JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Får større ansvar for helsa

Kommunene vil få større ansvar for helsetjenestene når samhandlingsreformen begynner å virke fra 1. januar 2012.

Mandag forsikret både statsministeren, kommunalministeren og helse- og omsorgsministeren at dette vil være til fordel både for kommuner og pasienter, samtidig som de lovet at det vil komme penger.

Forsikringen kom på en pressekonferanse i forbindelse med at regjeringen sender tre viktige helsedokumenter på høring. Det dreier seg om to nye lover samt grunnlaget for ny nasjonal helse- og omsorgsplanen.

Alle som vil kan si sin mening og delta i høringen ved å logge seg inn via regjeringens nettside.

– Vi vil forebygge og begrense

Vi vil forebygge og begrense sykdom, og gi bedre helsetjenester der folk bor, sa statsminister Jens Stoltenberg.

Han trakk fram flere viktige tiltak som regjeringen nå ber om synspunkter på. Blant annet foreslås det at kommunene skal få penger til å betale for pasienter som er ferdig behandlet på sykehus, slik at de kan komme hjem til kommunen i stedet for å ta opp plasser på sykehuset.

Regjeringen foreslår også at kommunene får penger til å betale en andel av kostnadene for enkelte pasientgrupper som legges inn på sykehus. Dermed vil kommunene kunne forebygge eller gi tilbud i kommunehelsetjenesten fremfor at pasienter legges inn på sykehus.

Medfinansiering

Sentralt i forslagene står det som kalles medfinansiering. Dette betyr enkelt sagt at kommunene kan velge mellom å betale 20 prosent av hva det koster å ha en pasient på sykehus, eller å bruke pengene til å skaffe et tilbud i hjemkommunen eller i regionen. På denne måten tjener kommunene penger på å hente pasienter hjem samtidig som det blir mer ledig kapasitet ved sykehusene.

Helse- og omsorgsdepartementet har ikke bestemt seg for hvilke grupper med somatiske lidelser ordningen skal gjelde for, men diskuterer om den skal gjelde for pasienter over 80 år eller pasienter med bestemte sykdommer.

Lokaltilbud skal lønne seg

– Det skal lønne seg for kommuner og helseforetak å bygge opp tilbud nærmere der pasientene bor. En samlet pakke for en helhetlig finansiering vil legge til rette for at kommunene bygger opp tilbud som kan gis før sykehusinnleggelse, i stedet for sykehusinnleggelse og etter sykehusinnleggelse, poengterer helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Hun sier ellers at kommunene i 2012 vil få overført midler fra regionale helseforetak i forbindelse med medfinansieringsordningen og ansvar for utskrivningsklare pasienter.

Strøm-Erichsen lover også at tilbud og tjenester i spesialhelsetjenesten ikke skal bygges ned før tilbudet i kommunene er like godt eller bedre.

– Sammenslåingsdebatt er avsporing

Kommunalministeren slår fast at en debatt om sammenslåing av kommuner i kjølvannet av forslagene etter hennes mening vil være en avsporing av debatten om helsereformen. Regjeringen mener at reformen lar seg gjennomføre med dagens kommunestruktur.

– Det er ingen tvil om at kommunene kan klare dette, enten hver for seg, eller i samarbeid med hverandre. Det er ikke gitt at alle kommuner kan ha alle tilbudene, men ved regionalt samarbeid bør de være godt rustet til å ta de oppgavene som kommer, sier hun.

Statsråden slår fast at en diskusjon om kommunestruktur bare vil være en avsporing av en viktig debatt.

– Hvis man ønsker å motarbeide en viktig samfunnsreform og spore av en viktig debatt, kan man gjerne starte en debatt om kommunestruktur, men det er å starte i feil ende, sier Navarsete. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse