JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fisken faller i Kina

Markedsandelen for fersk norsk laks i Kina har falt fra 92 prosent til 29 prosent på tre år.

I første halvår i år falt markedsandelen av fersk laks til 29 prosent i Kina. Samtidig økte eksporten av fersk laks fra Færøyene og fra Storbritannia, og de to landene har nå større markedsandeler hver for seg enn Norge, viser tall fra Norges sjømatråd.

Norge har gått fra å være i en monopollignende situasjon i verdens mest folkerike land, til å bli tredje størst, skriver Dagens Næringsliv.

– Les også: Mistanke om fiske-juks

– I 2010 var Norge den suverent ledende eksportøren. Situasjonen er dramatisk, sier den norske fiskeriutsendingen i Kina og Hongkong, Sigmund Bjørgo.

Samtidig som den norske markedsandelen i Kina faller kraftig, er det en voldsom vekst i laksekonsumet i landet, med rundt 30 prosent hvert år fremover. Norges sjømatråd har brukt rundt 100 millioner kroner i løpet av de siste 15 årene på å markedsføre norsk laks i Kina.

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) erkjenner at situasjonen er blitt det hun kaller «litt mer krevende». Hun har imidlertid tro på at markedsandelen skal gjenvinnes.

– Les også: Måke til frokost i 15 år

Bjørgo vil på sin side ikke konkludere med hvorfor markedsandelen har falt så kraftig de siste tre årene, men viser til at Kina innførte strengere regelverk for import i februar 2011, få måneder etter at Nobelkomiteen ga fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Konsernsjef Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest er ikke i tvil om at fredsprisutdelingen er den direkte årsaken. Han ber politikerne om å løse floken. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse