JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tri Nguyen Dinh

– Kvinner må være litt mer egoistiske for å få til det de vil

Hun prioriterer karriere og tjener betydelig mer enn han. Han tar hovedansvar hjemme. Noe som fortsatt er nokså uvanlig i norske parforhold.
2018030208000020230821171436

anne.siri@lomedia.no

tri@lomedia.no

– Hvis du som kvinne er opptatt av karriere og jobb, må du ta noen strategiske valg i livet. Akkurat sånn som mange menn gjør, sier Marika Lejon.

I kjærligheten hun og Arnthor Asgrimsson fant, ligger også verdiene de deler. Blant annet om likestilling. Hun ville ha en mann som tålte at hun var ambisiøs, og som var familiekjær. Han så etter ei dame med bein i nesa.

Nå svirrer Lejon rundt på kjøkkenet i den takhøye Oslo-leiligheten. Han har traktet kaffen som hun skal servere sammen med kokosbollene. Hun leter etter riktig servise og servietter; det får bli de røde som er igjen etter jula. Hun må stadig spørre samboeren om hvor ting er plassert.

Datteren, Lorren Karlotta på to og et halvt, koser med pappa. Hunden Carmelita søker oppmerksomhet der hun kan finne den.

– Jeg er så lei av å høre de samme historiene om hvor tradisjonelt folk velger, om at kvinnen ofrer karriere og god inntekt. Det er fint om vi kan plante noen alternative ideer hos folk, sier Marika Lejon.

Hun sitter i styret i Kvinnefronten og har i det hele tatt mange jern i ilden.

Dette er lønna i over 300 yrker

LØNN: Arnthor Asgrimsson er driftstekniker i staten, og medlem av Norsk Tjenestemannslag. Han tjener 100 000 kronre mindre nå enn som rørlegger.

LØNN: Arnthor Asgrimsson er driftstekniker i staten, og medlem av Norsk Tjenestemannslag. Han tjener 100 000 kronre mindre nå enn som rørlegger.

Tri Nguyen Dinh

Lange arbeidsdager

Bare seks prosent av kvinnene i norske heterofile husholdninger tjener mer enn 60 prosent av samlet inntekt. Opp mot en firedel tjener over halvparten av totalinntekten, skrev Kilden i februar 2017. Kilden er et informasjonssenter for kjønnsforskning, tilknyttet Norges forskningsråd. Tallene er fra en Statistisk sentralbyrå-studie.

Marika Lejon sier hun tjener 40 prosent mer enn mannen, men hun ønsker ikke å oppgi tall. Lejon er kommunikasjonsrådgiver i reisebyrået Berg-Hansen, og hun har et eget foretak som kostholdsveileder og som innholdsmarkedsfører for bedrifter. Arnthor Asgrimsson er driftstekniker ved Universitetet i Oslo. Som småbarnsfar synes han det er fint med en trygg jobb i staten. Han jobber fra sju til tre hver dag, og henter datteren i barnehagen. Marika leverer om morgenen, og arbeidsdagen hennes fortsetter som regel fra sofaen etter at datteren har lagt seg om kvelden. Arnthor er den som er mest hjemme med sykt barn. Noe som også ble påpekt fra ledelsen da han var hjemme på fjerde dagen – var det ikke på tide at mor ovetok nå? Han viser oss tekstmeldingen.

Kvinner tjener i snitt 13 prosent mindre enn menn

Vil være nær barnet

– Alt starter jo her, sier Arnthor Asgrimsson og peker på datteren som smaker på en kokosbolle.

Han mener at forming av kjønnsroller først og fremst skjer i hjemmet, at det er minst like viktig som lovverket. Asgrimsson er fra Island, som nylig innførte en av verdens strengeste lover om likelønn. Loven pålegger arbeidsplassene å dokumentere at menn og kvinner ikke forskjellsbehandles når det kommer til lønn. Klarer de ikke det, kan de bøtelegges.

Selv vokste Asgrimsson opp i et svært tradisjonelt hjem, der faren var mye borte på jobb. Asgrimsson selv vil være en nærværende far. Da han var tenåring, passet han gjerne barn i familien, noe gutter egentlig ikke gjorde. Han ble erfaren.

Familien har ikke tv i huset, blant annet fordi de mener kjønnsrollene er så stereotypiske på den store skjermen. Ipaden ligger likevel ikke langt unna datteren. Barnerommet er heller ikke helt fritt for rosa leker, men mor sier at når det kommer rosa gaver inn, så kompenserer hun med å kjøpe en mer nøytral leke. Hun trekker en politibil ut fra hylla for å demonstrere.

– Det handler jo ikke om at vi skal skjerme henne fra alt, men vi vil oppdra henne bevisst og være gode forbilder, forklarer Marika Lejon.

LØNN: Arnthor Asgrimsson er driftstekniker i staten, og medlem av Norsk Tjenestemannslag. Han tjener 100 000 kroner mindre nå enn som rørlegger.

LØNN: Arnthor Asgrimsson er driftstekniker i staten, og medlem av Norsk Tjenestemannslag. Han tjener 100 000 kroner mindre nå enn som rørlegger.

Tri Nguyen Dinh

Macho-menn

Arnthor Asgrimsson var rørlegger i 20 år. Nå er han altså driftstekniker, og tjener 100 000 kroner mindre i året. Det er mannstunge bransjer. Tankegangen, særlig i rørleggerbransjen, er gammeldags, mener han. Der er det litt sånn at «sånn gjør damer, sånn gjør menn». Det koster Asgrimsson lite å si fra når han er uenig i noe. Han kan ikke fordra macho-preik.

– Jeg har virkelig nulltoleranse når menn snakker nedsettende om damer, når de kommenterer bare utseendet. Jeg vil ikke snakke ned yrkesfag, men jeg tror kritiske tanker rundt disse tingene gjerne henger sammen med høyere utdanning, sier han.

Selv studerer han til bachelor i administrasjon og ledelse. Kanskje finner han en annen karrierevei senere, men akkurat nå er det Marikas karriere som prioriteres.

Kvinner i Kautokeino har realisert mange smågutters drøm: De er brannmenn

Laget musikkvideo om kjønn

Veggene i leiligheten er dekket av kunsten Marika arvet etter moren sin. Moren var en høyt utdannet tsjekkisk kvinne som kom til Norge for kjærlighetens skyld. Hun oppdro datteren alene og var et arbeidsjern; hun drev galleri, var lærer og tolk.

– Mamma viste meg hvor utrolig viktig kunnskap er. Jeg har en enorm glede av å studere, og kunne godt tatt en doktorgrad nå, forteller hun. Moren jobbet til siste pust, til hun døde av kreft i 2014. Marika mener moren slapp taket da hun forsto at Marika hadde møtt riktig mann.

– Hun ville vært så stolt av oss alle tre og alt vi får til sammen, forteller Lejon.

Hun titter bort på samboeren, som hun mener er et forbilde i likestillingens navn.

Lejon skrev masteroppgave i medievitenskap om norske artisters kjønnsroller i musikkvideoer. Ikke overraskende fant hun ut at kvinner er mer avkledd, og med solid bakgrunn som artist, laget hun selv en musikkvideo til studiet. Der var rollene selvfølgelig snudd helt på hodet.

SOFAEN: Arnthor Asgrimsson og Marika Lejon bruker mye tid på samtaler i sofaen, også om penger.  Lorren Karlotta og hunden Carmelita er fornøyde.

SOFAEN: Arnthor Asgrimsson og Marika Lejon bruker mye tid på samtaler i sofaen, også om penger. Lorren Karlotta og hunden Carmelita er fornøyde.

Tri Nguyen Dinh

Skjeve inntekter

Den nevnte SSB-studien viser at inntekt har mye å si for forhandlingsposisjonen i et parforhold, som i spørsmål om fordeling av permisjon, deling av husarbeid og andre økonomiske beslutninger. «Kjønnsnormen» om at kvinnen ikke skal tjene mer enn partneren, er vanskelig å bryte.

Arnthor Asgrimsson sier at han før tenkte mer på at høy lønn følger det å være mann, men fant ut at det ikke betyr noe.

– Men jeg er ikke så glad i å snakke om innkjøp. Da kjenner jeg på at jeg tjener mindre enn henne, sier Asgrimsson.

De diskuterer alt de kjøper, kanskje bortsett fra sminken hennes. Selv om han tjener betydelig mindre, bidrar han med 50 prosent av fellesutgiftene. Hun spanderte nylig en ferietur til utlandet.

– Skjev maktfordeling i et forhold er ikke bra, derfor må vi snakke om alt. Det gjør vi her i sofaen, sier Lejon.

Hun forstår godt at menn kan ha press på jobben og at de ønsker å prioritere karriere.

– Men kvinner må også være litt mer egoistiske for å få til det de vil, avslutter Marika Lejon.

Her er parolene for kvinnedagen

{"398349":{"type":"s","url":"/image-3.398349.6576a3d29a","cap":"LØNN: Arnthor Asgrimsson er driftstekniker i staten, og medlem av Norsk Tjenestemannslag. Han tjener 100 000 kronre mindre nå enn som rørlegger.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"398350":{"type":"m","url":"/image-3.398350.cfc44289f9","cap":"SOFAEN: Arnthor Asgrimsson og Marika Lejon bruker mye tid på samtaler i sofaen, også om penger. Lorren Karlotta og hunden Carmelita er fornøyde.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"398351":{"type":"m","url":"/image-3.398351.f94a16df2a","cap":"LØNN: Arnthor Asgrimsson er driftstekniker i staten, og medlem av Norsk Tjenestemannslag. Han tjener 100 000 kroner mindre nå enn som rørlegger. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"103","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","shadow":true},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"– Kvinner må også være litt mer egoistiske","place":"Skjeve inntekter"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

– Kvinner må også være litt mer egoistiske

Marika Lejon

{"398349":{"type":"s","url":"/image-3.398349.6576a3d29a","cap":"LØNN: Arnthor Asgrimsson er driftstekniker i staten, og medlem av Norsk Tjenestemannslag. Han tjener 100 000 kronre mindre nå enn som rørlegger.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"398350":{"type":"m","url":"/image-3.398350.cfc44289f9","cap":"SOFAEN: Arnthor Asgrimsson og Marika Lejon bruker mye tid på samtaler i sofaen, også om penger. Lorren Karlotta og hunden Carmelita er fornøyde.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"398351":{"type":"m","url":"/image-3.398351.f94a16df2a","cap":"LØNN: Arnthor Asgrimsson er driftstekniker i staten, og medlem av Norsk Tjenestemannslag. Han tjener 100 000 kroner mindre nå enn som rørlegger. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"103","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","shadow":true},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"– Kvinner må også være litt mer egoistiske","place":"Skjeve inntekter"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}