JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn

Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig

Mens ansatte i oljebransjen fikk en lønnsvekst på 7,6 prosent i fjor, måtte ansatte i helse- og sosialsektoren nøye seg med 3,6 prosent.
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Simen Aker Grimsrud

simen@lomedia.no

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) som har lagt fram tallene, skyldes lønnsveksten på 7,6 prosent i oljebransjen i stor grad at bonusene økte mye.

I industrien var lønnsveksten på 5,4 prosent. Ansatte i helse- og sosialtjenester ble lønnstapere med en lønnsvekst på 3,6 prosent i fjor.

– Det er åpenbart urettferdig, sier Marte Bogstad.

Hun er vernepleier og har i flere år jobbet med rusavhengige på Vestli ressurssenter i Oslo. Bogstad mener de ansatte burde hatt langt bedre betalt for jobben de gjør.

Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker

Langt ned på lønnslista

– Det er krevende både fysisk og psykisk å jobbe i helse- og sosialtjenestene. Selv om vi er lært opp til å ikke ta med jobben hjem, er det ting som ligger og kverner i hodet, sier hun.

I SSBs liste over best betalte yrker står vernepleiere oppført med en gjennomsnitts brutto månedslønn på 49.460 kroner.

Det holder til en 171. plass på lista (sjekk ditt yrke i lista nederst i saken).

– Det handler om at jobben vi gjør ikke verdsettes. Mange tenker at helse og omsorg bare handler om å kle på folk eller smøre brødskiver, men det er mye mer, sier Bogstad.

Hun synes lite om lønnsfesten i oljebransjen:

– Hvis frontfagsmodellen skal være gyldig, må også industrien og oljebransjen forholde seg til den, sier Bogstad.

Frontfagsmodellen vil si at den konkurranseutsatte industrien forhandler lønn først, og legger en økonomisk ramme de øvrige lønnsoppgjørene skal forholde seg til.

Bogstad mener Fellesorganisasjon (FO) og LO må kreve mer på vegne av ansatte i offentlig sektor i årets lønnsoppgjør.

– Jeg syns vi som jobber i helse- og sosialtjenestene er fryktelig greie. Men du kommer ingen vei i arbeidslivet med å være grei.

Mye delt: Når får du ny lønn? Dette er de viktigste datoene

– Dette vil påvirke våre krav

FO-leder Mimmi Kvisvik ser på tallene med bekymring.

Hun vil avvente til tallene fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) kommer neste uke med å fastslå noe, men tendensen er klar: Ansatte i offentlig sektor var lønnstapere i fjor.

– Dette vil helt klart ha noe å si for våre krav. Vi kan ikke gå inn i et oppgjør nå uten å snakke om et etterslep, sier Mimmi Kvisvik.

– Dette vil helt klart ha noe å si for våre krav. Vi kan ikke gå inn i et oppgjør nå uten å snakke om et etterslep, sier Mimmi Kvisvik.

Hanna Skotheim

– Det mest bekymringsfulle er at ansatte i helse- og sosialsektoren trenger bedre lønnsutvikling, og det har stor betydning for likelønnsutviklingen, sier Kvisvik.

Ved utgangen av 2022 var kvinners lønn 87,6 prosent av menns lønn. En nedgang på 0,3 prosentpoeng fra året før.

SSB mener det skyldes at kvinner i kommunesektoren kom dårligere ut enn sine mannlige kolleger. Både i staten og i privat sektor har kvinner hatt høyere lønnsvekst enn menn. Men fordi mange kvinner jobber i kommunesektoren, gir det større utslag.

– Staten og privat sektor har truffet i sin strategi, det har ikke kommunesektoren gjort, sier Mimmi Kvisvik.

– Hvordan vil den lave lønnsveksten i kommunesektoren i fjor påvirke FOs krav i årets lønnsoppgjør?

– Dette vil helt klart ha noe å si for våre krav. Vi kan ikke gå inn i et oppgjør nå uten å snakke om et etterslep, sier Kvisvik.

I tabellen under kan du se hva folk tjente i 2022.

Snittlønna i 359 yrker for 2022. Det er mulig å søke i tabellen, og sortere den.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for helse- og sosialarbeidere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse