JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HJEMME I STUA: Bjørn Bakerød deler tanker om tillitsvalgsrollen han de siste årene har hatt på heltid i anleggsdelen i BetonmastHæhre.

HJEMME I STUA: Bjørn Bakerød deler tanker om tillitsvalgsrollen han de siste årene har hatt på heltid i anleggsdelen i BetonmastHæhre.

Bjørn Harry Schønhaug

Bjørn Bakerød er tillitsvalgt for over tusen anleggsarbeidere. Han er redd anleggsfolk har glemt hvordan de skal passe på seg selv.

– Det starter helt nede i barnehagen, ungene får altfor mye beskyttelse, sier Bjørn Bakerød, hovedtillitsvalgt i av Norges største anleggsbedrifter.
2018112013051320181122122155

merete.holtan.garte@lomedia.no

Han er over to meter høy og har et håndtrykk som kan knuse brusk. Han er den første her i landet som la steinheller innunder bruer, i en mosaikk som kan kalles vakker. Han ser skjønnheten i en gravemaskin og har kjørt den største av dem alle: Se for deg en maskin som veier hundre tonn og har en arm på nesten femogtjue meter, den kan rekke til begge hvitstripene på en fotballbane om den står midt på.

I denne, tjue meter under havoverflaten i Kristiansund, har han flyttet stein.

Han har kjørt maskiner i snart femti år og aldri skadet seg. Riktignok er tommelleddene slitt ned og blodtrykket roper på dager med mindre kjeft, men nei: Bjørn Bakerød, i dag hovedtillitsvalgt i anleggsdelen BetonmastHæhre, mener at han gjennom barndom og tidlig arbeidsliv lærte å passe på seg selv.

– Anleggsfolk i dag, tror at jeg skal passe på dem. At reglene skal beskytte dem, sier han.

Potetferie på skurtresker

Eidanger, begynnelsen av 70-tallet: Bjørn Bakerød sitter på skolen, på nest bakerste pult på vindusrekka, og ser ut. Han hører ikke på læreren, han er mer opptatt av det som durer og går på utsiden.

Grenland er midt i en utbyggingsboom, og der er gravemaskiner, hjullastere og dumpere over det hele. Sammen med kompisene stikker Bjørn bort til sandtaket på Ørnevingen fotballbane rett etter skolen, der folka i arbeidsdress tar ut sand til støping. Her er det ingen gjerder som stopper småguttene fra å stupe med hodet rett ned bruddet.

Hver sommerferie, potetferie og vinterferie tilbringer Bjørn hos farmoren på en gård mellom Andebu og Ramnes. Han deltar gårdsarbeidet fra han er åtte år – kjører traktor fra han er ni, skurtresker fra han er elleve og tar imot nye grisekull fra han er fjorten.

– Jeg var med på alt – jeg husker jeg «vagla» på mønet på hustaket mens jeg jobba og sjaua, og røkta fire hundre griser når bonden var borte. Det eneste jeg ikke fikk røre, var motorsaga, sier Bjørn Bakerød.

(Saken fortsetter under bildet.)

MASKINKJEMPEN: Han er over to meter høy og hadde gode gener for diskos. Men det ble maskin på Bjørn Bakerød.

MASKINKJEMPEN: Han er over to meter høy og hadde gode gener for diskos. Men det ble maskin på Bjørn Bakerød.

Bjørn Harry Schønberg

Lyden av firefelts

Han er nå 57 år og har ansvaret for de ansattes ve og vel i BetonmastHæhre Anlegg. Han tar oss imot i huset sitt på Traaholt i Porsgrunn, der han bor sammen med kona Merete, to hunder og en katt – de til sammen fire ungene deres er ute av redet.

Huset ligger oppe på en høyde, på en klarværsdag kan ekteparet se både til Stathelle og til Lifjell. Bak huset reiser det seg en fjelltomt med mose og småtrær, en flaggstang med en vimpel og et par stoler av bred plank. I disse kan Bjørn og Merete sitte og lytte til suset fra E18 – er det vestavind og våt veibane øker volumet. På den andre siden av høyden ligger en slette som paret leier ut til en lokal hundeklubb. Til sammen er tomta på fire mål.

Såpass måtte det være, mente Bjørn, den gangen han og kona kjøpte huset.

– Jeg måtte jo ha plass til gravemaskinene mine, sier han, og refererer til ulike doninger han hadde stående, den gangen som eier av eget firma.

I kjelleretasjen driver kona dyrebutikken «Boff & Mjau» og i stua møter vi Ada, en åtte år gammel irsk gårdshund som i løpet av intervjuet legger seg godt til rette i sofaen, glipper med øynene og lytter til sin eier. I badekaret hviler skogskatten Mikkel, på sofabordet står kaffetermosen klar – den er solid og romslig.

(Saken fortsetter under bildet.)

FIRE MÅLS TOMT: Bjørn Bakerød og kona Merete kjøpte huset og tomta på Traaholt i Porsgrunn for å få plass til hunder, en katt og en hel del gravemaskiner.

FIRE MÅLS TOMT: Bjørn Bakerød og kona Merete kjøpte huset og tomta på Traaholt i Porsgrunn for å få plass til hunder, en katt og en hel del gravemaskiner.

Bjørn Harry Schønberg

En lovende diskoskaster

– Foreldrene mine synes nok jeg skulle bli rørlegger, begynner Bjørn Bakerød, han er i ferd med å gå gjennom CV-en sin. Faren Idar jobbet på Hydro-bryggene på Herøya og moren Åse jobbet i barnehage, det var vel ønsket om forutsigbar økonomi som fikk foreldrene til å ønske rørleggeryrket for sønnen sin.

Men Bjørn ville noe annet.

Etter å «ha halta gjennom skolen», som han kaller det, og gått et år på yrkesskolen, tok han riktignok et år på rørleggerlinja. Men på den tiden var friidrettsmiljøet stort i Porsgrunn, med kulestøteren Bjørn Bang Hansen i spissen.

– Han var søtten ganger norgesmester, og han bodde rett nedi her, sier Bjørn og peker fra skinnsofaen og ut gjennom vinduet, begeistret.

Selv satset Bjørn på diskos. En smal øvelse, men opplagt for en med hans rekkevidde og arbeidsvei, for dem som kjenner fysikkens lover. Han drev det til landslagssamling og valgte idrettslinja på Porsgrunn videregående skole, den første her til lands. Idrettsstudiene tok to år, deretter bar det til Infanteriet i Skjold i Indre Troms.

Der, innover i småskauen, trampet Bjørn med et 84 millimeters kanonrør kalt Carl Gustaf – han trivdes som skytter.

Solgte Fishermands Friend

Men så var militæret over, og den 19 år gamle Bjørn Bakerød måtte gå til det som den gangen het Arbeidskontoret. På vei dit møtte han onkelen sin, som var leder i en anleggsbedrift i nabobyen Skien. «Har du noe til meg?» spurte 19-åringen, og fikk svar: «Jeg kommer og henter deg i morra tidlig.»

Og sånn går historien om Bjørn Bakerøds arbeidsliv. – Livet er jo tilfeldigheter, sier han.

Han ble altmuligmann i onkelens anleggsbedrift, fikk arbeid i kjøkkenavdelingen i en byggevarebedrift, siden i dagligvarebransjen hvor han solgte Fishermans Friend – men der var det «ingenting som dura». Etter det fikk han jobb i en lokal anleggsbedrift fordi han kunne kjøre hjullaster, noe han aldri hadde gjort før.

– Men jeg øvde litt oppi skauen her før jeg møtte opp på jobb, sier han, det er stolthet i stemmen:

– Alle hadde nok tenkt at jeg skulle begynne på skole. Isteden kjørte jeg maskiner rundt om i Grenland.

Tut og kjør i gamle dager

Han forteller om oppdraget med å bygge Skjærgården hotell og badepark i Langesund på slutten av 90-tallet, og om hvordan han havnet på en asfaltfres da bunnen gikk ut av entreprenørbransjen like etter. Det holdt han på med i ni sesonger, omtrent døgnet rundt.

– HMS-reglene gjaldt ikke den gangen, eller?

Fagforeningsmannen slipper til et smil.

– Jeg har aldri vært engstelig for å jobbe, så jeg har til tider kanskje jobba litt mye.

Han legger til at det ikke gjelder nå, selv om han fremdeles står opp klokka fem om morgenen.

– Det var litt andre tider den gangen, og siden du spør om HMS: Vi slo opp et varselskilt og så var det tut og kjør – på det området har det gudskjelov skjedd masse.

LÆRTE PÅ GÅRD: Han har vokst opp med maskiner, og tar det med seg i alt han gjør. Også når han snakker tariff med bedriftsledelsen.

LÆRTE PÅ GÅRD: Han har vokst opp med maskiner, og tar det med seg i alt han gjør. Også når han snakker tariff med bedriftsledelsen.

Bjørn Harry Schønberg

– Det starter i barnehagen

Helse, miljø og sikkerhet på jobb, det er det han snakker om. Vernesko og -hjelmer, arbeidstidsregler og hviletid, sikkerhetssoner og varselskilting ved veiarbeid – i dag presist på millimeteren, ettergått av Statens vegvesen.

Alt dette synes Bjørn Bakerød er bra. Men har det sin pris?

– Jeg har vært med i bygge- og anleggsbransjen siden 1981. Når jeg ser på den utviklingen det har vært i verneutstyr og vernetøy, så er det jo positivt. Men når du får så mange regler tredd nedover «huet» ditt, er det lett å tenke at det er andre som skal passe på deg. Og det starter helt nede i barnehagen, ungene får altfor mye beskyttelse. Barn må da for pokker få prøve seg litt, det gjelder folk i arbeidslivet også – lærlinger må få prøve ut de fleste maskinene. Jeg tror ikke det er skadelig å slå seg litt.

57-åringen er tilbake i sin egen barndom, i steinbruddet som ikke var gjerdet inn:

– Vi visste jo det, at hvis vi datt ned der, ville vi slå oss noe j… Vi lærte oss hvor grensa gikk. Og vi passet på hverandre.

Ledelsen trengte en på brakka

Ada letter litt på snuta og setter et par vennlige øyne i eieren, som for å roe ham ned. Det var på slutten av nittitallet, «et sted i Sputnik-land», at Bjørn Bakerød kjørte i filler et mobilt knuseverk, en type maskin som smadrer alt av stein til pukk, grus og singel. Han gjorde jobben for den større entreprenøren Hæhre, og spurte likegodt om de trengte folk – han var møkklei gammelt utstyr. Noen uker etter ringte en arbeidsleder i Hæhre ham opp og tilbød telemarkingen fast ansettelse.

Snaut femten år senere var det såpass med bruduljer i arbeidsstokken i Hæhre at ledelsen spurte maskinføreren om han ikke ville ta en tur på brakka og roe gemyttene. De trengte en som kunne nå fram til de ansatte, en som hadde møkk under fingerneglene.

– Jeg var nok kjent som en relativt dyktig fagmann, og de tenkte nok at de ansatte heller ville høre på meg enn på dem, forteller Bjørn Bakerød, som ble tillitsvalgt. Eller et mellomledd, som han selv kaller det:

– Jeg levde og ånda og gløda for at folk skulle ha det så bra som mulig på jobb. Utover det hadde jeg ingen ambisjoner.

(Saken fortsetter under bildet.)

BLANT SINE: Når Bjørn Bakerød er ute på anleggsplasser, som her under utbyggingen av nye E18 mellom Rugtvedt på Stathelle og Dørdal, løfter han hånda og hilser på alle.

BLANT SINE: Når Bjørn Bakerød er ute på anleggsplasser, som her under utbyggingen av nye E18 mellom Rugtvedt på Stathelle og Dørdal, løfter han hånda og hilser på alle.

Bjørn Harry Schønberg

Lei av nugatti-krav

Etter et par år ble maskinføreren likevel tillitsvalgt på heltid. Ut med spaker og pedaler, inn med lønnsforhandlinger, arbeidsmiljølov, arbeidstidsskjemaer og en hel masse telefoner. En hel del av dem kan Bjørn Bakerød spare seg for.

– Altså, vi nordmenn må få lov til å sutre litt for dårlig veistandard og jernbane, men vi har det ikke så helsikes gæren't her i landet. Og folk kan faktisk ikke det så mye bedre enn vi har det i Hæhre. Så når folk ringer og klager på at de ikke får det samme rommet på brakka hver gang og ikke har noe sted å ha playstationen sin, da tenker jeg at vi nesten har det for bra her oppe på bjerget.

– Men det er vel saker det er verdt å ta tak i, også hos dere?

– Jo, absolutt, men vi trenger ikke bruke tid på å snakke om hvorfor det ikke er Nugatti i disken i kantina.

Bjørns metode: Snakk maskin!

Rundt jacuzzien i bakhagen er det hellelagte stier og blomsterbed satt med kantstein, det er sånt fagforeningsmannen liker å holde på med på fritida. Men ikke i helgene – da setter han og kona seg i campingbilen, en åtte meter lang tysker med fortelt, til den faste plassen i Vrådal ved innsjøen Nisser.

Der er det naboen som fyrer opp grillen, en pensjonert stuert med ti tommeltotter - til gjengjeld hjelper Bjørn stuerten med å snekre platting foran teltet hans. Nevene skal brukes, kunnskapen skal brukes. Også i rollen som tillitsvalgt.

– Jeg har tegna veldig, veldig mange tariffavtaler. For å få til det, er ikke noen god løsning å verve femti av arbeidsstokken og gå inn til ledelsen med knyttneven heva, klar til å slå den i bordet. Det er bedre å invitere seg hjem til dem på kaffe, og prate litt skit. Bruke stammespråket, sier han, og forklarer:

– De fleste ledere i Hæhre har kjørt maskin, så da kan vi snakke om maskintyper og -deler. Det er sånn du når inn til hjertet på folk, det er sånn du får den gode samtalen.

Radio Grenland i steinura

Han klyver opp på fjellsnabben utenfor huset med Ada i helene, halen hennes dasker i mosen. Vimpelen på flaggstanga peker utover Grenland, hvor Bjørn Bakerød har kjørt maskiner i hver en krok – ønsker han seg tilbake?

På traktoren og skurtreskeren, på asfaltfresen eller gravemaskinen?

– Altså, når det er ordentlig varmt – når jeg får huden full fordi lønna ikke kommer inn og jeg ikke legger til rette for den playstationen – da savner jeg å sitte oppi ei steinur og laste på bil. Å høre på Radio Grenland, og på duren fra graveren.

SAVN: Det hender Bjørn Bakerød ønsker seg tilbake bak spaker og pedaler.

SAVN: Det hender Bjørn Bakerød ønsker seg tilbake bak spaker og pedaler.

Bjørn Harry Schønberg

{"420976":{"type":"s","url":"/image-3.420976.ee7ba2449e","cap":"LÆRTE PÅ GÅRD: Han har vokst opp med maskiner, og tar det med seg i alt han gjør. Også når han snakker tariff med bedriftsledelsen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"420977":{"type":"m","url":"/image-3.420977.b1dfe23bfe","cap":"FIRE MÅLS TOMT: Bjørn Bakerød og kona Merete kjøpte huset og tomta på Traaholt i Porsgrunn for å få plass til hunder, en katt og en hel del gravemaskiner.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"420978":{"type":"m","url":"/image-3.420978.0d46caca42","cap":"MASKINKJEMPEN: Han er over to meter høy og hadde gode gener for diskos. Men det ble maskin på Bjørn Bakerød.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"420979":{"type":"m","url":"/image-3.420979.dd9d3b0f7c","cap":"SAVN: Det hender Bjørn Bakerød ønsker seg tilbake bak spaker og pedaler.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"420980":{"type":"m","url":"/image-3.420980.e45ba9162e","cap":"BLANT SINE: Når Bjørn Bakerød er ute på anleggsplasser, som her under utbyggingen av nye E18 mellom Rugtvedt på Stathelle og Dørdal, løfter han hånda og hilser på alle. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#000000","fontsize":"68","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"2","shadow":false},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

{"420976":{"type":"s","url":"/image-3.420976.ee7ba2449e","cap":"LÆRTE PÅ GÅRD: Han har vokst opp med maskiner, og tar det med seg i alt han gjør. Også når han snakker tariff med bedriftsledelsen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"420977":{"type":"m","url":"/image-3.420977.b1dfe23bfe","cap":"FIRE MÅLS TOMT: Bjørn Bakerød og kona Merete kjøpte huset og tomta på Traaholt i Porsgrunn for å få plass til hunder, en katt og en hel del gravemaskiner.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"420978":{"type":"m","url":"/image-3.420978.0d46caca42","cap":"MASKINKJEMPEN: Han er over to meter høy og hadde gode gener for diskos. Men det ble maskin på Bjørn Bakerød.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"420979":{"type":"m","url":"/image-3.420979.dd9d3b0f7c","cap":"SAVN: Det hender Bjørn Bakerød ønsker seg tilbake bak spaker og pedaler.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"420980":{"type":"m","url":"/image-3.420980.e45ba9162e","cap":"BLANT SINE: Når Bjørn Bakerød er ute på anleggsplasser, som her under utbyggingen av nye E18 mellom Rugtvedt på Stathelle og Dørdal, løfter han hånda og hilser på alle. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#000000","fontsize":"68","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"2","shadow":false},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}