JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2023

Barnevernsledere skal bli bedre til å lede: – Kanonbra, sier rådgiveren

Opplæring i lederrollen for nye barnevernsledere er et av grepene i statsbudsjettet for et bedre barnevern. På høy tid, mener Svein Helland Sivertsen, rådgiver i barnevern for kommunene.
– Jeg er veldig bekymret for mangel på rekrutteringen av nye barnevernledere. Det er få eller ingen kvalifiserte søkere til utlyste stillinger som barnevernleder. Dagens barnevernsledere må derfor bli flinkere til å oppdage og utvikle ledertalenter blant sine ansatte, sier Svein Helland Sivertsen.

– Jeg er veldig bekymret for mangel på rekrutteringen av nye barnevernledere. Det er få eller ingen kvalifiserte søkere til utlyste stillinger som barnevernleder. Dagens barnevernsledere må derfor bli flinkere til å oppdage og utvikle ledertalenter blant sine ansatte, sier Svein Helland Sivertsen.

Andreas Winter/KSK

solfrid.rod@lomedia.no

I statsbudsjettet for 2023 foreslår regjeringen 25 millioner kroner til økt kvalitet i det kommunale barnevernet.

Manglende kompetanse og ledelse trekkes stadig fram som årsaker til høy turnover og til at barn og familier ikke får den hjelpen de trenger.

Regjeringen foreslår en tiltakspakke bestående av:

• Lavterskel opplæringsprogram om lederrollen for nye barnevernsledere

• Et program om internkontroll til alle barnevernsledere

• En ny videreutdanning for barnevernsledere

• Styrke statsforvalternes oppfølging av styring og ledelse i barnevernet

• Styrke kommunale veiledningsteam

– Bedre ledelse, ikke kontroll

– Det er kanonbra med økt fokus på ledelse i barnevernet, sier Svein Helland Sivertsen.

Han er rådgiver i KS konsulent, et datterselskap av kommunenes interesseorganisasjon. Han driver opplæring av barnevernsledere og har tidligere uttalt i Fontene at barnevernet ikke trenger flere ansatte, men bedre ledelse.

Når det avdekkes kriser i barnevernet, nå sist i Bergen, ropes det altfor ofte på mer kontroll og flere jurister, mener Helland Sivertsen. Derfor er han fornøyd med at regjeringens tiltakspakke i hovedsak retter seg mot innsiden av barnevernstjenesten, ikke minst mot opplæring av ledere.

– Jeg blir oppgitt over den sterke troen på at økt kontroll og korreksjon er svaret på barnevernets utfordringer. Veien til et bedre barnevern går gjennom tydelig og mestringsorientert ledelse og myndiggjøring av ansatte. Det skjer gjennom tett veiledning, slik at ingen står aleine om en sak, sier Helland Sivertsen, som tidligere har vært avdelingsleder i barnevernet i Stavanger.

Statsbudsjettet: Kvisvik etterlyser tiltak mot fattigdom: – Nå står flere i kø for å få gratis mat

Minst en time i uka

Nye ansatte må få individuell veiledning minimum en time i uka de første seks månedene, etter seks måneder halvannen time annenhver uke, mener han.

– Det trengs for å kvalitetssikre det faglige arbeidet, gi faglig støtte og vekst, og for å ivareta den følelsesmessige belastning flere opplever i jobben som kontaktpersoner i barnevernet.  

Gode ledere som sikrer at alle ansatte får fast veiledning som sikrer systematisk oppfølging av alle ansatte, bidrar til trygge ansatte som utvikler seg, og klarer å prioritere og avslutte saker, og dermed unngår å bli nedlesset i pågående saker, erfarer rådgiveren.

– Når vi i dag har barnevernstjenester som kun har saksgjennomgang hver sjette uke, så er det ikke rart at ansatte opplever at de står alene i krevende saker, blir utbrent og at barn og familier ikke får den hjelpen de trenger, fastslår Helland Sivertsen. 

Bekymret for rekrutteringen

Ny videreutdanning for ledere er også bra, mener han. Bare en av tre søkere kommer inn på videreutdanningen på NTNU, og du må fortrinnsvis være leder for å få plass, ifølge Helland Sivertsen. Det viser at det er på høy tid med flere videreutdanninger, både for dagens og framtidas ledere, mener han.

– Jeg er veldig bekymret for mangel på rekrutteringen av nye barnevernsledere. Det er få eller ingen kvalifiserte søkere til utlyste stillinger som barnevernsleder. Dagens barnevernsledere må derfor bli flinkere til å oppdage og utvikle ledertalenter blant sine ansatte.  

FO krever praksisorientert opplæring

FO-leder Mimmi Kvisvik er positiv til at regjeringen satser på ledere i barnevernet, men er spent på innholdet i opplæringen.

– Det er bra at regjeringen foreslår en slik tiltakspakke, men vi må se nærmere på hva det innebærer. Hvis opplæringsprogrammet skal virke, må det være praksisbasert, og det må innebære at ledere også får tett veiledning i sin lederrolle, sier Kvisvik.

Hun advarer mot å tro for mye på teoretisk opplæring og internkontroll.

– Ledere i barnevernet trenger veiledning for å ivareta seg selv og klare å stå i en så krevende jobb over tid, sier hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for helse- og sosialarbeidere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse