JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny leder for FO-studentene:

Sigrid (20) er FO-studentenes nye leder: – Jeg vil gi studentene en stemme i en situasjon som er vanskelig for mange

– Vi må få til et bedre tilbud til studentene som føler seg ensomme og som er mest alene, sier Sigrid Nesheim.
Sigrid Nesheim (20) fra Bergen er FO-studentenes nye leder.

Sigrid Nesheim (20) fra Bergen er FO-studentenes nye leder.

Eivind Senneset

hanna@lomedia.no

– Jeg kan ikke vente med å starte, sa Sigrid Nesheim da Fontene snakket med henne før jul.

Nå er ventetiden over, og 20-åringen er i gang som FO-studentenes nye leder etter Iris Jansdottir Nordberg. Mens Nordberg er utdannet sosionom, studerer Nesheim fortsatt til å bli det. Foreløpig er ønsket hennes å jobbe innenfor rusomsorgen.

– De som har bakgrunn som rusmisbrukere eller er det i dag, er en gruppe som ofte misforstås og blir oversett av samfunnet. Jeg vil bidra til at de i mindre grad blir det og at de får en større mulighet til å delta på lik linje som andre i samfunnet, sier bergenseren.

Debatt: «Har dere gitt opp oss studenter, Fru regjering?»

Ville bli leder lenge

Nesheim er fra Bergen, men studerer i Sogndal. Der har hun vært i et og et halvt år, men nå lukter hun på muligheten for å flytte tilbake til hjembyen.

– Det er større forhold der, og jeg trives bedre der, sier hun.

Nesheim har ikke ligget på latsiden i den tiden hun har studert ved Høgskulen på Vestlandet. Med en gang hun startet på utdanningen, ble hun FOs representant for sosionomstudentene. Siden den gang, har hun hatt lyst til å bli leder.

– Er du en typisk person som tar på deg verv?

– Ja, jeg var tillitsvalgt i klassen på videregående, og jeg har vært med i ungdommenes bystyre i Bergen.

– Tror du at du blir tillitsvalgt når du går ut i arbeidslivet?

– Det tror jeg. Jeg tror ikke jeg vil riste av meg FO da. Det ville jo ikke gitt noen mening.

Les også: Fagskolestudenter faller fra på grunn av økonomien: – Nå må regjeringen handle, krever ONF

Ønsker et bedre tilbud

Nesheim opplever entusiasmen for å fagorganisere seg blant studenter som svært variabel. Selv var hun tidlig ute med å forstå viktigheten av å organisere seg.

Som ny leder, vil hun jobbe med å gi studentene en stemme i en situasjon som hun omtaler som vanskelig for mange.

– Det er viktig å belyse problemet med ensomhet og den psykiske helsen til folk flest i en «shaky» situasjon. Vi må få til et bedre tilbud til studentene som føler seg ensomme og som er mest alene, sier hun.

Selv er Nesheim tilpasningsdyktig. Dermed har ikke koronapandemien rammet henne like hardt som den har for mange andre. Samtidig vet Nesheim at hun har vært heldig fordi hun har bodd hjemme sammen med en familie hun har hatt et godt forhold til.

– Det er ikke så nytt for meg å flytte hjem siden det ikke er så lenge siden jeg flyttet ut. Jeg har også foreldre som støtter meg økonomisk og som gir meg rom til å leve mitt liv. Men jeg forstår at det er vanskelig for dem som er eldre enn meg, at de må flytte hjem og at de kanskje ikke har råd til å betale for studentboligen sin.

Søndag ble det bestemt at studentene ikke får komme tilbake på studiestedene de neste to ukene. Sigrid Nesheim omtaler situasjonen som «shaky».

Søndag ble det bestemt at studentene ikke får komme tilbake på studiestedene de neste to ukene. Sigrid Nesheim omtaler situasjonen som «shaky».

Eivind Senneset

– Det går ikke an å erstatte praksis

20-åringen er opptatt av at studenter skal få bedre økonomi. Hun engasjerer seg også mye for praksisen som uteble for mange i fjor vår.

– Det er alvorlig. Det går ikke an å erstatte praksis. Du skal kunne praktisere det du har lært. Praksis er også viktig for å se om du passer inn i rollen som sosialarbeider og om du er egnet for det er det ikke alle som er.

Det at man begrenser praksisen til studenter, mener Nesheim vil kunne ha store konsekvenser for hva de lærer. Hvis praksisen igjen står i fare for å avlyses, må studiestedene komme opp med bedre løsninger, mener studentlederen.

– Man kan ikke erstatte praksis med å skrive en oppgave. Jeg mener man bør ta i bruk digitale løsninger i større grad. Praksisen blir jo begrenset digitalt, men det tar i alle fall ikke vekk den praktiserende biten som det å skrive en oppgave gjør.

Tålmodig og lyttende

Det er bare et år siden Iris Jansdottir Nordberg tok på seg ledervervet. En tålmodig og lyttende leder, ifølge Nesheim. De egenskapene ønsker hun selv å ta med seg videre inn i sin rolle som leder.

– Studentene må oppleve at det er rom og plass til å uttrykke sine meninger.

– Du er ikke redd?

– Jeg får nok øyeblikk hvor jeg blir usikker, men akkurat nå er jeg ganske sikker på at dette kommer til å bli utrolig kjekt ut ifra den gruppa med mennesker som sitter i sentralstyret.

Annonse
Annonse