JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jan-Erik Østlie

22. juli forandret livet hennes. Iffit Qureshi ønsket ikke lenger å være den sinte debattanten

Nå står hun bak hovedutstillingen «Aktivistene» på Utøya.
2018072119484920180722020053

nina.hanssen@lomedia.no

jan.erik.ostlie@lomedia.no

Vi møter Qureshi på en kafé i Oslo. Vi vil høre litt mer om hennes siste prosjekt «Aktivistene» som forteller i ord og bilder historien til 33 ulike norske aktivister som alle har kjempet en personlig kamp for rettferdighet etter 1968.

– De har alle det til felles at de er blitt aktivister ved en tilfeldighet og samtidig bidratt til å skape et bedre samfunn, sier hun.

Fordommer fordummer

Qureshi mener at aktivisme er mer aktuelt enn noen gang i disse tider, når Donald Trump og Sylvi Listhaug dominerer mediene.

– For noen år siden så fikk ikke den ekstreme høyresiden lov å uttale seg på denne måten. Nå virker det som om det er helt greit å ha fordommer, sier hun.

Dette opprører Qureshi. Hun mener fordommer fordummer.

– Nå har jeg selv gått på skole her og fulgt min sønn gjennom skolen. Jeg synes norsk historie er altfor sterilt, rent, ryddig og blendahvitt. Det er som om man ikke vil konfronteres med brudd på menneskerettigheter som faktisk skjer i dag, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jan-Erik Østlie

I Martin Luther Kings ånd

I have a dream, sa Martin Luther King. For Iffit Qureshi (50), født av pakistanske foreldre i Skottland og som senere kom til Norge, ble Martin Luther Kings ord til en livsstil. Helt siden barndommen har hun stått opp og kjempet mot urettferdighet og forskjellsbehandling.

Hun forteller om en tøff barndom, der hun ble mobbet på skolen fordi hun var annerledes. At hennes sønn mange år etterpå opplevde å bli mobbet i Norge, gjorde henne enda mer opprørt. Hun kom selv til Norge i 1986 og valgte å ta mye plass.

– Jeg bestemte meg for å være den jeg er og ble en ganske hissig samfunnsdebattant. Da fikk jeg beskjed om å dempe meg. Og da jeg reagerte kraftig på diskriminering på jobben, mistet jeg selv jobben.

– Jeg mistet altså jobben fordi jeg ikke klarer å se andre mennesker bli undertrykt. Jeg synes det er trist at mange blir tause i stedet for å kjempe. Det er som om vi har glemt å kjempe for «the underdog», sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jan-Erik Østlie

Terrorangrepet endret alt

Det som skjedde 22. juli for syv år siden endret hele livet til Qureshi. Hun ønsket ikke lenger å være den sinte debattanten. Nå valgte hun heller å begynne å snakke med og ta bilder av vanlige folk i Oslo i 2012.

– Jeg snakker alltid om inkludering, og ikke integrering. I alle mine prosjekter prøver jeg å vise fram det unike mangfoldet, sier hun.

I 2016 fikk Qureshi Oslo bys kunstnerpris for sitt unike fotoprosjektet Humans of Oslo som også kom ut i bokform.

Tilfeldige aktivister

Denne gangen har hun laget en utstilling om det hun kaller «tilfeldige aktivister». Utstillingen har vandret rundt. Den har stått på Interkulturelt museum, i Lørenskog Hus og er nå hovedstilling både på Utøya og Stiklestad.

Blant personene hun har portrettert, er det kjente aktivister som Kim Friele, Per Fugelli, Siri Sunde, Liv Tørres, Marte Goksøyr og Arild Knutsen – og noen mindre kjente.

Den røde tråden i utstillingen er hvilket forhold disse aktivistene har til Martin Luther King og hvordan han har inspirert dem.

– Jeg vil at denne utstillingen skal bli sett av flest mulig, og det er ekstra moro at mange skoler har tatt den inn i undervisningen. Selv har jeg holdt foredrag for 1.200 Oslo-elever, forteller hun ivrig.

I tillegg til å fotografere og holde foredrag har hun nylig vært lokalprodusent for en ny BBC-dokumentar.

(Artikkelen fortsetter under bildeserien)

Intens kunstner som beveger

De som møter den sterke kvinnen bak prosjektet, skjønner raskt at dette er en person som like gjerne selv kunne vært en del av utstillingen.

For hvis du ikke lar deg påvirke av Qureshis intense blikk, sterke fortellinger om mennesker hun har møtt og hennes engasjement, så er du en stein.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jan-Erik Østlie

Det er nettopp hennes unike måte å gjenfortelle historier på som får folk som kommer på utstillingene til å gråte, hisse seg opp eller dra på smilebåndet.

Qureshi ser mennesker og er en god lytter. Mens folk snakker, legger hun merke til detaljer som hun følger opp. Som tidligere samfunnsdebattant bruker hun journalistisk metode når hun samler inn intervjuer og tar bilder av mennesker hun møter.

Hun er rask i replikken og bruker begge hendene for å understreke ting. Samtidig har hun en lun humor og elsker å få folk til å le. Hun holder stadig vekk workshops for skoleungdom for å lære dem å ta bilder.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jan-Erik Østlie

Har en drøm

I likhet med sitt forbilde har også Qureshi en drøm. Akkurat nå drømmer hun om at denne utstillingen skal bli pensum på alle norske skoler. Hun mener elever lærer for lite om menneskerettigheter på skolen.

- Jeg håper utstillingen får masse oppmerksomhet og at dette prosjektet kanskje kan ende opp som en bok. Men jeg jakter fortsatt på flere aktivister som har fått noe til å skje, sier hun.

Qureshi ønsket seg Gro Harlem Brundtland, men har ikke lykkes å få henne med.

Formidler historien

Qureshi håper at utstillingen kan få folk til å åpne øynene for en annen historie. Som også handler om Norge og norsk identitet. Hun mener dette kan føre til mer inkludering.

Selv har hun hatt et brennende hjerte for å vise frem det flerkulturelle. Blant annet startet hun i 1995 bladet Fusion, som skulle gi ungdom muligheten til å definere sin egen virkelighet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jan-Erik Østlie

Hun mener at utstillingen «Aktivistene» er blitt til på bakgrunn av hennes egne erfaringer.

– Jeg kjente meg veldig igjen når blant annet Ole Henrik Magga, Fakhra Salimi, Bård Stensli, Asta Lydersen og Akhenaton Oddvar De Leon fortalte sine egne historier.

– Nå vil jeg gi disse modige menneskene en plass i norgeshistorien. Vi har ikke tid til å vente på at historikere eller andre gjør det – da kan det hende det aldri skjer, sier hun.

Kunstneren håper at utstillingen kan være med å bevisstgjøre folk om historien, samtidig som den synliggjør viktige samfunnsdebatter som modige folk har vært villige til å ofre mye for å fronte.

Jan-Erik Østlie

{"411458":{"type":"m","url":"/image-3.411458.92da754a20","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"411460":{"type":"m","url":"/image-3.411460.fffd85206f","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"411463":{"type":"m","url":"/image-3.411463.8d3ea9b113","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"411464":{"type":"m","url":"/image-3.411464.496cdd0530","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"411468":{"type":"m","url":"/image-3.411468.e791ccc8ee","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"412632":{"type":"l","url":"/image-3.412632.a9df761664","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"412633":{"type":"l","url":"/image-3.412633.9fca5fbb89","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"90","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

{"411458":{"type":"m","url":"/image-3.411458.92da754a20","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"411460":{"type":"m","url":"/image-3.411460.fffd85206f","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"411463":{"type":"m","url":"/image-3.411463.8d3ea9b113","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"411464":{"type":"m","url":"/image-3.411464.496cdd0530","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"411468":{"type":"m","url":"/image-3.411468.e791ccc8ee","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"412632":{"type":"l","url":"/image-3.412632.a9df761664","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"412633":{"type":"l","url":"/image-3.412633.9fca5fbb89","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"90","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}