever at en eier faktisk legger ned en salong for å unngå tariffavtale, sier Jacobsen.

Starten på marerittet

De tre frisørene som organiserte seg, utgjorde halvparten av staben i Grønne frisører Holmestrand. De øvrige, som er uorganisert, ble senere ansatt i eierens andre salong.

De tre frisørene vi møter har imidlertid alle lang fartstid og solid kundekrets. De var raskt i gang i nye jobber i andre salonger i Holmestrand.

Ivar Andreas Høgset har vært medlem i Fagforbundet i mange år. Kristina Hagheim Kristensen og Nina Birgitte Halle meldte seg inn i Fagforbundet Frisørenes fagforening i januar.

De forteller at de ønsket trygghet, gode fordeler og forsikringer og mulighet for AFP-avtale.

Krav om tariffavtale ble derfor sendt til ledelsen. Tariffavtalen ble undertegnet den 2. mars, men allerede samme uke startet det de tre ansatte kaller et mareritt.

Redd for å gå på jobb

De tre frisørene vi treffer, hevder at styreleder var i harnisk over at de hadde organisert seg og fått tariffavtale.

– Han kom stormende inn i salongen og forlangte å få snakke med to av oss på bakrommet. Han var så sint at vi ble redde. Vi ble framstilt som noen jævlige folk som ødela en arbeidsplass med godt arbeidsmiljø. Samme tirade ble tatt på telefon for den tredje av oss, forteller frisørene.

De ble enige om aldri å møte ledelsen alene.

– Noen ganger føles de siste månedene som en merkelig drøm, sier Nina Birgitte Halle.

Les styreleder og eier Christian Eydes tilsvar lenger ned i artikkelen.

– Skulle vare til pensjonsalder

– Jeg hadde aldri trodd at ledelsen skulle reagere slik, sier Ivar Andreas Høgset. For tre år siden sa han opp en jobb i Oslo, reiste til Holmestrand, kjøpte hus og etablerte seg i den lille fjordbyen. Dette etter forespørsel fra salongeieren, som trengte flere dyktige frisører i teamet.

Kollega Nina Birgitte Halle har vært frisør i Holmestrand i 34 år, hvorav 21 år i Grønne frisører/Fru Berntzen som hun nå ble sagt opp fra, mens Kristina Hagheim Kristensen ble ansatt for fem år siden.

– Denne salongen tenkte vi på som en arbeidsplass vi skulle være i til pensjonsalder, sier Halle og Høgset.

Gikk med på lønnskutt

Noen dager etter at tariffavtalen ble undertegnet, den 7. mars, hadde frisørene og ledelsen drøftingsmøte sammen med Vivian Jacobsen i Frisørenes fagforening.

De foreslo en midlertidig lønnsnedgang for å dekke de første AFP-kostnadene. Protokollene fra møtene viser at det ble lagt fram detaljerte skisser om hvordan innskudd til avtalefestet pensjon (AFP) ville dekkes inn uten noe tap for salongen.

Jacobsen understreker at det er høyst uvanlig at ansatte tilbyr lønnsnedgang, men de gjorde det for å få til en løsning.

Det holdt ikke.

– Vi ble presentert en lønnsmodell som knapt ville nådd opp til garantilønna, sier Ivar Andreas Høgset.

Han mener AFP er veldig viktig i et yrke som frisør, der mange ikke klarer å jobbe til alderspensjon.

Det ble ikke flere drøftinger. 28. mars sendte styreleder frisørene oppsigelse.

Ledelsen: Det ble for dyrt

Styreleder Christian Eyde er eier sammen med sin kone. Han har representert ledelsen i drøftingene med Frisørenes fagforening og uttaler seg på vegne av ledelsen.

Eyde legger ansvaret for skjebnen til salongen på kravet om tariffavtale fra Fagforbundet.

Han skriver til Fagbladet at han ikke er imot organisering og tariffavtale, men at det ville blitt for dyrt for hans salong.

– Den totale lønnskompensasjonen ville blitt for høy. Det alene er grunnen til at vi dessverre måtte legge ned selskapet, skriver han i en e-post.

Foreningsleder: Overdrivelse

Vivian Jacobsen stiller seg undrende til påstanden. Hun mener arbeidsgiver overdriver kostnader.

– Her ble det påstått at AFP ville koste bedriften 100.000 kroner ekstra i året. Det stemmer overhodet ikke etter våre beregninger. Tariffavtale ville ikke hevet lønnskompensasjonen. De ansatte gikk dessuten med på midlertidig nedgang i lønn for å dekke opp for kostnader til AFP, svarer hun.

– Jeg og medlemmene er av den oppfatning at det ville være fullt mulig å drive videre ut ifra hva vi foreslo. Når han da likevel velger å legge ned, tenker vi at det er andre ting som også kan ligge bak.

Til Fagforbundets beregninger om at kostnadene ved tariffavtale er sterkt overdrevet, kommenterer styreleder Christian Eyde:

– Dette er et relativt utsagn som må sees i sammenheng med det økonomiske handlingsrommet enhver bedrift har. For oss medførte organisering og tariffavtale at den samlede lønnskostnaden ble for høy.

Vanskelig også for ledelsen

Eyde sier han forstår at de ansatte har opplevd dette som vondt og vanskelig.

– Vi har full forståelse for det, det gjorde det også for oss da vi ikke ble informert i forkant, skriver han i eposten, og påpeker at han ga de ansatte ekstra oppsigelsestid for å gi bedre mulighet til å finne nye arbeidsplasser.

– Men det er klart at en så alvorlig prosess vil prege arbeidshverdagen negativt, skriver Eyde.

Vivian Jacobsen i Frisørenes fagforening påpeker at arbeidstakere ikke på noen måte har plikt til å informere i forkant av at ansatte organiserer seg eller at det kreves tariffavtale.

Hevder det var en annen agenda

Styreleder Christian Eyde bekrefter at han kom overraskende inn på salongen, men hevder at det var en annen agenda for møtet på bakrommet.

– Agendaen og tema var ikke det som blir fremsatt av de ansatte, skriver han, og påstår at agenda var bekymring rundt utestengelse og dårlig arbeidsmiljø etter tilbakemelding fra to andre ansatte.

– Jeg sa direkte at de måtte slutte med den typen atferd, for ikke å ødelegge en flott arbeidsplass.

Hørte aldri noe om varsel

Nina Birgitte Halle og Ivar Andreas Høgset var i salongen da styreleder kom på overraskende besøk for å ha et møte på bakrommet. Begge to avviser at de ble forelagt varsel fra andre ansatte. Heller ikke Kristina Hagheim Kristensen, som ble oppringt av styreleder like etter, kjenner igjen en slik agenda.

– Det ble overhodet ikke nevnt noe om varsel fra andre ansatte, og det var heller ikke noen splittelse mellom frisørene, sier Halle.

– Jeg hadde pratet om tariffbestemte goder og snakket opp det å være organisert på jobben, sier Ivar Andreas Høgset. Han finner det merkelig at det skal oppfattes som å ødelegge arbeidsmiljøet.

Ifølge Høgset kom styreleder stormende inn og beordret dem til bakrommet.

– Jeg sto midt i arbeid med en kunde jeg måtte forlate, forteller han.

Fagbladet har bedt styreleder om å formidle kontakt til ansatte som skal ha stått bak varsel mot de tre, noe han avviser å gjøre.

– Jeg ønsker ikke å kverne mer i dette eller å blande inn ansatte, svarer Eyde.

20.08.2022
06:00
20.09.2022 14:03



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

Sissel M. Rasmussen

Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje


Flere saker