JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Youngstorget har vært Mani Hussainis andre hjem de siste 12 årene.

Youngstorget har vært Mani Hussainis andre hjem de siste 12 årene.

Didrik Gjerde, FriFagbevegelse.no

AUF-leder Mani Hussaini gir seg: – Jeg er stolt over å ha vært med på å gjøre Arbeiderpartiet mer rødt

Han var ikke interessert i politikk, men slang seg med på et AUF-møte. 12 år senere pensjoneres han som AUF-leder.
2018101511271720181015112923

helge@lomedia.no

Det var ikke pizzastykkene som gjorde utslaget, men det politiske innholdet som førte til hans engasjement.

I løpet av denne uken har Mani Hussaini overlatt lederklubba til Ina Rangønes Libak og kan starte på sitt voksenliv i en alder av 30 år.

Hadde egentlig gitt seg da det smalt

At han skulle nå til topps i ungdomspartiet, er egentlig en enda større tilfeldighet enn at han ikke var interessert i politikk.

Etter fire sommerleirer på Utøya hadde Jessheim-gutten bestemt seg for å gi seg med politikk, og satse på en diplomatkarriere i utenlandstjenesten. Han var praktikant i Abu Dhabi da han først fikk høre om et bombeangrep i Oslo 22. juli 2011.

Lillebroren ringte fra Aker brygge.

– Jeg forsikret meg først om at ingen jeg kjente var skadet eller drept. Så tenkte jeg at alle minne venner i AUF er på Utøya, så det er ingen fare med dem, sier Mani Hussaini til FriFagbevegelse.

Hjem for å hjelpe

Etter 50 oppringinger til vennene uten svar, fikk han en SMS.

– De skyter på oss. Ikke ring, var beskjeden.

Han pakket sekken og ga diplomatiet på båten til fordel for AUF. Siden har han både tenkt og praktisert politikk hver eneste dag.

– Jeg tok valget tre dager etter 22. juli. Jeg måtte hjem til mine venner, stille opp og hjelpe organisasjonen som jeg hadde tenkt på og jobbet for hver dag i fem år. Jeg reiste hjem, landet på Gardermoen og tok toget rett til Oslo og Youngstorget, forteller Mani.

AUF-kontorene i åttende etasje på Youngstorget var preget av bomben. Den ufattelige terroren som utspant seg på Utøya ga livet en helt annen dimensjon. Siden har Mani både tenkt og praktisert politikk hver eneste dag. Det som trigger mest for er påvirkningskraften og vissheten om at politikk kan gjøre en forskjell.

Ungdomspolitikere reagerer: – Det er dypt usosialt og urettferdig å sende regningen for skattekutt til dem som er mest sårbare og syke

Mani Hussaini går inn i sin siste uke som AUF-leder.

Mani Hussaini går inn i sin siste uke som AUF-leder.

Didrik Gjerde, FriFagbevegelse.no.

Sosialdemokrat i hjertet

At det ble AUF for Mani, var ikke tilfeldig.

Da han ble overtalt av klassevenninne Tonje Brenna (tidl. AUF-sekretær og kommende fylkesordførerkandidat i region Viken) om å komme på møtet, hvor han hørte Åsmund Aukrust (stortingsrepresentant fra Ap) snakket om kampen mot rasisme og menneskeskapte klimaendringer, gikk han for sikkerhets skyld gjennom partiprogrammene til alle ungdomspartiene.

Da fant han raskt ut hvor han hørte hjemme. Han er sosialdemokrat på sin hals. Og i sitt hjerte.

AUF-leder var imidlertid aldri noe han skulle bli. Han ble ikke med i AUF for karrierens skyld. Toppjobben ble først aktuell da Eskil Pedersen ga seg som AUF-leder i 2014, åtte år etter at Mani meldte seg inn i AUF.

Mange ba ham, som da satt i sentralstyret i AUF, om å stille som leder.

Selv tvilte Mani. Det var en for stor rolle for ham, tenkte ham.

– Det er sikkert mange andre der ute som kan gjøre en bedre jobb enn meg, tenkte jeg. Men siden så mange tok kontakt og pushet meg sa jeg ja.

Politiske seire

Hans første politiske seier var å jobbe med Ullensaker AUF for å få til to tog i timen fra Jessheim til Oslo.

– Det var veldig givende å være en gjeng med ungdommer som jobbet for en konkret sak og fikk gjennomslag. Det ga mersmak, sier Mani.

– Da så jeg at det lå en påvirkningskraft bak å være aktiv i AUF. Det var ikke bare møter, vedtak og så legge det ned i en skuff. Det var reell påvirkning. Jeg så hvilken betydning AUF hadde når det gjaldt å få vedtatt en felles ekteskapslov. Bare for 10 til 12 år siden var det utopi. AUF var en aktiv pådriver for å få til det. Også i forhold til å øke bistandsbudsjettet var vi en aktiv bidragsyter i AUF. Ungdom fikk være med å påvirke og vi gjorde en forskjell, sier Mani Hussaini.

Trenger tid, folk og penger til flyktningene

Når Mani videre forsøker å oppsummere et foreløpig politisk regnskap, er det mange saker han er stolt over å ha frontet på vegne av AUF.

– Sammen med partiet har vi påvirket landets nasjonale klimapolitikk på tre områder. Vi har endret klimamål, bidratt til å få oljefondet ut av kullselskap og klart å stoppe oljeboring i iskanten, sier Mani Hussaini.

– På dette området har AUF vært pådriver og vunnet nasjonale seire, legger han til.

– Jeg vil også hevde at jeg har vært med på å gjøre Arbeiderpartiet mer rødt som parti gjennom å satse på velferdsstaten og jobbe mot velferdsprofitører innenfor helse og barnevern. Vi har også fått gjennomslag i partiet for økt bistand, og flere kvoteflyktninger. Det nytter å kjempe for viktige saker, mener Mani Hussaini.

Det AUF-lederen er aller mest stolt av fra sine fire år som AUF-leder, er innsatsen og resultatene ved skolevalgene. Skolevalget i 2017 ga en oppslutning på 27,8 prosent. Ap ble største parti i de to siste skolevalgene.

(Se skolevalgene på Samfunnsveven.no)

AUF-lederen utfordrer arbeidsministeren: – Vi har fått amerikanske tilstander

Engasjert som alltid, Mani Hussaini.

Engasjert som alltid, Mani Hussaini.

Didrik Gjerde

Mange unge profiler

Arbeiderpartiet er blitt kritisert for å ha for få unge, sentrale aktører i politikken. Mani Hussaini mener mange politiske talenter som ville vært sentrale skikkelser i partiet mistet livet på Utøya 22. juli i 2011. Mani går i rette med denne kritikken.

– Det mangler ikke unge profiler som er markante på sine områder i partiet vårt. Det er politikere som vil løfte Arbeiderpartiet i framtiden. Men noe av årsaken til at regjeringspartiene får skryt for sine dyktige, unge profiler, er at de har sittet fem år i regjering. Det gir unge politikere både muligheter i regjeringsapparatet, men også i sentrale posisjoner på Stortinget. Hadde vi sittet i regjering, hadde flere unge fått sjansen til å markere seg - også hos oss, mener Mani.

Og kanskje er Mani Hussaini en av disse. Han er fortsatt første vararepresentant til Stortinget for Arbeiderpartiet. Senest denne uka møter han på Løvebakken.

Og Nordre Follo Arbeiderparti har satt ned et valgkamputvalg. Gjett hvem de har kapret i det utvalget - andre enn den avtroppende AUF-lederen som kan glede seg til en ny politisk rolle.

– Nå skal jeg bli en del av grasrota og forsøke å påvirke uten å måtte kompromisse. Det ser jeg fram til, sier Mani Hussaini.

AUF og LO vil ha unge fagorganiserte på Aps valglister

{"419888":{"type":"m","url":"/image-3.419888.d157bf20b2","cap":"Mani Hussaini går inn i sin siste uke som AUF-leder. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"419889":{"type":"m","url":"/image-3.419889.e5ada7f3cf","cap":"Engasjert som alltid, Mani Hussaini. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"73","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

{"419888":{"type":"m","url":"/image-3.419888.d157bf20b2","cap":"Mani Hussaini går inn i sin siste uke som AUF-leder. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"419889":{"type":"m","url":"/image-3.419889.e5ada7f3cf","cap":"Engasjert som alltid, Mani Hussaini. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"73","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}