JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap-Tajik: – Vi skal gjøre det som er nødvendig for å sikre norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann

Arbeiderpartiets nestleder, Hadia Tajik, var klokkeklar da hun gjorde et lynvisitt til Sjømannsforbundets landskonferanse for hovedtillitsvalgte.
BESØKTE SJØFOLK: Aps nestleder presset inn et besøk tross tett program i Nord-Norge.

BESØKTE SJØFOLK: Aps nestleder presset inn et besøk tross tett program i Nord-Norge.

Tri Nguyen Dinh

tri@lomedia.no

Det var gode lovnader Tajik kom med da hun kom på en halvtimes spontanbesøk til NSFs konferanse i Tromsø. Hun hadde et tett program i Nord-Norge hvor hun blant annet skulle besøke Opplæringskontoret for yrkesfags konferanse for å snakke til lærlinger, elever og faglige veiledere om viktigheten av yrkesfag i framtiden. Hun hadde også avtale med LO forbundet Handel og kontor om et organisert og seriøst arbeidsliv i reiselivsnæringen. Tajik prioriterte likevel sjøfolk da hun fikk tips om at 60 tillitsvalgte var samlet.

– Det er veldig klokt av dere å kjøre en parallell utredning om muligheten for å stille krav om norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på sokkelen. Da blir vi helt sikre på konklusjonen. Hvis Arbeiderpartiet kommer i posisjon så skal vi gjøre de endringene som er mulig og nødvendig for å sikre at det blir norske lønns- og arbeidsvilkår i Norge, også på vannet.

Tajik sa til de tillitsvalgte at Arbeiderpartiet ønsker regulering og ordnede forhold slik at de useriøse aktørene ikke får holde på slik de vil.

ph

Utdatert sjømannsfradrag

Nestlederen ble også utfordret av konferansen om å se nærmere på sjømannsfradraget, som har stått stille over mange år, nettolønnsordningen og Equinors rolle på sokkelen. NSF-leder Johnny Hansen er sterkt misfornøyd med at Equinor er med på å presse ratene på sokkelen slik at leverandørindustrien blir skviset, og i verste fall bytter ut norsk mannskap med utenlandsk. Han ønsker at Ap skal ha fokus på dette.

Til det første spørsmålet var Hadia mer nølende og lovet hun skulle sjekke dette nærmere. Om Equinor sa Tajik at hun er helt enig med NSF-lederens misnøye og dette er noe Ap jobber med.

– Ap er allerede på saken og har stilt spørsmål om dette på Stortinget. Foreløpig har man ikke kommet videre da statsråden svarer unnvikende, men Aps holdninger rundt denne saken er at statlige selskap må ta sitt samfunnsansvar. Vi kommer til å fortsette å presse på for denne saken. Dagens regjering har et annet syn på disse statlige selskapene enn oss, sier Tajik.

ph

Vil styrke nettolønnsordningen

– Vi ønsker også å styrke nettolønnsordningen, og vi ønsker å fjerne de nye kreative skattene som dagens regjering har lagt på vanlige arbeidsfolk. Vi vil heller sørge for at det er rikfolkene som må betale mer i skatt.

Under det hektiske besøket ble Tajik stadig minnet om tiden som rant ut av sin politiske rådgiver. Hun fikk derfor ikke tid til den konstruktive dialogen med de tillitsvalgte, men hun understreket på tampen at Ap er på arbeidernes side og ønsket å være med på å løse norske sjøfolks utfordringer.

– Johnny Hansen kommer på vårt landsmøte i mai. Så sjøfolks utfordringer kan tas opp da via han. Vi er på norske sjøfolks side, lovet Tajik.

Sjøfolk som vaktbikkjer

– Det er veldig positivt at Hadia Tajik i Ap kommer med lovnader om å støtte norske sjøfolk. Vi tar med oss alle lovnader fra alle partier, samtidig skal vi ha i bakhodet at lovnader er lovnader til de er utført i praktisk politikk, sier Jan Nilsen.

Han er selv tillitsvalgt og administrerer Facebookgruppen «Norske sjøfolks fremtid» som har rundt 20.000 følgere.

– Det vi sjøfolk kan gjøre er å si klart ifra når lovnader bli brutt, men samtidig må vi se framover å gi dagens politikere en sjanse til å utrette en politikk som er bra for sjøfolk. Vi sjøfolk må være seriøse og klare med vårt budskap og presse politikere til å holde ord. Der kan alle medlemmene i Facebookgruppen være med som vaktbikkjer. Jeg vil følge med og lovnader som blir brutt vil jeg stå knallhardt på, for at det ikke skal bli forbigått i stillhet. Det oppfordrer jeg også andre sjøfolk til å gjøre, sier Nilsen.

– Gruppens størrelse og sammensetning av yrkesutøvere, tillitsvalgte, politikere og journalister gjør at det vi skriver og mener her vil bli hørt, avslutter Nilsen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om sjøfolk, havfiskere, maritime ledere og ansatte i maritime yrker.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse