JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
POTENSIAL: Med egen organisering kan vi utvikle politikk og bygge organisasjon. Etter min mening ligger det et enormt, uutnyttet potensial for forbundet her, sier Randi Solberg.

POTENSIAL: Med egen organisering kan vi utvikle politikk og bygge organisasjon. Etter min mening ligger det et enormt, uutnyttet potensial for forbundet her, sier Randi Solberg.

Foto: Knut Viggen

Da Randi (64) begynte i Televerket i 1978, fikk hun møte en mannsverden: – De hadde ikke hatt jenter på kurs tidligere

I mange år har hun kjempet for telemontørfagets utvikling og identitet. – I dag står mange små og mellomstore bedrifter i denne bransjen uten organisering. Det må vi gjøre noe med, sier Randi Solberg (64).
2018121809483520181218094836

knut.viggen@lomedia.no

– Jeg har vært litt avskrudd fra organisasjonslivet fra i sommer og til nå, så da jeg kom til det jeg trodde var en rolig middag med gamle kamerater i Oslo-avdelingen – og fikk se alle de andre som hadde møtt fram – ble jeg ganske overrasket, sier Randi Solberg og ler.

Det er gått bare noen dager siden hun ble tildelt EL og IT Forbundets hedersgave for sin innsats som tillitsvalgt gjennom nesten fire tiår, i tre forskjellige forbund, helt til i fjor.

Nå møter vi henne på Kjøkken og Bar, bare et steinkast fra Folkets Hus og forbundskontorene til EL og IT.

Hun er blitt pensjonist, enda så rart det høres ut for den som har vært vant til å se og møte Randi i flere forskjellige sammenhenger. Ikke minst når det har vært snakk om kvinner i arbeidslivet, om telekommunikasjonsfagets fremtid, i spørsmål om utdanning, i lønnsforhandlinger eller som delegat på et landsstyremøte.

AMBISJONER: - Jeg har aldri hatt noen oppadstigende ambisjoner, jeg er montør og tillitsvalgt i sjela, noe jeg har trivdes utrolig bra med, sier Randi Solberg.

AMBISJONER: - Jeg har aldri hatt noen oppadstigende ambisjoner, jeg er montør og tillitsvalgt i sjela, noe jeg har trivdes utrolig bra med, sier Randi Solberg.

Knut Viggen

1. juli var det slutt etter nesten 40 år i arbeid som telemontør i Televerket, Telenor og senere Relacom. Tillitsvalgtkarrieren startet så tidlig som i 1981.

«En sterk stemme som blir lyttet til – og din kommunikasjonsform er direkte og tydelig», sa leder i utviklingsavdelingen i EL og IT Forbundet, Monica Derbakk, i sin hilsen til Randi. «Ærlig, uredd, rettferdig og en som setter fellesskapet foran seg selv», var også karakteristikker hun kom med.

Randi tar seg til rosen, men synes det er på plass med litt refleksjon etter så mange år med kamp for et yrke hun har stortrivdes i.

OPPVOKST I TELEVERKET. I likhet med mange som søkte seg jobb i Televerket på 1970-tallet var også Randi arvelig belastet. Hun hadde en far i Televerket. Født i Bodø, oppvokst i Lødingen, der hun blant annet ble kjent med Astrid Skare, som senere skulle bli en sentral tillitsvalgt i Telenor-klubben. Det var smått med utdanningsmuligheter i Lødingen og søskenflokken på seks, der Randi var nummer fire, og foreldrene flyttet til Bergen, der Randi hadde ungdomstida si. Så fulgte tre år i Trondheim, hun tok artium i 73.

Før hun bestemte seg for hva hun skulle bli når hun ble stor, gikk Randis ferd videre. Det ble Oslo og jobb på Ullevål sykehus i nesten to år, selv om det aldri var i tanken å bli sykepleier.

– Det var en nyttig erfaring, sier hun.

– Jeg skulle bli elektriker, sier Randi. Det var overhodet ikke meningen i velge Televerks-veien.

BLE MONTØRASPIRANT. Som sagt så gjort, hun søkte og kom inn på yrkesskolen på Sogn. Utdanningen var ettårig med læretid i etterkant. Klassevenninna søkte cirka 80 læreplasser som elektriker før hun fikk prøve seg et halvår med dårlig lønn på lageret. Elektrikerfirmaene ville ikke ha jenter. Randi fant ut at hun måtte ha en praksis det lå litt mer penger i. Hun så en annonse i avisen der Televerket søkte etter montøraspiranter, det betød utdanning og lønn under utdanning på samme tid og var derfor fristende. Hun søkte og kom inn. Dermed begynte hun i Televerket høsten 1978, montørkurset startet i februar året etter. Det ble et møte med en mannsverden.

– De hadde ikke hatt jenter på et vanlig montørkurs i Oslo tidligere, nå fikk de fire på en gang. De fleste av dem jeg gikk sammen med ble plassert inn på prøvebord, men jeg tenkte, jeg har jo ikke gått her for å havne inne på et prøvebord, det var jo ikke derfor jeg skulle bli montør, sier Randi. Hun var glad i stolpejobbing og så for seg en jobb ute på linjenettet, men læreren var skeptisk. Hvordan skulle det gå? Enden på visa ble at Randi ble forsøkskanin på linjeområdet, hun havnet på noe som het strekkelag, som betød jobbing med å legge telefonlinjer inn til hus med luftstrekk.

– Du vet du kjenner ansvaret på skuldrene da, at du skal vise at jenter skal kunne alt, sier Randi.

EN SOLID BASTION. Rundt 1980 var Televerket fortsatt en solid statseid bastion med tusenvis av ansatte over hele Norge. Og den hadde fostret sterke kvinner i mange tiår.

– Bare se for deg disse kvinnene på Rikstelefonen. Det var mange høvdinger blant dem og de på kontorsida i Televerket, sier Randi.

– Det var en betydelig bedre kjønnsbalanse i NTTF enn i NEKF. Vi merka forskjell i mentalitet da vi slo oss sammen. Det ble litt dypere utestemme for å bli hørt

Hun var med på å starte Kvinner i Mannsyrker i 1980, sammen med andre jenter som hadde gått på yrkesskolen på Sogn og jenter i NSB.

– Det ble helt naturlig for oss, vi kjente hverandre fra før, vi var jo på venstresiden politisk. Blant dem som var der var for eksempel Inger Vagle og Ellen Møller som fikk LOs likestillingspris for arbeidet med Jenter i bil og elektro. Men kvinnebevegelsen viste aldri noen interesse for dem. Hvorfor, ja det må du nesten spørre dem om, sier Randi.

I installasjonsgruppa i Norsk Tele Tjeneste Forbund (NTTF) avdeling 1, Oslo regjerte Tore Gulbrandsen, han skulle senere bli leder i det som noen år etter ble til Tele- og Dataforbundet. Tore dro Randi inn i gruppa. Der møtte hun folk med tradisjon og stolthet for yrket sitt.

Telemontørenes Fagforening i Oslo ble stifta så tidlig som i 1889.

MONTØR I SJELA. I årene som er gått har Randi Solberg kombinert jobb og oppgavene som tillitsvalgt, i noen perioder har hun også vært heltids tillitsvalgt. Og hun har lang fartstid i EL og IT Forbundets Utdanningsutvalg og i Faglig råd for elektrofagene.

– Jeg har aldri hatt noen oppadstigende ambisjoner, jeg er montør og tillitsvalgt i sjela, noe jeg har trivdes utrolig bra med. Selv om jeg selvsagt skulle ønske at det var flere jenter. Og jeg har trivdes med faget, det er lykketreff at dette var mulig, sier Randi.

– Jeg har jobba mye med husinstallasjoner. Glem ikke at folk på den tida jeg begynte sto på venteliste i fem år for telefon, det var jo bursdag og julekveld på samme tid når vi kom. Vi skapte mye glede!

– I de siste to årene var jeg så heldig å få jobbe vestover og ute på øyene. Stolpeklatring er gøy. Det er fint å få lov til. Jeg ble ikke montør for å sitte på kontor, ble ikke tillitsvalgt for å jobbe på kontor heller, sier Randi Solberg.

REKRUTTERING: – Vi er avhengig av en sterk fagbevegelse for å ha ryddige forhold på arbeidsplassene og et mest mulig rettferdig samfunn, sier Randi Solberg.

REKRUTTERING: – Vi er avhengig av en sterk fagbevegelse for å ha ryddige forhold på arbeidsplassene og et mest mulig rettferdig samfunn, sier Randi Solberg.

Knut Viggen

INGEN MEETOO. Personlig har ikke Randi Solberg noen meetoo-historier fra hennes yrkesliv.

– Tore Gulbrandsen spurte meg om det samme på fredag. Jeg tenker at vi montørene i hovedsak var på likefot. Er man på bånn så har man ikke så mye makt å bruke. Ikke det at vi ikke hadde prøvelser vi jentene, men da laga vi jentegruppe i Avd.1. Jeg fikk litt hakaslepp da jeg leste intervju med Turid Lilleheie om eskapader på topplanet. Jeg er glad vi hadde en sånn autoritet som Tore Gulbrandsen blant de utearbeidende montørene. Han var en av dem som gikk i spissen for å få jenter inn. Det var jo ikke alle som syntes om det i Televerket, men det er utrolig viktig at tillitsvalgte kjenner sin rolle og lager en setting som gjør at det ikke er noe tema, sier Randi Solberg.

NEDADGÅENDE SPIRAL. Dette kunne ha vært historien om et langt, lykkelig arbeidsliv med sterke kvinner og menn, god organisering og Randi trekker også gjerne fram det som har vært bra.

Andre ting har ikke vært full så bra.

Privatiseringen av Televerket førte til at telemontørene ble flyttet ut, først til Telenor, siden til det som skulle bli Relacom. NTTF ble til Tele- og Data og fra 1999 EL og IT Forbundet.

Randi Solbergs oppgaver som tillitsvalgt skulle etter hvert handle mer om å håndtere oppsigelsesrunder enn om å gjøre en jobb for faget.

– Når en monopolbedrift skal omorganiseres, og senere privatiseres, det blir en nedadgående spiral, det er vanskelig å komme på offensiven. Det er tungt når man vil jobbe strategisk med noe og før man får sukk for seg kommer det en oppsigelsesrunde, sier Randi.

De kjempet også. Var ute i en fem uker lang streik i et lønnsoppgjør.

– Vi tapte den streiken, men vi vant respekt og selvrespekt. I en streik har man plutselig full styring og ansvar for arbeidsdagen. Det er stor forskjell fra å være ansatt med relativt lite innflytelse, konstaterer Randi.

– Den norske fagarbeideren er utdannet til å ta et helhetlig ansvar for arbeidet som leveres. Tidens ledelsesfilosofi vil tvert imot detaljstyre og kontrollere. Det er dumt for butikken å gjøre folk sure i stedet for å la folks initiativ og kreativitet blomstre, mener Randi.

Randi har aldri sittet i et forbundsstyre. Til gjengjeld var hun i ett år suspendert som tillitsvalgt, sammen med hele foreningsstyret for montørsektoren i Tele og Data forbundet, Avd. Oslo.

– Da hadde vi så mange nye, unge folk og positive ting på gang. Suspensjonene førte til at folk meldte seg ut, sier Randi Solberg.

MISTET MYE KRAFT. Randi kom tilbake igjen. I et nytt forbund, EL og IT. Men hun er ikke fornøyd med utviklinga for eget fagområde.

– Vi burte vært eget organisasjonsområde med egen tariffavtale. Teleentreprenørbedriftene bygger og drifter de fibrede, kobberbaserte og mobile telenettene og «nettsentralene». Vi jobber med telenettene på samme måte som energifolka jobber med strømforsyningsnettene. Når telenettene faller ut, er det krise og vi rykker ut. Det er større likheter mellom oss og dem enn mellom oss og elektrikerne, selv om forskjellene også er betydelige, sier Randi.

– Mens vi er fordelt på ulike avtaler og organisasjoner, vokser andelen uorganiserte små og mellomstore bedrifter i vår bransje.

– Vi bygger og drifter de nettene som et stadig mer høyteknologisk samfunn er avhengig av. Med egen organisering kan vi utvikle politikk og bygge organisasjon. Etter min mening ligger det et enormt, uutnyttet potensial for forbundet her, sier Randi Solberg.

– Vi har mista kollektiv kraft og innflytelse. Suspensjonen satte oss veldig tilbake, men vi kom oss opp og stå igjen. Vi ble toneangivende på flere områder som for eksempel elektronisk kjørebok. Vi fikk et nytt tilbakeslag da Sissel Hallem ikke fikk jobb som forbundssekretær for å være spydspiss for vår bransje. Det var mye som stoppa opp da, og det gjør meg fremdeles både sint og fortvilet, sier Randi Solberg.

Hun sier det i mange saker har vært nødvendig å få hjelp fra forbundskontoret, fra LO juridiske, i de vanskelige sakene. Da er de veldig gode å ha. Samtidig går utviklinga mot at mer og mer av det som skjer av uenigheter og tvister ute i bedriftene ender som advokatmat eller forbundskontormat, fremfor å bli løst lokalt.

– Det gjør noe med sjøltilliten til folk å løse sine egne saker selv, sier hun.

Da hun ble pensjonist skjedde det etter et par turbulente år der også hun var en av de mange som ble permittert.

– Alle i vår aldersgruppe ble jo puffa ut. De skulle ha ut alle 62 pluss. Sånn er livet. Man må slutte en dag. Vi var ganske mange som takka av. Men vemodig er det, sier Randi Solberg.

FERIEHJEM. Privat er det ikke så mye å si om Randi Solberg, gubben er elektriker i Relacom, de to døtrene, en født i 92 og en i 98, går på henholdsvis folkehøyskole i Danmark og jobber som teksforfatter. Randi og gubben bor på Torshov.

Som nybakt pensjonist har Randi overtatt ansvaret for et stort feriehjem ved Drøbak, Børrebråten ved Solbergstranda. Hun tenker tilbake på den fantastiske sommeren i år, da Børrebråten virkelig var som et paradis på jord med herlige badetemperaturer, store mengder med sol og godvær. Det eneste minuset var grillforbudet. For en sommer å starte pensjonisttilværelsen sin på!

Feriehjemmet ble i sin tid etablert av avdeling 3 bud og betjenter, de som tjente minst i gamle Televerket. Tenk deg, de greide å investere betydelige beløp på et feriehjem på 30-tallet, enda så trangt det sto til!

– Men det trengs mye penger skal vi få det opp til den standarden jeg skulle ønske det var der.

– Vi er avhengig av en sterk fagbevegelse for å ha ryddige forhold på arbeidsplassene og et mest mulig rettferdig samfunn. Gjennom tillitsverv får man brukt andre sider ved seg enn i faget. Det er utfordrende og inspirerende og kan anbefales, avslutter Randi Solberg. – Og tusen takk for hedersgaven! Det var stas (og litt vemodig).

{"424752":{"type":"s","url":"/image-3.424752.abda85a0a9","cap":"AMBISJONER: - Jeg har aldri hatt noen oppadstigende ambisjoner, jeg er montør og tillitsvalgt i sjela, noe jeg har trivdes utrolig bra med, sier Randi Solberg.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"424754":{"type":"s","url":"/image-3.424754.c4e39628e3","cap":"REKRUTTERING: – Vi er avhengig av en sterk fagbevegelse for å ha ryddige forhold på arbeidsplassene og et mest mulig rettferdig samfunn, sier Randi Solberg.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#000000","fontsize":"48","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"2"},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

{"424752":{"type":"s","url":"/image-3.424752.abda85a0a9","cap":"AMBISJONER: - Jeg har aldri hatt noen oppadstigende ambisjoner, jeg er montør og tillitsvalgt i sjela, noe jeg har trivdes utrolig bra med, sier Randi Solberg.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"424754":{"type":"s","url":"/image-3.424754.c4e39628e3","cap":"REKRUTTERING: – Vi er avhengig av en sterk fagbevegelse for å ha ryddige forhold på arbeidsplassene og et mest mulig rettferdig samfunn, sier Randi Solberg.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#000000","fontsize":"48","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"2"},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}