JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Britiske toppsjefer tjener vanlig årslønn på tre dager

Innen arbeidsdagen er omme torsdag, vil toppsjefene i Storbritannias største selskaper ha tjent mer enn en årslønn for en vanlig arbeider, skriver Guardian.

Andrey Omelyanchuk/Colourbox

Medianlønningen for en toppsjef i et av selskapene på London-børsens viktigste indeks, FTSE 100, er på 3,45 millioner pund, eller rundt 38 millioner kroner. Det er 120 ganger så mye som gjennomsnittslønnen til en heltidsansatt arbeider, skriver The Guardian.

Ifølge analysen har toppsjefene en timelønn på 898 pund og vil dermed passere en vanlig arbeidstakers årslønn omtrent ved lunsjtider torsdag.

Dette har fått aktivister til å utpeke torsdagen til «Fat Cat Thursday», basert på et slanguttrykk for folk med mye penger.

– Det er forstemmende at sjefene har lønninger som ser ut som telefonnumre, mens arbeiderne har opplevd det verste lønnspresset siden vi kjempet mot Napoleon, sier generalsekretær Frances O'Grady i arbeidstakernes hovedsammenslutning TUC.

– Mener noen virkelig at disse «feite kattene» fortjener 100 ganger så mye i lønn som de hardtarbeidende folkene som holder forretningsimperiene deres i gang, spør Tim Roach, som er generalsekretær i fagorganisasjonen GMB.

I Norge gikk det i fjor 23 arbeidsdager før en toppleder hadde tjent inn en norsk gjennomsnittslønn, og det FriFagbevegelse døpte til «kakse-torsdag» kom dermed 2. februar.

Her er lønna til topplederne i Norges 100 største selskaper

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Annonse
Annonse