JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bjørnar Dahle minnet LO-representantskapet om Traftec-streiken

EL og IT-ere i Traftec Rogaland har nylig rundet 300 dager i streik.
TALERSTOLEN: Bjørnar Dahle fra EL og IT trakk frem Traftec.

TALERSTOLEN: Bjørnar Dahle fra EL og IT trakk frem Traftec.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Under dagens representantskapsmøte, der lønnsoppgjøret stod på dagsordenen, minnet EL og IT-representant Bjørnar Dahle fra talerstolen om at det pågår streik for tariffavtale i elektrikerbedriften Traftec.

– Når vi kjører moderasjonslinja så forventer vi seriøsitet i andre enden. Når våre venner i Traftec har streiket i snart et år for tariffavtale, i 2019, da forventer jeg at fellesskapet stiller opp og tar ansvar. Vi kan ikke ha det sånn at sånne selvfølgeligheter blir overkjørt. Disse bedriftene beriker seg på offentlige midler, sa Dahle, hvorpå forsamlingen applauderte.

LO-leder Hans Christian Gabrielsen takket i sin oppsummerende tale for påminnelsen om Traftec.

– Jeg er glad for at du nevnte Traftec, sa Gabrielsen.

p

Kraftig signal

LO-lederen har fått med seg siste nytt om at Trondheim kommune nå har valgt å ekskludere Traftec fra et anbud de egentlig hadde vunnet om å installere ladestasjon for elbusser på Sorgenfri, etter å ha fått tilsendt en påminnelse om at Traftec har motsatt seg krav om opprettelse av tariffavtale.

– Jeg synes det Trøndelag fylkeskommune har gjort er et eksempel på hvordan det offentlige kan bidra til å få på plass tariffavtale som det har blitt streiket i over et halvt år for å få på plass. Det kommunen gjør sender et kraftig signal om hvordan man burde opptre når det er konflikt rundt det å få på plass noe så elementært og grunnleggende som en tariffavtale, sa Gabrielsen.

Dyster milepæl

Første påskedag, søndag klokka 07.00, markerte en lite lystig milepæl for de fem gjenværende streikende i Traftec; 300 dager i streik. Allerede i januar skrev Nettverk at Traftec-streiken har satt rekord i EL og IT-sammenheng; den forrige streiken stod heismontørene for og varte fra 28. august 2004 til tvungen lønnsnemnd rett etter nyttår 2005.

Traftec-saken skal inn til kretsmekling etter planen 29. april i Sørlandet meklekrets. I mellomtiden har det vekket oppsikt blant politikere på venstresiden, tillitsvalgte og de streikende selv at Traftec avdeling Rogaland har lagt ut en stillingsannonse der de etterlyser elektrikere.

Saken fortsetter under bildet.

SVARTE: LO-leder Hans Christian Gabrielsen er glad Bjørnar Dahle nevnte Traftec fra talerstolen.

SVARTE: LO-leder Hans Christian Gabrielsen er glad Bjørnar Dahle nevnte Traftec fra talerstolen.

Leif Martin Kirknes

Lavtlønte sakker akterut

Utover det startet for øvrig Dahle sitt innlegg med å ta de lavtlønte i forsvar med tanke på lønnsoppgjøret. Det finnes både grupper og individer som på grunn av hvordan systemet er lagt opp ikke får lavlønnstillegg, og disse sakker akterut på lønn, på pensjon og på andre områder.

Han la til at det er viktig å stå på barrikaden og forsvare åttetimersdagen som ble markert i form av både teater og foredrag i anledning 100 års-jubileum tidligere på representantskapsmøtet. Åttetimersdagen er under press i takt med teknologisk utvikling og forventninger om at arbeidstakere skal være parat 24/7, ifølge Dahle.

p

Vanskelig å finne knirkefri lavlønns-modell

Det med lavlønn var det for øvrig flere andre som tok opp fra talerstolen.

Gabrielsen hadde under sin innledning forsøkt å ta tyren ved hornene ved å erkjenne at det finnes enkelte som faller utenfor på grunn av måten lavlønnstillegget er skrudd sammen og vist forståelse for at det forårsaker sinne og frustrasjon, men la til at det er vanskelig å finne en modell som favner alle uten at noen uheldige kommer dårligere ut. Det er satt ned et utvalg som i løpet av høsten skal legge fram nye forslag til å håndtere lavlønnstillegget.

Gabrielsen minnet også om at det nå er duket for lokale forhandlinger og at LO mener det nå er på tide at de ansatte får «sin del av kaka». Ellers nevnte Gabrielsen at han er skuffet over at de under forhandlingene ikke fikk til økte innbetalinger til det såkalte O/U-fondet, et fond som bidrar til skolering av tillitsvalgte «som gjør at den norske modellen smøres».

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse