JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Listhaug-saken og det politiske ordskiftet skremmer mange unge og splitter folk

Framfylkingen skal være en stemme for anstendigheten mener generalsekretæren i LOs barne- og familieorganisasjon Framfylkingen, Tonje Tovik.
Generalsekretær i LOs barne- og familieorganisasjon mener de retorikken politikerne bruker påvirker barna negativt.

Generalsekretær i LOs barne- og familieorganisasjon mener de retorikken politikerne bruker påvirker barna negativt.

Nina Hanssen

rikke.jeppsson@lomedia.no

Generalsekretæren i LOs barne- og familieorganisasjon Framfylkingen, Tonje Tovik, er skremt over ordskiftet i forbindelse med Sylvi Listhaug-saken. Og tror at det er både skadelig og kan skremme mange unge. I denne episoden av Kvinneperspektiv, som ble laget kort tid etter at Listhaug gikk av, forteller Tovik om hvordan Framfylkingen jobber for å skape samhold og solidaritet.

– Vi ønsker å være en motvekt til det som Listhaug står for, som nøret opp under hat og fremmedfrykt som splitter folk, sier hun. Tovik sier at de har jobbet mange år med holdningskampanjer og antirasistisk arbeid. Hun er også glad for at den nyvalgte lederen Kristin Sæther ønsker at de skal være en synlig organisasjon.

Dette er lønna i over 300 yrker

Felleskap og solidaritet

– Framfylkingen sitt mantra er å gjøre ting sammen, både unge og eldre. For oss handler dette om fellesskap og solidaritet, og ikke minst tørre å stå opp mot hatretorikken som har vært i det siste nå, sier hun.

Tovik sier at hun er skremt over ordskiftet som har pågått de siste ukene.

– Personlig så skremmer det meg nettopp fordi vi har fått et type språk som også barna hører, sier Tovik.

Som generalsekretær ønsker hun nå at Framfylkingen skal være en stemme for anstendigheten i norsk politikk når det gjelder hva barn skal høre.

– Fordi de lærer av det som vi voksne sier og skriver på våre sosiale medier. Små gryter har også ører, sier hun.

For henne er det viktig at barn lærer at man skal respektere andre.

Reagerer på høyreekstreme

Selv har Tovik som alenemor hatt stor glede av å delta i Framfylkingens mange aktiviteter mens datteren var liten. Hun er også selv en Utøya-veteran og synger i koret Neo pluss, som er et kor bestående av mennesker som pleide å delta på AUF-leirene.

Hun reagerer derfor kraftig når en justisminister beskylder Arbeiderpartiet for å støtte terrorister.

– Det er tungt, fordi jeg tenker nok at det som skjedde på Utøya var så surrealistisk og ikke til å tro. Når man snakker om drap på mange barn som noe som er inne i et politisk spill for å oppnå noe, blir det helt uvirkelig, sier hun.

Hør hele intervjuet her:

• Podkast-serie: Kvinneperspektiv

Annonse
Annonse