JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sissel M. Rasmussen

NNNs nye forbundsleder: – Det blir litt for enkelt bare å si opp EØS-avtalen

Etter ti år som nestleder tar Anne Berit Aker Hansen over sjefsstolen i NNN. Hun liker å være godt forberedt.
2019041209435320230821171436

line.scheistroen@lomedia.no

sissel@lomedia.no

– Flink pike? Nei, men jeg liker å være godt forberedt.

Når Anne Berit Aker Hansen nå blir Norsk Nærings- og Nytelsesarbeiderforbund (NNN)s første kvinnelige forbundsleder, overtar hun ansvaret for LO-forbundets nærmere 30.000 medlemmer, og hun blir en av de fremste representantene for Norges største fastlandsindustri med over 50.000 ansatte.

Men overveldet av ansvaret? Nei da. Hun er beredt.

p

Aker Hansen har nemlig allerede lang fartstid i NNN sentralt. Siden 2007 har hun jobbet på mange ulike områder: hatt ansvar for flere bransjer, forhandlinger, vært tariffansvarlig, arbeidet med næringspolitikk og kompetansepolitikk, tillitsvalgtskolering, ungdomsarbeid – ja, det meste.

STARTET PÅ FREIA: Anne Berit Aker Hansen begynte sin yrkeskarriere på Freia sjokoladefabrikk. Det var en fin tid, minnes hun.

STARTET PÅ FREIA: Anne Berit Aker Hansen begynte sin yrkeskarriere på Freia sjokoladefabrikk. Det var en fin tid, minnes hun.

Sissel M. Rasmussen

Som far så datter

Hun var nok ikke like godt forberedt på hva som ventet henne da hun som ung dro over til England og hadde en idé om å bli rytter. Aker Hansen var med andre ord en sånn ordentlig heste-jente. Det ble imidlertid et relativt kort opphold i utlandet, før hun kom hjem og ifølge henne var passe «slukøret og blakk». Det var da faren tok grep og mente at det var på tide at datteren fikk seg en ordentlig jobb. Med foreldre som jobbet på sjokoladefabrikken Freia i Oslo var veien kort igjennom fabrikkporten.

– Jeg skulle bli frem til jul, så til sommeren, og så ble jeg – lenge, akkurat som mange av kollegene den gangen, sier hun.

– Jeg trivdes veldig godt. Det var ryddige og gode arbeidsvilkår, og bedriften var opptatt av å utvikle oss ansatte.

Hun ble fast ansatt i 1983, og på begynnelsen av 90-tallet tok hun fagbrev i industriell matproduksjon. På den tida var de over tusen ansatte i produksjonen.

– Det var en annen tid enn i dag. Jeg er glad jeg fikk den med meg.

Når hun tenker tilbake på de første årene på Freia, som ansatt og tillitsvalgt, så reflekterer hun over at det jo egentlig er sånn de i dag lærer tillitsvalgte at det bør være på arbeidsplassen.

p

Men den gang ei. Ikke i 2019.

– Da jeg ble tillitsvalgt, opplevde jeg en arbeidsgiver som satte pris på oss tillitsvalgte, som lyttet til oss og som mente vi spilte en viktig rolle. Når tillitsvalgte i dag kommer fra kurs og tilbake til arbeidsplassen, opplever mange stengte dører og sjefer som ikke vil høre på dem.

– Vi bruker altfor mye tid på å forsvare det vi har, istedenfor å bruke tid på utvikling. Det er synd.

På Freia var det en stor NNN-klubb, et aktivt fagforeningsmiljø og mange flinke tillitsvalgte. Etter hvert ble Aker Hansen en av dem. Hun gikk gradene; begynte som tillitsvalgt på avdelingen og ender altså nå opp som forbundets leder.

– Jeg er vel en person som engasjere meg i ting og som ikke klarer å holde munn. Jeg er opptatt av hvordan ting fungerer, men jeg er også opptatt av å finne ut hvordan vi kan gjøre ting annerledes og bedre.

Det er en selvfølge å delta, om det er i fagforeninger, andre organisasjoner eller politikk. Hun syns det er viktig med engasjement. I en perioden var hun aktiv i Arbeiderpartiet i bydelen, noe hun gjerne skulle gjort mer av, men akkurat nå strekker ikke tida til.

Engasjementet har hun med seg hjemmefra. Der hun vokste opp på Stovner sto Arbeiderpartiet sterkt, ikke minst hjemme hos Aker Hansen. Det var liksom ikke snakk om noe annet parti enn Arbeiderpartiet. Det var også en selvfølge å være fagorganisert.

OSLO-JENTE: Anne Berit Aker Hansen er Oslo-jente og glad i bydelen hvor hun bor, Torshov.

OSLO-JENTE: Anne Berit Aker Hansen er Oslo-jente og glad i bydelen hvor hun bor, Torshov.

Sissel M. Rasmussen

Frykter ikke robotene

Aker Hansen var den første i sin familie som tok eksamen artium. Fagbrevet kom etter hvert. Tradisjonelt har det ikke vært stilt store krav til formell kompetanse i matindustrien. Den tiden er forbi.

– Vi må satse på teknologi i Norge. Vi skal ikke konkurrere på billig arbeidskraft, men på kompetanse.

Når Aker Hansen snakker om kompetanse, så snakker hun ikke nødvendigvis om at medarbeidere må ha flotte vitnemål fra høyere utdanning. For Aker Hansen og NNN er kompetanse så mangt, for eksempel mener de at det er mye kunnskap og verdifull erfaring å hente hos de med mange år på fabrikkgulvet.

Hun tror ikke på at roboter kommer til å overta alle jobbene i matindustrien, men hun er sikker på at innholdet i jobbene for NNNs medlemmer blir annerledes i fremtiden.

p

– Sammen med arbeidsgiverne må vi møte den kompetanseutfordringen, sier hun og fortsetter:

– Det som kjennetegner norsk næringsliv er at vi er gode på omstilling. For å få til den nødvendige omstillingen må arbeidsgivere bruke ressurser på kompetanseheving og på å utvikle dagens medarbeidere. Å sende verdifulle medarbeidere ut av porten fordi de mangler kompetanse er ikke god butikk. Vi må ivareta og hjelpe dem slik at de kan møte kravene i det nye arbeidslivet.

FØRSTE KVINNE: Anne Berit Aker Hansen er første kvinnelige forbundsleder i NNN.

FØRSTE KVINNE: Anne Berit Aker Hansen er første kvinnelige forbundsleder i NNN.

Sissel M. Rasmussen

Utenlandske arbeidstakere utnyttes

For det bør være plass til alle – i hvert fall flest mulig – i arbeidslivet, mener Aker Hansen, også de som kommer til Norge for å skape seg et nytt liv.

Nær 30 prosent av de som jobber i matindustrien er ikke etnisk norske. Innmarsjen av utenlandsk arbeidskraft har vært en utfordring. I NNN er ordet sosial dumping dessverre ofte i bruk. Aker Hansen kjenner til altfor mange historier hvor utenlandske arbeidstakere i Norge er utnyttet på det groveste.

p

– Jeg vet ikke om det er mulig å lage lover som kan forhindre det noen av arbeidstakerne har opplevd, sier hun og fortsetter:

– Vi må bare fortsette å kjempe for at norske lønns- og arbeidsvilkår skal gjelde alle som jobber i Norge, uavhengig av hvor de kommer fra. For NNN var det for eksempel viktig å få på plass allmenngjøring av tariffavtalen i fiskeindustrien.

Første kvinne

Det skulle altså ta nesten hundre år før NNN fikk sin første kvinnelige forbundsleder. NNN ble opprettet i 1923 og siden den gangen har menn sittet i sjefsstolen. 1. april i år er dermed litt historisk. Det er datoen for når Aker Hansen overtok vervet som forbundsleder etter Jan-Egil Pedersen.

– Om det blir annerledes? For meg og for forbundet?

Aker Hansen tenker på det.

– Jeg har jo vært nestleder i de ti siste årene og som forbundsleder vil jeg videreføre det som vi allerede jobber med. Men det er klart: Jeg er meg. Så ja, det blir sikkert litt annerledes, men jeg vet ikke helt hvordan. Jeg er ikke bekymret for å overta ansvaret som forbundsleder. Jeg tenker ikke på det som en tung ryggsekk, da kunne jeg ikke stilt til valg, men ja – det blir jo en litt annen rolle å være leder og ikke «bare» nestleder.

FØRSTE KVINNE: Anne Berit Aker Hansen er beredt til å overta som ny forbundsleder i NNN.

FØRSTE KVINNE: Anne Berit Aker Hansen er beredt til å overta som ny forbundsleder i NNN.

Sissel M. Rasmussen

Nei til EU – ja til EØS

På samme landsmøte som Aker Hansen ble valgt til leder, ble det nedsatt et organisasjonsutvalg som har som oppgave å se på hvordan NNN skal rigges for å møte fremtidige utfordringer. Men mens andre LO-forbund finner sammen for å stå sterkere, er det ingen vits i å så tvil om NNNs selvstendighet, ifølge Aker Hansen. Det er kanskje ikke noe som er mer uaktuelt enn å slå seg sammen med et annet LO-forbund.

– NNN er – og skal være – et selvstendig forbund, understreker hun.

I omtrent like klare ordelag snakker hun om EU og EØS. NNN er et nei til EU-forbund, men sier ja til EØS-avtalen per i dag.

– Det blir litt for enkelt bare å si opp EØS-avtalen. Vi har hatt avtalen i 25 år, og da er det ikke bare, bare, å si den opp. Jeg syns umiddelbart at det ikke er en god idé å melde Norge ut av EØS, men avtalen er en utfordring når vi kommer til arbeidslivet.

I NNN er man i gang med et arbeid som skal belyse ulike sider av EØS-avtalen. I det ligger det også å se på mulighetene for å bruke handlingsrommet som ligger i avtalen.

– Det er viktig å ha kunnskap. Debatten om EØS-avtalen er ikke alltid preget av det. Bildet er ikke nødvendigvis så svart-hvitt som enkelte vil ha det til. Men uansett må vi ha politiske myndigheter, en regjering, som er villig til å bruke handlingsrommet i avtalen når det er nødvendig.

Hest, hund og motorsykkel

Når vi nå snakker om nødvendig – Aker Hansen synes ikke det er veldig morsomt å skulle snakke om litt mer sånne personlige, om ikke private, ting. Aker Hansen synes egentlig privatlivet er privat og ikke har så mye å gjøre i det offentlige rom.

– Hva vil du vite? Jeg er egentlig veldig kjedelig. Helt normal.

Aker Hansen bor på Torshov i Oslo, er samboer, har barn og barnebarn, er glad i å lese og strikke, har hytte på fjellet og er glad i å gå på ski. Selv om hun ikke ble rytter i ungdommen, så har hun fortsatt glede av å ri på hest. Hun hadde en hund som dessverre døde i fjor og som hun fortsatt savner veldig. Et liv med, og et liv uten hund, er bare to forskjellige liv.

– Det blir ikke til at jeg uten hund går de samme turene i nærområdet og dermed så møter jeg heller ikke de samme menneskene som før. Det er rart og litt trist.

– Jeg hører du kjører motorsykkel. Hvilket merke?

Fotografen dukker opp og stiller det riktige spørsmålet. Journalisten er glemt mens de to kvinnelige motorsyklistene snakker om hvilken motorsykkel de kjører, hvor de bør handle utstyr og hvor det er kult å dra på motorsykkelferie.

– Hvor var vi? spør en av oss til slutt. Vi tenker vel alle på intervjuet denne gangen og ikke på en kommende ferie, på motorsykkel eller med andre transportmidler.

Vi var sikkert sånn passe ferdige, var vi ikke? Aker Hansen går tilbake til kontoret, som ligger sånn omtrent på Youngstorget. Hvis forbundets medlemmer vil, blir hun nok sittende der i noen år. Men innimellom tar hun også helt sikkert små og store private utflukter på motorsykkel.

{"434240":{"type":"s","url":"/image-3.434240.518f50f53e","cap":"FØRSTE KVINNE: Anne Berit Aker Hansen er beredt til å overta som ny forbundsleder i NNN. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"434241":{"type":"m","url":"/image-3.434241.ab8f8eb9a7","cap":"OSLO-JENTE: Anne Berit Aker Hansen er Oslo-jente og glad i bydelen hvor hun bor, Torshov. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"434242":{"type":"s","url":"/image-3.434242.3013ee16fc","cap":"STARTET PÅ FREIA: Anne Berit Aker Hansen begynte sin yrkeskarriere på Freia sjokoladefabrikk. Det var en fin tid, minnes hun.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"435881":{"type":"m","url":"/image-3.435881.6c43a024db","cap":"FØRSTE KVINNE: Anne Berit Aker Hansen er første kvinnelige forbundsleder i NNN. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"78","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"Anne Berit Aker Hansen","closed":false,"place":"– Det var en annen tid enn i dag. Jeg er"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Vi skal ikke konkurrere på billig arbeidskraft, men på kompetanse. ","place":"– Jeg er vel en person som engasjere meg"},{"title":" Det blir litt for enkelt bare å si opp EØS-avtalen.","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Anne Berit Aker Hansen

• Nyvalgt leder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund.

• Har vært nestleder i forbundet i ti år.

• Alder: 54 år.

Vi skal ikke konkurrere på billig arbeidskraft, men på kompetanse.

{"434240":{"type":"s","url":"/image-3.434240.518f50f53e","cap":"FØRSTE KVINNE: Anne Berit Aker Hansen er beredt til å overta som ny forbundsleder i NNN. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"434241":{"type":"m","url":"/image-3.434241.ab8f8eb9a7","cap":"OSLO-JENTE: Anne Berit Aker Hansen er Oslo-jente og glad i bydelen hvor hun bor, Torshov. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"434242":{"type":"s","url":"/image-3.434242.3013ee16fc","cap":"STARTET PÅ FREIA: Anne Berit Aker Hansen begynte sin yrkeskarriere på Freia sjokoladefabrikk. Det var en fin tid, minnes hun.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"435881":{"type":"m","url":"/image-3.435881.6c43a024db","cap":"FØRSTE KVINNE: Anne Berit Aker Hansen er første kvinnelige forbundsleder i NNN. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"78","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"Anne Berit Aker Hansen","closed":false,"place":"– Det var en annen tid enn i dag. Jeg er"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Vi skal ikke konkurrere på billig arbeidskraft, men på kompetanse. ","place":"– Jeg er vel en person som engasjere meg"},{"title":" Det blir litt for enkelt bare å si opp EØS-avtalen.","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}