JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere menn er langtidsledige

Veksten i arbeidsledigheten flater ut, men stadig flere personer er langtidsledige.

67.400 personer er registrert helt arbeidsledige hos Nav ved utgangen av november. Det er 100 flere enn ved forrige månedsskifte, men hele 22.200 flere enn i november i fjor. Ledigheten utgjør nå ifølge Nav 2,6 prosent av arbeidsstyrken.

Det siste året har antallet personer som har vært ledige mellom et halvt og ett år tredoblet seg. Det er særlig menn som opplever å gå arbeidsledig over en lang periode. Det henger sammen med den eksplosive økningen av arbeidsledige i fjor høst da virkningen av finanskrisen slo inn. Da var det spesielt bygg- og anleggsbransjen som ble rammet.

Slik er det fortsatt. Siste måned var ledigheten på 4,5 prosent for denne bransjen, en økning på 72 prosent på ett år. Aller høyest økning i ledigheten er det for elektrikere og rørleggere, som siden november i fjor har fått henholdsvis 225 prosent og 174 prosent flere ledige.

Rekordmange yrkeshemmede

Ledighetstallene for november viser at det nå nærmer seg 94.000 yrkeshemmede. Det er mer enn 10.000 flere personer enn på samme tid i fjor. Direktør Johan-Martin Leikvoll i Attføringsbedriftene sier at det er kritisk for de mest utsatte gruppene på arbeidsmarkedet.

– Tilnærmet alle yrkeshemmede trenger tiltak for å komme i jobb. Derfor er det kritisk at hver tredje yrkeshemmet nå står i kø og venter på attføringstilbud, sier Leikvoll.

Han beklager at regjeringen i år ikke klarer å bruke opp 163 millioner kroner beregnet på å få yrkeshemmede i arbeid. Det betyr at det blir 5.000 færre tiltaksplasser til målrettet attføring enn Stortinget forutsatte.

Leikvoll ønsker en dugnad i en overgangsfase hvor leverandører som har kapasitet og kompetanse kan bistå Nav med kartleggingen av personer som har behov for bistand, mener han.

Fungerende arbeids- og inkluderingsminister Rigmor Aasrud (Ap) sier at noe av økningen av yrkeshemmede skyldes omlegging av arbeidsrutinene hos Nav, men at utviklingen for personer med redusert arbeidsevne blir fulgt særlig nøye i tiden framover.

Flater ut

Ledighetstallene viser også at veksten i arbeidsledigheten flater ut. Det skyldes delvis at flere har fått tilbud om tiltaksplasser, mener Nav, som venter at den lave veksten i ledigheten vil fortsette i tiden framover.

Aasrud advarer likevel mot å friskmelde arbeidsmarkedet.

– Det er positivt at færre melder seg arbeidsløse, men arbeidsmarkedet kan ikke friskmeldes enda. Reduksjonen i tallet på sysselsatte som Statistisk sentralbyrå melder om, er et tydelig signal på det, sier arbeids- og inkluderingsministeren.

Ved utgangen av november er det Oslo som har den høyeste ledigheten med 3,6 prosent, mens Østfold har 3,1 prosent ledige. Færrest arbeidsledige er det i Sogn og Fjordane, med 1,7 prosent. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse