JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartiet vil forby innleie og styrke Arbeidstilsynet med 25 mill.

Hadia Tajik og Ap vil styrke Arbeidstilsynet og varsler strengere sanksjoner mot ulovlig innleie.
Hadia Tajik.

Hadia Tajik.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

– Over en lengre tid har det vært en svært negativ utvikling hvor bemanningsbransjen er blitt den største arbeidsgiveren på mange byggeplasser. Vi har både advart regjeringen og etterlyst initiativ. Nå ser vi oss nødt til å ta tak blant annet gjennom å be om forbud mot innleie i et avgrenset område eller enkelte bransjer, sier Hadia Tajik til LO-Aktuelt.

Hun tenker spesielt på bygg- og anleggssektoren i Oslo-området.

For at et eventuelt forbud skal etterleves, vil Arbeiderpartiet i sitt alternative budsjett foreslå en styrking av Arbeidstilsynet med 25 millioner kroner.

– Vi mener også brudd på regelen om ulovlig innleie må føre til kraftigere sanksjoner, overtredelsesgebyr eller karantene mot ut- og innleie hvis gjentatt brudd blir oppdaget. Derfor må Arbeidstilsynet styrkes, mener Tajik.

Varsler streik mot innleie i byggebransjen: – Nok er nok

Forslag i Stortinget

Et såkalt representantforslag gjør at Stortinget nå må ta stilling til en rekke forslag fra Arbeiderpartiet.

Forslaget ber regjeringen blant annet kartlegge omfanget av innleie i byggebransjen. Et annet forslag ber om kraftigere sanksjoner og at Arbeidstilsynet gis i oppgave å føre tilsyn med ulovlig innleie.

Arbeiderpartiet ønsker at det igjen skal gjeninnføres en kollektiv søksmålsrett mot ulovlig innleie og at retten skal utvide retten til å gjelde utleide arbeidere.

Det fjerde forslaget ber regjeringen endre arbeidsmiljøloven slik at avtaler med tillitsvalgte om begrenset innleie og avvik fra arbeidsmiljølovens alminnelige arbeidstidsbestemmelser bare kan inngås der det er hjemlet i landsdekkende overenskomst.

Forslaget ber også regjeringen definere hva en fast ansettelse etter arbeidsmiljøloven bør inneholde.

Og til sjuende og sist inviterer Ap Stortinget til å be regjeringen utrede med sikte på å innføre et forbud mot innleie begrenset til enten de geografisk sett mest utsatte stedene eller begrenset til de mest utsatte bransjene.

Slik svindler de kriminelle nettverkene staten

Samfunnshensyn

Hadia Tajik mener viktige samfunnshensyn står på spill.

– Vi vil ha flere fagarbeidere, flere faste ansettelser, og mer trygghet og maktbalanse i arbeidslivet. Vi vil ikke tilbake til løsarbeidersamfunnet der arbeidsfolk står med lua i hånda, sier Hadia Tajik.

Arbeiderpartiet slår fast at antallet ansatte i byggefirmaer reduseres, byggeprosjektene fylles opp av leiearbeidere.

– Fast ansettelse uten garantilønn har bredt om seg. Innleie har blitt regelen mer enn unntaket. Organisasjonsgraden er faretruende lav, mener Arbeiderpartiet.

Innen bygg- og anlegg og industrien i Oslo er den nede på under 10 prosent, ifølge Samfunnsøkonomisk Analyse.

– Det hersker stor bekymring blant alle arbeidslivets parter om forvitring av kompetanse, manglende innovasjon og synkende produktivitet, poengterer Hadia Tajik.

Største HMS-trusssel

På LOs olje- og gasskonferanse i forrige uke, hevdet forbundslederen i Fellesforbundet, Jørn Eggum, at innleie og bruken av bemanningsbyråer er den største HMS-trusselen i arbeidslivet.

Statssekretær Christl Kvam (H) i Arbeids- og sosialdepartementet lyttet, men kjente seg ikke igjen i virkeligheten.

– Nå har vi sendt ut forslag til hvordan man kan adressere bruken av midlertidig ansatte. Nå går vi gjennom høringssvarene. Det ene er lovsporet. Det andre er statistikken. Den viser en stabil andel. Når jeg hører på Jørn Eggum, kjenner jeg meg ikke igjen. At bemanningsbyråene tar en stadig større del og at antallet midlertidig ansatte øker, det ser ikke jeg, sa hun til LO-Aktuelt.

– Bemanningsbyråer utgjør litt over en prosent og midlertidig ansatte litt over seks prosent, hevder hun.

– Grunnen til at vi har sendt ut lovforslaget, er at vi følger utviklingen nøye. Fast ansatte er hovedregelen i norsk arbeidsliv, sa statssekretær Christl Kvam.

For mange midlertidig ansatte truer sikkerheten i Nordsjøen, mener to forbundstopper

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse