JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstakernes rettigheter må gå foran EUs fire friheter, mener LO-nestlederen

Da LOs nestleder fikk ordet under kongressen til europeisk fagbevegelse i Wien, brukte hun Holship-saken som eksempel på at EUs fire friheter går på bekostning av arbeidstakernes rettigheter.
LOs nestleder Peggy Hessen Følsvik holdt et innlegg på den europeiske fagforeningskongressen om Holship-saken. Leder av LOs juridiske avdeling, Atle Sønstelie Johansen (til venstre) har ansvaret for saken som nå er til behandling i den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

LOs nestleder Peggy Hessen Følsvik holdt et innlegg på den europeiske fagforeningskongressen om Holship-saken. Leder av LOs juridiske avdeling, Atle Sønstelie Johansen (til venstre) har ansvaret for saken som nå er til behandling i den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Martin Guttormsen Slørdal

torgny@lomedia.no

EUs fire friheter må ikke legge press på nasjonale regler, var Peggy Hessen Følsviks budskap da hun talte til DEFS-kongressen i Wien onsdag.

Tap i Høyesterett

Bakgrunnen for Følsviks engasjement er Holship-saken. I desember 2016 avgjorde Høyesterett at en varslet boikott mot Holship i Drammen havn, var ulovlig. Flertallet mente «at selv om boikottens overordnede formål er å ivareta arbeidstakerinteresser, er det primære formålet å hindre Holship i å etablere seg innen laste- og lossevirksomhet i Drammen havn. Et slikt formål kan ikke rettferdiggjøre restriksjoner på den frie bevegelighet i EØS.»

– Europeiske regler må ikke føre til et press på nasjonale regler, sa Hessen Følsvik.

p

ILOs kjernekonvensjon

– Det må være minsteregler på europeisk nivå som gir rom for nasjonale tilpasninger og bedre beskyttelse for arbeidstakere i alle land der vi kan få det til, sa nestlederen. Hun mente at europeisk lovgivning må bygge på ILOs kjernekonvensjoner, og at dette må danne gulvet.

LO har klaget Holship-saken inn for den Europeiske menneskerettsdomstolen. LO mener at dommen i Høyesterett strider mot organisasjonsfriheten slik den er nedfelt i Den europeiske menneskerettskonvensjonen. Nå har saken kommet gjennom det første nåløyet. Domstolen har bedt Staten svare på klagen.

En samlet fagbevegelse

– Dette er en sak som berører forholdet mellom EMK/ILO-reglene på den ene side, og økonomiske friheter på den andre side, og utfallet av saken får betydning for en samlet europeisk fagbevegelse, sa Hessen Følsvik.

Hun hadde et ønske til forsamlingen. Alle medlemsland kan komme med innlegg i saker for EMD. Hessen Følsvik ba sine europeiske fagforeningskamerater om at fagbevegelsen i alle europeiske land måtte be sine regjeringer om å legge inn støtte til LOs syn.

p

Krav til EU

Hun mente også at hvis ikke LO får medhold i den Europeiske menneskerettsdomstolen må det skje en traktatendring i EU eller endring i EUs sosiale protokoll.

LOs nestleder avsluttet med å stille krav til EU:

– EU må ta ansvar for å opprettholde og styrke det organiserte arbeidslivet, for å demme opp mot populismen. Den europeiske faglige samorganisasjonen (DEFS) må jobbe for at kjernen i arbeidstakernes rettigheter som angår krav om tariffavtale og om nødvendig arbeidskamp må gis forrang i konkurransen med fri flyt, sa hun.

Annonse
Annonse