JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Jeg har forstått at flere har sluttet de siste månedene fordi de ikke lenger har denne muligheten. Og det er synd, sier Elise.

– Jeg har forstått at flere har sluttet de siste månedene fordi de ikke lenger har denne muligheten. Og det er synd, sier Elise.

Ole Martin Wold

Nav strammet inn bruken av hjemmekontor etter pandemien. Da byttet Elise jobb

Elise Bostrøm følte seg til bry da hun spurte om hjemmekontor i Nav.


05.10.2022
06:00
27.10.2022 13:29

simen@lomedia.no

Med to små barn hjemme og 40 minutters reisevei til jobb, ble pandemien en velsignelse for sosionom Elise Bostrøm.

Hun fikk bedre tid om morgenen, til henting og levering i barnehagen, og følte hun fikk gjort mer på jobb.

Da vi besøkte Bostrøm på hjemmekontoret for to år siden, sa hun at hun håpet å få fortsette med hjemmekontor noen dager i uka også etter at restriksjonene ble borte.

Hun hadde fått smaken på hjemmekontorlivet.

Mindre kaos i hverdagen

Slik gikk det ikke. De ansatte på Nav Lerkendal måtte tilbake til kontoret. De kunne avtale med nærmeste leder hvis de ønsket en dag med hjemmekontor.

– Det ble vanskelig å få det til. Vi ble oppfordret til å være på kontoret. Jeg følte meg litt til bry da jeg spurte om hjemmekontor, sier hun.

Det endte med at Bostrøm søkte seg ny jobb – som saksbehandler i Lånekassen. Her får hun ha hjemmekontor to dager i uka uten å måtte oppgi en grunn.

– Det var den viktigste grunnen til at jeg byttet jobb. Det var en av de første tingene jeg spurte om, sier Bostrøm.

Hun føler at dagene på hjemmekontor gir henne mer energi både hjemme og på jobb.

– Det blir mye mindre kaos i hverdagen. Jeg kan hente og levere i barnehagen, og likevel få en effektiv arbeidsdag, sier småbarnsmoren.

Hun synes to dager i uka på hjemmekontor er perfekt. Da får hun også vært sosial på jobb.

– Det er viktig å være på kontoret også. Det gjør noe med arbeidsmiljøet hvis ikke alle er på jobb. Vi har en fast dag i uka der alle må møte opp, og det er fint.

Elise tror mulighetene for hjemmekontor i større grad vil påvirke hvor unge folk vil jobbe framover.

Elise tror mulighetene for hjemmekontor i større grad vil påvirke hvor unge folk vil jobbe framover.

Ole Martin Wold

Fikk lite tid

Hun har søkt seg bort fra yrket hun har utdannet seg til, og byttet ut sosialt arbeid med saksbehandling i Lånekassen.

– Jeg følte ikke at jeg fikk tid til å følge opp brukerne skikkelig i Nav da vi var tilbake på kontoret, selv om vi hadde ansvar for relativt få brukere hver.

– Er det ikke et poeng at ansatte i Nav bør være på kontoret og møte brukerne?

– Jeg opplevde at en del brukere syntes det var fint. Jeg skjønner at de som driver med sosialhjelp må være på kontoret, men jeg fulgte opp brukere som var med i kvalifiseringsprogrammet. Jeg var rundt på arbeidsplasser, og da var det mye mer effektivt å ha tilgang til bilen her hjemme enn å ta buss fra kontoret, sier hun.

– Syns du Nav praktiserer bruken av hjemmekontor for strengt?

– Jeg har forstått at flere har sluttet de siste månedene fordi de ikke lenger har denne muligheten. Og det er synd.

Slår alarm: 100.000 under 30 år har verken jobb eller utdannelse. Dette vil LO gjøre

Vil ha de ansatte på jobb

Sølvi Margrethe Dahlen, avdelingsdirektør ved Nav Lerkendal, kjenner seg ikke igjen i at noen av de ansatte har sluttet fordi de ikke har fått nok hjemmekontor.

– Det er ingen som har sagt det, i hvert fall, sier Dahlen.

Hun forteller at Nav Lerkendal har gjort en avtale med tillitsvalgte og verneombud om bruk av hjemmekontor. De ansatte må gjøre en avtale med nærmeste leder dersom de vil jobbe hjemme en dag.

– Vi vil heller ha den friheten enn å si at ansatte kan jobbe hjemme to dager i uka, sier Dahlen.

Hun forteller at det handler om å skape et godt arbeidsmiljø på jobb. Da må folk være fysisk til stede. De ansatte på Nav Lerkendal sitter i tverrfaglige team i åpent landskap. Avdelingsdirektøren mener det påvirker alle dersom noen ofte er borte.

– Vi er et kontor som er opptatt av å jobbe tverrfaglig rundt brukeren. Alle som jobber her er ansatt for å passe inn i et team, det er grunnlaget for at de ble valgt. Alle ansatte er viktige brikker i teamene og i arbeidsmiljøet. Vi opplever at ansatte som er borte ofte, savnes av kollegene, sier Dahlen.

Hun mener at det er spesielt viktig at ansatte er fysisk på jobb på en arbeidsplass som Nav.

– Det er en god del brukere vi tenker har godt av å møte noen ansikt til ansikt, og ikke på en skjerm. Vi skal også se at folk har det bra.

Mye delt: Einar (57) ble erklært død i arbeidslivet: – Det er rett og slett ekkelt

Mange flere jobber hjemme

– Jeg tror arbeidsgivere har litt å vinne på å tilby fleksibilitet til sine ansatte. En fordel med hjemmekontor er at du slipper pendlertiden. Har du en time hver vei til jobb, får du to timer ekstra hver dag. For småbarnsforeldre har det veldig mye å si, sier Mari Holm Ingelsrud.

Hun er forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) på OsloMet, og er involvert i flere forskningsprosjekter som handler om bruken av hjemmekontor.

Under pandemien ble det for første gang klart hvor mange arbeidstakere i Norge som kan jobbe hjemmefra.

– Arbeidsgivere som ikke tilbyr hjemmekontor kan bli mindre attraktive, mener Mari Holm Ingelsrud.

– Arbeidsgivere som ikke tilbyr hjemmekontor kan bli mindre attraktive, mener Mari Holm Ingelsrud.

Sonja Balci / OsloMet

– Vi så at omtrent halvparten av norske arbeidstakere kan ha hjemmekontor. Veldig mange av disse hadde hjemmekontor i 2020 og 2021, sier Ingelsrud.

Da samfunnet åpnet for fullt igjen etter påske i år, benyttet omtrent like mange seg av hjemmekontor. I arbeidslivsbarometeret svarte rundt 20 prosent at de kan ha hjemmekontor som fast ordning, mens litt over 30 prosent kunne ha det ved behov.

– Hyppigheten av hjemmekontor har gått ned siden pandemien, men mange flere jobber hjemme en eller flere dager i uka enn før pandemien. Rundt halvparten av de med mulighet for det, jobbet hjemmefra ukentlig i april i år, forteller Ingelsrud.

Fått med deg denne? Etter at Nav sa unnskyld, kunne Geir legge striden bak seg: – Jeg har fått et nytt liv

Kan bli mindre attraktive

Hun forteller at hjemmekontor har blitt normalisert både i privat og offentlig sektor.

– Når man har sett hvor bra det har fungert, så har det nok gitt en forventning hos arbeidstakere om at man i større grad skal kunne jobbe hjemmefra også etter pandemien.

Ifølge Ingelsrud var også arbeidsgiverne forskerne i AFI snakket med under pandemien positive. De fleste meldte fra om at de ansatte løste oppgavene de skulle, blant annet i Nav.

– Men så var det arbeidsgivere som var bekymret for negative konsekvenser på sikt. Det gjaldt spesielt langsiktig strategi og utviklingsarbeid og overføring av kunnskap mellom ansatte, sier Ingelsrud.

– Vil arbeidsgivere som ikke tilbyr hjemmekontor bli mindre attraktive?

– De kan bli mindre attraktive. Men det er en balansegang. Hvis det blir for mye hjemmekontor, slik at det går utover arbeidsmiljø og læringsklima, kan det være negativt. Mange arbeidsgivere har vært opptatt av å få de ansatte tilbake på arbeidsplassen.

Denne skaper debatt: Katrine ble slått ned på jobb. Så startet en 13 år lang kamp mot Nav

Må finne en balanse

Forskeren forteller at arbeidsplasser der de ansatte nå får jobbe hjemme så mye de vil, følger med på utviklingen.

– De sier at hvis folk ikke kommer på jobb, må de stramme inn. Jeg tror det er viktig å ha to tanker i hodet samtidig: å tilby de ansatte fleksibilitet, men samtidig et godt arbeidsmiljø.

– Hvor mange dager hjemmekontor i uka sikrer en god kombinasjon?

– Vi har ikke funnet fram til et ideelt antall dager, men tidligere forskning viser at det er negativt med bare hjemmekontor, og det er negativt med ikke noe hjemmekontor. En balanse er nok fint.

Under pandemien skjedde ting raskt. Ingelsrud understreker at vi fortsatt er inne i en forsøksfase med hjemmekontor.

– Vi har ikke levd så lenge i den nye normalen, og jeg tror virksomhetene fortsatt prøver å finne ut av dette med hjemmekontor. 

Tror flere unge vil ha hjemmekontor

Elise Bostrøm tror mulighetene for hjemmekontor i større grad vil påvirke hvor unge folk vil jobbe framover.

– Det er noe vi har fått smaken på. Vi roer oss litt mer ned, og det har blitt attraktivt for oss med små barn, mener Bostrøm. 

Hun har bare vært i den nye jobben i noen uker, men trives så langt bra. Det er mer saksbehandling enn hun er vant med fra jobben i Nav. Kanskje hun en dag vender tilbake til en jobb som er mer rettet mot sosionomutdanningen.

– Når ungene er større og jeg har mer frihet, kan det hende jeg savner det, sier Bostrøm.

05.10.2022
06:00
27.10.2022 13:29



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker