JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Katharina Dale Håkonsen

26 fanger soner på denne gården

På Hassel fengsel ruller innsatte ut soveposen i fjøset for å være sammen med sauene når de lammer.
2017091508000020170915134027

katharina@lomedia.no

– Skolebarna pleier å sykle tvers gjennom fengselet, sier assisterende fengselsleder Marit Øiestad. Hun sitter på en benk i en liten velfrisert park. Rundt henne er det svært lite som minner om et fengsel. Ingen gjerder, høye murer eller låste metallporter. Ingen digre raslende nøkkelknipper eller betjenter i uniform. Men et gartneri, rautende kyr og bjelleklang fra sauer – og 26 domfelte.

– Om innsatte ønsker, kan de rømme når som helst, sier fengselsleder Helge J. Aaby.

Men siden lavsikkerhetsfengselet åpnet i 1992 har det bare skjedd tre ganger, og det var helt i starten.

{f4}

Dette er de 25 dårligst betalte yrkene i Norge

Lite og trivelig fengsel

Innsatte som soner på bondegården trives. Det kom fram i en undersøkelse fra 2014. Forskere ved Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter KRUS intervjuet innsatte og ansatte ved 14 åpne fengsel i Norge.

Helge J. Aaby tror noe av årsaken til den høye trivselsfaktoren er at fengselet er lite, alle vet hvem alle er og ansatte kan navnene på fangene.

– Innsatte føler seg ivaretatt på en verdig og respektfull måte. De kan senke skuldrene. Det får vi tilbakemeldingene på, sier Aaby.

Det er også kort vei til ledelsen.

– Ønsker de en prat, får de det vanligvis innen en time.

FRITT: – Det er veldig fint her. Mye mer frihet og aktivitet enn Ringerike, sier Ali. Han står sammen med assisterende fengselsleder Marit Øiestad foran hovedhuset.

FRITT: – Det er veldig fint her. Mye mer frihet og aktivitet enn Ringerike, sier Ali. Han står sammen med assisterende fengselsleder Marit Øiestad foran hovedhuset.

Katharina Dale Håkonsen

30 av 43 ble lovlydige borgere

Men hvordan går det med innsatte etter løslatelse? Påvirker nærheten, friheten og åpenheten dem positivt? Klarer de å leve som lovlige borgere? Dette ønsket Aaby og Øiestad å finne ut av. Ved hjelp av kriminalomsorgens digitale informasjonssystem Kompis og strafferegisteret undersøkte Øiestad hvordan det gikk med innsatte løslatt i 2012. Fire år senere hadde 30 av 43 tidligere domfelte ikke begått ny kriminalitet. Øiestad har dessverre ikke sammenlignende tall fra resten av landet.

– Det er et bra tegn at det har gått bra med 30 personer de første fire årene etter løslatelse. Det er ofte er den vanskeligste fasen.

13 personer hadde begått nye lovbrudd i 2016.

– Den hyppigste grunnen til tilbakefall er brudd i nære relasjoner, skilsmisse eller samlivsbrudd. Da mister de fundamentet, kanskje et sted å bo og jobben. Veien til å ruse seg kan være kort.

Få nyhetsbrevet vårt

Forberedere innsatte på livet

Domfelte fra ulike høysikkerhetsfengsel søker seg til Hassel fengsel. Lavsikkerhetsfengselet er siste eller nest siste stopp i soningen deres. Etterpå går turen til paragraf 12, overgangsbolig eller ut i frihet. Veien videre planlegges nøye sammen med fengselsansatte.

– Alle innsatte har sine behov. Noen trenger hjelp for å komme i kontakt med NAV, en ruskonsulent i kommunen eller skaffe bolig. Andre trenger hjelp til å finne en jobb eller sysselsetting, sier Øiestad.

Ingen innsatte løslates før de har bolig og er sysselsatt.

– Vi må lytte til hver enkelt og gjøre det vi kan for at de får det de har behov for, sier Øiestad.

TRIVES: – Hassel er en unik plass. Det er nesten som frihet. Alle er sysselsatt. Og det er en fin overføring til samfunnet, sier Jens som nettopp har vasket bilen til en ansatt.

TRIVES: – Hassel er en unik plass. Det er nesten som frihet. Alle er sysselsatt. Og det er en fin overføring til samfunnet, sier Jens som nettopp har vasket bilen til en ansatt.

Katharina Dale Håkonsen

Soner nærme familien

Når det nærmer seg løslatelse, er det viktig å ha kontakt med familien. På Hassel fengsel er det et besøkshus hvor domfeltes nærmeste kan overnatte. I helgene sitter innsatte sammen med familiene på benkene i parken. Barna springer hvor de vil, sparker fotball og mater sauene.

– Det er noe annet å besøke pappa når han er her og ikke på et besøksrom. Her kan de oppleve at pappa har det bra og at fengsel ikke bare er innlåsing og høye murer, sier Øiestad.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Ut på tur med innsatte

Hun tar runden for å vise fram bondegården. Sola steiker fra en skyfri himmel. I skyggen under eiketreet, treffer Øiestad en ung, muskuløs mann som rydder greiner og buskas opp i en trillebår. Han har åtte måneders fartstid bak høye murer i Ringerike fengsel, før han kom til Hassel fengsel.

– Da jeg kom til hit, følte meg levende igjen. Jeg har allerede vært på fjellturer, sykkelturer og badeturer.

Han smiler.

– Og jeg kom for bare én uke siden.

Forbi gartneriet hvor Tormod luker i salatbedet, går Marit Øiestad innom verkstedet. Der vasker fire innsatte en svart Mitsubishi. Den skinner. For 250 kroner gjør de bilen ren både utvendig og innvendig.

• Lest denne? Her soner Norges ti heldigste innsatte

I FJØSET: Espen Hansen var redd de store kjøttoksene i starten, men redselen gikk fort over. Nå liker han å småprate med dem. Når han skrur av lyset om kvelden, sier han god natt.

I FJØSET: Espen Hansen var redd de store kjøttoksene i starten, men redselen gikk fort over. Nå liker han å småprate med dem. Når han skrur av lyset om kvelden, sier han god natt.

Katharina Dale Håkonsen

Espen steller og prater med kyrne

Alle innsatte er sysselsatt. I tillegg til å jobbe i gartneriet og med bilpleie, jobber de på kjøkkenet, vaskeriet, med vedlikehold og som Espen Hansen – i fjøset.

Det er tid for lunsj, og han passer på at alle fem oksene får nok høy. De skal feites opp og bli kjøttmat. En av oksene snuser på buksebeinet hans.

– Jeg var redd i begynnelsen. De er så store, men nå går det bra, sier Hansen.

Tre ganger i døgnet, også i helgene, gir han dem mat. Det får han ekstra betalt for. Hansen liker fengselsjobben.

– Jeg prater med oksene. Når jeg skrur av lyset om kvelden, sier jeg god natt.

Han kom til Hassel fengsel for to måneder siden. Han har ikke vært med på lamming eller kalving, men håper han får oppleve det. Øiestad forteller at innsatte tar med soveposen og sover sammen med dyra når de skal føde.

– De som jobber i fjøset, får et ansvarsforhold til dyra. Noen av dem behandler dyra som kjæledyr. Når vi har kopplam, er den innsatte som en far for lammet og gir det tåteflaske, forteller hun.

Les også:

Innsatt: – Vik fengsel er det beste fengselet

Ilseng fengsel: – Vi er en soningsmaskin deluxe

Ap vil stanse ostehøvelkuttene i kriminalomsorgen

Kjemper om ledervervet i NFF

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

{"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"105","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","shadow":true},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Hassel fengsel

Lavsikkerhetsfengsel i Skotselv i Buskerud

26 soningsplasser for menn

Rundt 60 prosent av de innsatte kommer fra Buskerud

Utslusingsfengsel for straffedømte fra høysikkerhetsfengsel

Målgruppe er domfelte som trenger hjelp til å kvalitetssikre løslatelse

Sysselsetting på dagtid og fritids­tilbud om ettermiddagen og kvelden

Kilde: Hassel fengsel

{"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"105","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","shadow":true},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}