JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt om folk:

HEDRET: Elling Nyrønning (77) med statuett for 60 års medlemsskap i LO.

HEDRET: Elling Nyrønning (77) med statuett for 60 års medlemsskap i LO.

Sidsel Valum

Elling Nyrønning (77) ble hedret for 60 års medlemskap i LO

Elling Nyrønning (77) ble hedret på årsmøtet til Oslo fylkeslag av Skolenes landsforbund. Det for hele 60 års medlemskap i LO.
13.05.2019
14:29
13.05.2019 14:35

– Takk for all innsatsen, sa Ulrich Vollmerhaus, som overrakte en figur av en liten skolegutt med ransel og pult til Elling Nyrønning under årsmøtemiddagen til fylkeslaget. Ulrich Vollmerhaus overtok som fylkesleder etter Elling Nyrønning i 1990, og ble avløst av Roger Vinje i 2017. Elling Nyrønning var fylkesleder i årene 1988 – 1990, og var med i styret til fylkeslaget i mange år. Han var den gang hovedlærer på grafisk avdeling ved det som da het Sogn Yrkesskole.

p

– Mange av kollegene til Elling, og Elling sjøl, var medlem både hos oss og i Norsk Grafisk Forbund. Da Grafisk ble med i Fellesforbundet og ordninga med dobbeltmedlemskap i LO-forbund opphørte, ble mange med videre til Fellesforbundet, men det gjorde ikke Elling. Han valgte å bli i Skolenes landsforbund, sa Ulrich Vollmerhaus

Fra Røros til Oslo

– Jeg kom til Oslo som ung mann, femten år gammel, fra Røros-området, forteller Elling, som tar imot I skolen hjemme hos seg noen dager senere for å bli fotografert sammen med sin 60-års hedersbevisning fra SL.

Han forteller at han som 15 år gammel nykomling i Oslo fikk seg en hybel der hvor Blitz-huset er i dag, og at han straks begynte å jobbe og sto i kø i tre år før han fikk lærlingkontrakt hos Emil Moestue, som var landets største trykkeri.

– Lønna var 75 kroner i uka da jeg begynte, men da jeg fikk lærlingkontrakt gikk den ned til 55 kroner per uke, forteller han.

Hybelen betalte han femti kroner uka for, og han måtte jobbe overtid hver dag, 35 timer i uka.

p

– Da jeg fikk lærlingkontrakten kom klubbformannen og sa til meg at jeg måtte melde meg inn i fagforeninga. Det var det bare å gjøre med en gang, for fagbevegelsen var beskyttelsen for lærlingene, som kunne sies opp på dagen, forteller han.

– Godt oppdratt av fagbevegelsen

Det tok ikke lang tid fra han ble fagorganisert til Elling ble med på ulike former for skolering i regi av fagbevegelsen.

– Jeg var vel den yngste som noen gang tok LO-skolen, da var jeg nitten år gammel. Jeg ble skikkelig oppdratt gjennom fagbevegelsen! forteller han. Han ble tidlig leder av det som het Oslo Litograf- og Kjemigrafforening, og ble valgt inn i forbundsstyret til Norsk Grafisk Forbund da han var 24 år gammel.

I 1978 begynte han som lærer på Sogn Yrkesskole, hvor han ble hovedlærer på grafisk avdeling.

– Jeg angra ikke en dag. Det var interessant og veldig hyggelig å ha med den nye generasjonen å gjøre. Det var en gullalder på 1970- og 1980-tallet i forhold til det vi har opplevd senere når det gjelder motivasjonen til de unge, forteller Elling Nyrønning.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
13.05.2019
14:29
13.05.2019 14:35