JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fikk klare formaninger

Løftene om bedring i rusomsorgen satt løst da Høyre-leder Erna Solberg besøkte Frelsesarmeen Grønland i Oslo onsdag.

Men hun fikk klare formaninger - blant annet om å droppe forbudet mot tigging.

Boligsituasjonen er for dårlig. Aktiviseringstilbudet må bli bedre. Oppfølgingen etter avrusning er ikke god nok. Køene og ventelistene er for lange. Forslagene om å gjeninnføre et forbud mot tigging og sette sosialhjelpsmottakere til å måke snø vil ikke være til hjelp.

Det var blant reaksjonene fra rusmisbrukere som møtte statsministerkandidaten på Fyrlyset i Urtegata, der Frelsesarmeen har drevet ulike lavterskeltilbud siden 1894.

Milliardløfte

I tiår etter tiår har forskjellige regjeringer lansert sine forslag til forbedringer av rusomsorgen. Så hva blir egentlig annerledes dersom Solberg overtar styringen av landet?

– Behandlingssystemet skal bli mer sammenhengende. Det skal bli flere lavterskeltilbud og et bedre ettervern enn i dag. Vi har lagt fram en handlingsplan som legger opp til en økning på 2 milliarder kroner til rusomsorg de neste fire årene, sier Solberg.

Hun fikk høre flere gripende vitnesbyrd fra rusmisbrukere som gjentatte ganger har vært til avrusning for så å måtte vente i opptil halvannet år på tilbud som skal hindre tilbakefall - såkalt ettervern.

– Det hjelper ikke å sette oss til å måke snø, sa en av brukerne til Solberg.

Høyre-lederen slår fast at dette forslaget først og fremst er myntet på unge sosialhjelpsmottakere for å hindre at de «passivt mottar penger», som hun uttrykker det.

– Samtidig er jo beskjeden herfra at aktiviseringstilbudet Jobben er et godt tiltak som det er viktig å styrke, sier hun.

Nei til tiggeforbud

Frelsesarmeen har gjentatte ganger advart de borgerlige partiene mot å gjeninnføre forbudet mot tigging.

– Et tiggeforbud vil ikke løse problemet for dem det gjelder. Samtidig ser vi at tigging heller ikke er en langsiktig løsning. Derfor vi ber om en kombinasjon av tiltak både i og utenfor Norge - men ikke et nytt forbud, sier Knut Haugsvær i Frelsesarmeens rusomsorg.

Men Solberg gir ingen forhåpninger om at en ny regjering vil lytte til Frelsesarmeen i dette spørsmålet.

– Det er viktig med tiltak i tiggernes hjemland, men jeg mener det er organisert kriminalitet involvert og at mennesker utnyttes. Derfor kom Høyre til den konklusjonen at vi ønsker et tiggeforbud, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse