JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Caroline Omberg har to barn som går i barnehage. Hun oppfordrer alle foreldre til å engasjere seg enda mer og presse på for at bemanningen i norske barnehager skal bli bedre.

Caroline Omberg har to barn som går i barnehage. Hun oppfordrer alle foreldre til å engasjere seg enda mer og presse på for at bemanningen i norske barnehager skal bli bedre.

Mimsy Møller

Barnehageopprøret: – Mange foreldre krysser fingrene og håper det går bra

Over 6.000 foreldre gir sin fulle støtte til barnehageansatte som mener bemanningen er uforsvarlig lav i norske barnehager.


12.04.2018
08:04
21.08.2023 17:14

– Jeg vil at foreldre skal engasjere seg enda mer. Jeg tror mange bare krysser fingrene og håper at det skal gå bra, sier tobarnsmor Caroline Omberg.

Hun har startet et foreldreopprør mot lav bemanning i barnehagene. I løpet av noen dager har flere tusen foreldre støttet opp om aksjonen.

– Det virker ikke som om kunnskapsministeren har forstått det de barnehageansatte forsøker å si eller hvorfor de er opprørt, sier Omberg og legger til:

– Det er mye som står på spill i de første leveårene. Likevel har ikke barndommen fått høy nok status i samfunnet. Mange tror fortsatt at barnehagene driver barnepass – ikke at de forvalter samfunnets viktigste ressurs.

«Han (9 mnd.) bare gråter og vil sitte på fanget. Jeg har ikke tid til han nå, og hjertet mitt gråter»

Barnehageopprøret

Før påske skrev Dagsavisen om Facebook-gruppa «Barnehageopprøret» som har startet en aksjon under vignetten #uforsvarlig. Initiativtakerne er barnehageansatte som oppfordrer sine kolleger til å fortelle om sin hverdag, uten filter. Flere hundre barnehageansatte fra hele landet uttrykker stor bekymring over bemanningssituasjonen i norske barnehager.

Målet med aksjonen er å vise at regjeringens forslag til ny bemanningsnorm ikke vil gi god nok bemanning i barnehagene. Initiativtakerne har også oppfordret foreldre til å engasjere seg.

– Vi har fått et vell av henvendelser fra foreldre som lurer på hvordan de kan bidra, sier Palma Kleppe, barnehageleder og en av initiativtakerne bak aksjonen.

I løpet av de siste dagene har over 6.000 foreldre gitt sin støtte til de barnehageansatte gjennom et opprop til regjeringen. I oppropet heter det blant annet:

«Vår mening er basert på egne erfaringer samt de rystende beretninger barnehageansatte deler gjennom Barnehageopprøret 2018 og vignetten #uforsvarlig.»

Ståle vant fram: Nå får han starte seinere på jobb for å kunne levere i barnehagen

– Sjokkert

Fredag vedtok regjeringen å gå inn for en ny bemanningsnorm i barnehagene. Regjeringen foreslår at det lovfestes et krav om minimum én voksen per tre barn under tre år og én voksen per seks barn over tre år. Forslaget skal behandles i Stortinget i løpet av våren.

De barnehageansatte er positive til en lovfestet bemanningsnorm, men mener det som foreslås bare er en videreføring av en norm som har vært brukt siden 70-tallet. Mange ansatte som jobber i barnehager med tilsvarende bemanning som det regjeringen foreslår, forteller at barna store deler av dagen har altfor få voksne rundt seg.

I Dagsavisen skriver småbarnsmor Ada Nicolaisen Nyrud at hun nekter å sende barna sine i barnehage så lenge bemanningssituasjonen er som i dag. Hun bruker egne erfaringer som tilkallingsvikar i ulike barnehager som begrunnelse og forteller at hun ble sjokkert over det hun opplevde.

«Jeg kommer ikke til å betale for en tjeneste som ikke fungerer eller holder det den lover. Mine barn skal føle seg trygge, sett, hørt og verdifulle, og derfor akter jeg å boikotte barnehagen så lenge bemanningssituasjonen er som i dag», skriver Nyrud.

Dette er lønna i over 300 yrker

Caroline Omberg har også selv jobbet som vikar i barnehage for å sette seg bedre inn i hvordan situasjonen er.

– Jeg har sett forhold som er uholdbare selv om bemanningsnormen ble fulgt. Det var altfor mange småbarn på for få voksne. De minste trenger så mye nærhet og kjærlighet. Det er helt nødvendig at politikerne begynner å snakke om det.

– Noen tenker at det ikke er så farlig med hva som skjer i barnehagene, at det er på skolen alvoret starter. Men da er det ofte for sent. Problemene som mange barn opplever i skolen, kan spores tilbake til de første leveårene. Barn trenger mange trygge gode voksne rundt seg hvis de skal bli trygge voksne selv, sier Omberg.

To store overgrepssaker i barnehager har rystet Norge: Kenneth skifter alltid bleier med døra åpen

– Vil ikke skånes

Mona-Lisa Angell, leder av Foreldreutvalget for barnehager (FUB) i Oslo, støtter barnehageopprøret fullt ut.

– Jeg støtter alle de ansatte som nå forteller åpent om sin hverdag. Jeg håper bemanningssituasjonen blir første sak på neste foreldremøte i mange barnehager.

Hun mener det er svært viktig at barnehagene er åpne om hva som er konsekvensene av lav bemanning.

– Noen barnehagelærere i #uforsvarlig-aksjonen forteller at de forsøker å skåne foreldrene og ikke sier rett ut hvor dårlig bemanningssituasjonen er. Foreldre skal ikke skånes for denne typen informasjon. Vi er avhengige av å vite hvordan situasjonen er for å kunne forvalte vårt foreldreansvar på en skikkelige måte.

Lektor advarer mot kjedelig lek i barnehagen: – De voksne mangler kompetanse

Hun understreker at dette ikke er noen kritikk av de ansatte.

– De står i en lojalitetskonflikt og gjør så godt de kan, men å holde tilbake viktig informasjon om våre barns liv i barnehagen, fratar oss muligheten til å ta viktige valg på vegne av våre barn.

Hun mener regjeringen må komme opp med en bedre norm enn den som er foreslått.

– Grunnbemanningen må være god nok gjennom hele åpningstiden, og det er den ikke i dag, sier Angell.

Barnehage på hjul: – Nå er det virkelig et folkets hus. Vi fyller huset med liv hver dag

– Historiene treffer meg

Kunn­skaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) er glad for at foreldre og ansatte går ut med sine historier.

– Du har sagt at en nasjonal bemanningsnorm vil sikre at alle barn får mange nok voksne rundt seg. De barnehageansatte sier noe annet. Tar de feil?

– Nei, de tar ikke feil. Historiene som både ansatte og foreldre forteller treffer meg og gir en klar beskjed til barnehageeierne og oss politikere, sier Sanner og legger til:

– Den nye bemanningsnormen sikrer en minimumsbemanning som er høyere enn det den er i en del barnehager i dag. I tillegg har vi sagt at kommunene og barnehageeierne alltid har et ansvar for å sørge for at det er en forsvarlig bemanning.

Morgan (41) har jobbet tusenvis av timer som vikar i tre år, men får ikke fast jobb

– Vil heve kvaliteten

Sanner mener bemanningsnormen er et stort skritt i riktig retning.

– Med bemanningsnormen, pedagognormen og kompetansevedtak bidrar vi til å heve kvaliteten i norske barnehager. Det er aldri noen som har gått så langt i å detaljstyre kommunene som det vi gjør nå. Men vi må også gi kommunene og barnehagene rom for å organisere hverdagen. Jeg forventer at man finner gode løsninger lokalt og at det blir mindre forskjeller mellom barnehagene, sier Sanner.

– Er du overrasket over at så mange barnehageansatte og foreldre mener at bemanningssituasjonen er uforsvarlig?

– Jeg snakker jevnlig med mange ansatte i barnehagene og vet at de har en krevende hverdag. Heldigvis er kvaliteten jevnt over god. Men disse historiene viser at vi må fortsette arbeidet med å bygge gode lag rundt barna i barnehagene. Og det er jeg veldig opptatt av at vi skal gjøre.

På spørsmål om kommunene vil få mer midler til å sikre høyere bemanning, svarer han:

– Tilskuddet til barnehagene er ikke øremerket, men inngår i rammene til kommunene. Men vi har bidratt til styrket kommuneøkonomi og ekstra midler til kvalitetsheving i barnehagene. Så er det alltid slik at kommunene ønsker seg mer penger.

Få nyhetsbrevet vårt

• Følg oss på Facebook og Twitter

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

12.04.2018
08:04
21.08.2023 17:14



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker