JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere tar høyere utdanning

Av befolkningen i alderen 16 år og eldre har nå nesten 28 prosent utdanning på universitets- og høyskolenivå.

Nesten 7 prosent har lang høyere utdanning, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

I løpet av de siste ti årene har andelen personer med universitets- og høyskoleutdanning økt med 6 prosentpoeng.

Andelen av befolkningen med lang høyere utdanning, tilsvarende studier på mer enn fire år, har økt med 2 prosentpoeng i samme periode.

Høsten 2010 var andelen med bare grunnskole på drøye 29 prosent. Siden 2000 har denne andelen sunket med nesten 5 prosentpoeng.

Av personer med lang universitets- og høyskoleutdanning har 33 prosent utdanning innenfor fagfeltet naturvitenskapelige fag, håndverksfag og tekniske fag.

Kvinneandel øker mest

Blant menn med lang høyere utdanning er den største andelen innenfor naturvitenskapelige fag, håndverksfag og tekniske fag (42 prosent). Andelen kvinner med lang høyere utdanning er størst innenfor samfunnsfag og juridiske fag (24 prosent).

Over halvparten av kvinnene i aldersgruppen 25-29 år hadde høyere utdanning høsten 2010. I løpet av ti år har denne andelen økt med hele 10 prosentpoeng.

Andelen menn med høyere utdanning i denne aldersgruppen økte med bare 2 prosentpoeng i samme periode, til 32 prosent.

I aldersgruppen 30-39 år var det 51 prosent kvinner og 36 prosent menn som hadde høyere utdanning i 2010. Dette er en økning på henholdsvis 17 prosent og 8 prosent i løpet av ti år.

Fylkesforskjeller

I Hedmark og Oppland har 21 prosent av innbyggerne universitets- eller høyskoleutdanning. Dette er den laveste fylkesvise andelen. I andre enden av skalaen finner vi Oslo og Akershus, med henholdsvis 44 og knappe 33 prosent innbyggere med en utdanning på dette nivået.

En sammenligning med tall fra 2000 viser at det også den gangen var Hedmark og Oppland, sammen med Nordland, som lå nederst på fylkesoversikten over høyere utdanning.

I løpet av de siste ti årene har andelen med høyere utdanning i Hedmark og Oppland økt med 5 prosentpoeng, mens andelen i Oslo økte med nesten 9 prosentpoeng.

Høyt opp internasjonalt

I OECDs publikasjon Education at a Glance 2010 presenteres blant annet indikatorer over utdanningsnivået i OECD-landene.

Tall fra 2008 viser at andelen med høyere utdanning i aldersgruppen 25-64 år er høyere i Norge enn gjennomsnittet av OECD-landene, men Norge ligger ikke helt i utdanningstoppen.

Seks OECD-land har en høyere andel av høyt utdannede voksne enn Norge. I Canada, Japan, New Zealand og USA har over 40 prosent høyere utdanning, mot 36 i Norge og 28 i gjennomsnitt for alle OECD-land.

Av de nordiske landene er det bare Finland som har en større andel med høyere utdanning i befolkningen enn Norge, med 37 prosent. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse