JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Jeg føler ofte at jeg kunne gjort en bedre jobb hvis vi var flere, sier pedagogisk leder May Linn Ovesen Småge.

– Jeg føler ofte at jeg kunne gjort en bedre jobb hvis vi var flere, sier pedagogisk leder May Linn Ovesen Småge.

Bjørn A. Grimstad

Tre år etter kommunevalget

Politikerne lovet May Linn og kollegaene full bemanning i barnehagene. Slik har det gått

Da de rødgrønne tok makten i Drammen, lovet de flere hender i barnehagene. – Vi er fullt bemannet rundt tre kvarter om dagen, forteller barnehageansatt May Linn Ovesen Småge.


12.09.2022
10:22
12.09.2022 16:05

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Fagbladet møter pedagogisk leder May Linn Ovesen Småge i en etterlengtet pause på Gulskogen barnehage i Drammen. Nesten alle barna på småbarnsavdelingen sover, på rekke og rad i vognene sine. Slik er det ikke store deler av dagen. 

Barnehagen holder åpent fra tidlig på morgenen til sent på ettermiddagen. Selv om barnehagen følger bemanningsnormen, er det heller sjeldent at alle de fire ansatte på avdelingen er tilgjengelige for barna samtidig.

– Jeg føler ofte at jeg kunne gjort en bedre jobb hvis vi var flere. Nå må jeg si til barn at «nei du må vente med plastelina eller maling til senvakten kommer, for vi er ikke mange nok på jobb». Det føles jo ikke ålreit å si det til en ett-toåring, sier hun.

Får dårlig samvittighet

Småge elsker jobben sin og brenner for den, forteller hun. Men nettopp derfor mener hun at den hadde blitt utført bedre hvis de hadde fått flere ressurser til å ha nok bemanning gjennom dagen.

– Og så kan ungen ha behov for å sitte på fanget og ha det trygt og godt en stund, men så er det tre andre unger som også har det. Da må du velge den du tror har størst behov, sier hun.

– Det gjør at jeg ofte går fra jobb med dårlig samvittighet.

Bemanningsnormen i norske barnehager tilsier at for barn under tre år skal det være en voksen per tre barn. Men det gjenspeiler ikke hvor mange som faktisk er med barna.

– Hver dag går omtrent fire timer med på møter, spisepauser og plantid. Det betyr at vi er fullt bemannet rundt tre kvarter hver dag, sier hun.  

– Et løfte er et løfte

Det er i dag tre år siden kommunevalget i 2019. Det ble beskrevet som et rødgrønt valgskred. I så godt som alle de største byene tok rødgrønne partier i ulike samarbeid over makten, i Drammen etter 16 år med borgerlig styre.

Ap fikk ordføreren i Drammen etter å ha inngått et samarbeid med Sp, MDG, SV og Venstre. De ble enige om en politisk plattform full av løfter som skulle være retningsgivende for de økonomiske prioriteringene de neste årene. Ett av disse at alle de kommunale barnehagene i Drammen skulle ha full bemanning i hele åpningstiden.

Også under pauser, plantid og møter.

Den gang snakket Fagbladet med barnehageansatt Marlene, som nesten ikke kunne tro det var sant. Tre år etter tyder mye på at valgløftet var et luftslott. Tre år senere har May Linn ikke sett noe som helst av den ekstra bemanningen.

– Jeg føler det er et valgløfte som har blitt ignorert. Det har skjedd mye annet på barnehagefronten i Drammen, som nedleggelser. Men, et løfte er et løfte, sier hun.

Cathrin Janøy (MDG) sitter i kommunestyret og leder hovedutvalget for oppvekst og utdanning i Drammen kommune. Miljøpartiet er ett av partiene som gikk sammen med Arbeiderpartiet i en bred rødgrønn koalisjon.

På spørsmål fra Fagbladet om hvorfor valgløftet ikke har blitt innfridd, svarer hun på epost:

– Snarlig etter at posisjonspartiene overtok etter valget, gjorde vi en utredning på kostnaden av hva en slik bemanningsnorm ville koste. Da fikk vi regnet at det ville koste over 70 millioner per år. Partiene må igjen finne rom for å prioritere dette i sine budsjetter, det har ingen gjort enda, skriver hun i e-posten.

Les hele svaret fra Janøy nederst i saken.

Skjærer ned på bemanning

I september 2019 intervjuet Fagbladet Drammens da nye ordfører, Monica Myrvold Berg (Ap). Om barnehageløftet sa hun:

– Vi skal gjennomføre, men vi rekker ikke å gjøre det over natta.

Videre sa hun at hun skulle gå i dialog med tillitsvalgte og ansatte for å få innspill om hvordan en slik bemanning gjennom hele arbeidsdagen kan utføres i praksis.

Fagbladet har en rekke ganger prøvd å få Monica Myrvold Berg til å svare på hva som har skjedd med valgløftet. Ordførerens sekretær Linn Langlum opplyste på sms torsdag ettermiddag at Berg ikke har tid til å snakke med Fagbladet på telefon, eller svare på epost, før denne saken blir publisert fredag formiddag.

Laila Evensen, leder for Fagforbundet i Drammen, forteller at verken hun eller noen andre i fagforeningen har hørt noe som helst om økt bemanning i de kommunale barnehagene. Tvert imot prøver kommunen å spare på bemanningen, forteller hun.

– Det såre enkle svaret på om valgløftet har blitt innfridd er nei, sier hun.

Hennes inntrykk er at det har gått motsatt vei, at det blir stadig flere oppgaver som like mange ansatte må løse.

Laila Evensen, leder i Fagforbundet Drammen.

Laila Evensen, leder i Fagforbundet Drammen.

Bjørn A. Grimstad

– Det er ikke til å stikke under stol at det skjæres til beinet på bemanning. Det gjelder ikke bare barnehager, men alt som er brukerrettet i kommunen. Det leies kanskje ikke inn ved sykefravær, fordi det skal spares.

Har ikke møtt ordføreren

Evensen sier at verken ordføreren eller annen politisk ledelse har vært i kontakt med henne eller noen andre i Fagforbundet Drammen for å diskutere hvordan full bemanning i barnehagene kan utføres i praksis.

Evensen ble valgt som leder for Fagforbundet Drammen i januar. Før det var hun nestleder. Ikke én gang har hun møtt byens ordfører fra Arbeiderpartiet. De har heller ikke hatt kontakt på sms, videochat, epost eller brev.

– Den dialogen som Monica Myrvold Berg snakker om, den savner jeg.

– Jeg tenker at politikerne må være litt på for å samarbeide med oss. Vi kan jo være bidragsytere til hva medlemmene våre medlemmer og tillitsvalgte vet og mener, sier hun.

Vil ha plantiden ut av arbeidsdagen

Etter over 20 år i barnehage har May Linn Ovesen Småge vent seg til at barnehager ikke er høyest prioritert i kommunens allerede trange budsjetter. Men hun krever at politikerne i alle fall kan være ærlige.

– De bør vise at de husker valgløftene sine og ta litt initiativ. Eller komme med en unnskyldning hvis de ikke har tenkt å gjøre noe med det. Si noe, ikke lat som om løftet ikke har vært der, oppfordrer hun.

Småge har vært plasstillitsvalgt i to år og i januar i år ble hun leder for yrkesseksjonen kirke, kultur og oppvekst hos Fagforbundet Drammen. Ikke en eneste politiker har kontaktet henne for å høre hvordan man kan få bemannet opp barnehagene.

– Jeg skjønner at det kan være vanskelig å finne gode løsninger på dette. Et steg i riktig retning er å trekke plantiden til pedagogene ut av grunnbemanninga. Hadde jeg samlet min plantid en dag annenhver uke, så kunne de satt inn en fast vikar, foreslår Småge.

Hver pedagog skal ha fire timer plantid i uka, til å planlegge det pedagogiske opplegget, og gjøre for- og etterarbeid. Småge skal i utgangspunktet ta dette i to økter per uke, men spesielt i de travle høstmånedene blir det oppstykket mer enn det. Hun synes det er vanskelig å finne tid til det.

– Det er jobben min, og det er pålagt meg. Men så ser man at kollegaene er slitne, og man skal jo ta vare på de man jobber med. Så å gå på et møte eller til plantid føles litt som å la de andre i stikken. Det er ikke gode følelser, sier hun.

Politiker Cathrin Janøy: – Det er ikke funnet plass til dette i det kommunale budsjettet

Cathrin Janøy er representant for MDG i kommunestyret og leder hovedutvalget for oppvekst og utdanning i Drammen kommune. Hun svarer på epost til Fagbladet:

– Vi har utredet at kostnaden for å innføre kommunal bemanningsnorm innen hele barnehagens åpningstid vil koste i overkant av 70 millioner per år. Det er et ønske om å få det til, men ingen partier har enda funnet plass til dette i det kommunale budsjettet. 

– Hva har du å si til May Linn Ovesen Småge, som etterlyser en forklaring, eller i det minste en unnskyldning fra politikerne?

– Jeg har forståelse for hennes syn. Flere partier i den rødgrønne blokken har som politikk på barnehageområdet at vi ønsker full bemanning innenfor hele barnehagens åpningstid. Til syvende og sist vil et valgresultat, andre viktige saker og den økonomiske situasjonen være avgjørende for hva man får til politisk. 

– Har du eller andre i politisk ledelse vært i samtaler med tillitsvalgte fra arbeidstakerorganisasjonene eller ansatte til samtaler om dette med bemanning i barnehagene?

– Politikerne i Hovedutvalget for oppvekst og utdanning er kontinuerlig i dialog med tillitsvalgte og ansatte innenfor våre tjenesteområder. Vi er godt kjent med at det er faglig anbefalt å styrke bemanning i barnehagene, og jeg er enig i at dette er svært viktig og avgjørende for kvaliteten i barnehagene. De ansatte i barnehagene i Drammen sørger for at vi har gode barnehager vi kan levere barna våre i den dag i dag. Vi vil gi de ansatte tillit til å utøve faget sitt, og vi vil fortsette å være tett på og i dialog om dette med bemanning. 

– Dere har også et løfte i plattformen om å styrke bemanningen generelt i kommunen. Ifølge leder i Fagforbundet i Drammen, Laila Evensen, har dette ikke skjedd?

– Dette er en utfordring som må gis til kommunestyret, og henvendelsen bør gis til gruppeledere. Partiene på Stortinget fordeler penger til kommunene. Vi er avhengig av at de fører en politikk som tilgodeser barnehagesektoren og gir oss mer midler så vi kan øke bemanningen.

Bemanningsnorm

Ble innført 1. august 2019, hjemlet i barnehageloven paragraf 26.

Dette er normen:

Barn under 3 år: 1 ansatt per 3 barn.

Barn over 3 år: 1 ansatt per 6 barn.

Men, pedagogenes plantid, spisepauser og møter er en del av grunnbemanningen og gjøres derfor i arbeidstiden.

I denne tiden er de ansatte ikke tilgjengelige for barna.

Kilde: Utdanningsdirektoratet

12.09.2022
10:22
12.09.2022 16:05

Bemanningsnorm

Ble innført 1. august 2019, hjemlet i barnehageloven paragraf 26.

Dette er normen:

Barn under 3 år: 1 ansatt per 3 barn.

Barn over 3 år: 1 ansatt per 6 barn.

Men, pedagogenes plantid, spisepauser og møter er en del av grunnbemanningen og gjøres derfor i arbeidstiden.

I denne tiden er de ansatte ikke tilgjengelige for barna.

Kilde: Utdanningsdirektoratet




Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker