JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ENHET: – Jeg setter pris på at Cristian forstår oss. Han er limet mellom innsatte og fagarbeidere, sier Hanne Grøneng til høyre. Fra venstre: Dag, Nicolai, Mari, Cristian og Hanne.

ENHET: – Jeg setter pris på at Cristian forstår oss. Han er limet mellom innsatte og fagarbeidere, sier Hanne Grøneng til høyre. Fra venstre: Dag, Nicolai, Mari, Cristian og Hanne.

Ole Palmstrøm

Cristian (27) er tidligere straffedømt. Nå er han tilbake i fengsel for å rehabilitere innsatte

Før var Cristian Torneby et problembarn som helsevesenet hadde gitt opp. I dag er han en ressurs i tilbakeføringsarbeidet i Vestoppland fengsel.
2018040608395720230821171436

katharina@lomedia.no

ole@lomedia.no

I hjørnet av en lun, laftet stue sitter fem kraftige karer i slitte sofaer. En lyshåret 23-åring reiser seg og henter et bilde av fire pilleglass. Han tar seg god tid før han snakker.

– Jeg tenker på rus, straffbare handlinger og flukt. Men aller mest på depresjon, sier 23-åringen som ønsker å være anonym.

Han ser en ekstra gang til på kortet før han gir det til sidemannen som lar det passere i stillhet.

Andre forteller om kaos, å miste seg selv og våkne uten å huske. Og så kommer kortet til Cristian Torneby.

– Jeg tenker på trøbbel og at jeg ikke kan skylde på andre enn meg selv, sier han og vrenger av seg den hvite genseren. Et par tatoverte armer kommer til syne.

For to år siden var han en av karene i sofaen, en innsatt i Vestoppland fengsel, avdeling Valdres. I dag er han tilbake i fengselet som erfaringskonsulent og møteleder i refleksjonsgruppa Tenk ut.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

KRITISK: Cristian Torneby var skeptisk til refleksjonsgruppene: – Hvorfor skulle jeg sitte der å prate om følelser og tullball? Det er ikke derfor tøffe gutter er i fengsel, sier han.

KRITISK: Cristian Torneby var skeptisk til refleksjonsgruppene: – Hvorfor skulle jeg sitte der å prate om følelser og tullball? Det er ikke derfor tøffe gutter er i fengsel, sier han.

Ole Palmstrøm

Bruker egen erfaring i behandlingen

Ved siden av Torneby sitter tilbakeføringskoordinator Hanne Grøneng. Hun startet refleksjonsgruppa for fem år siden. Det er et lavterskeltilbud for innsatte, hvor de bruker en kortstokk med bilder straffedømte selv har tatt og som de kjenner seg igjen i. En innsatt velger et kort som blir starten på en åpen samtale. Deltagerne reflekterer over eget liv og motiveres til å slutte med rus og kriminalitet. Torneby er x-faktoren i den laftede stua i Valdres.

– At det deltar en fagperson fra fengsel og en erfaringskonsulent er suksessfaktoren. Det er, så vidt jeg kjenner til, det eneste av 44 programfag i kriminalomsorgen hvor det er med mennesker med egenerfaring som ledere, sier Grøneng.

Hun kaller erfaringskonsulenten ryggraden i refleksjonsgruppa. Innsatte liker å møte en likesinnet som ikke ser ned på dem.

– Erfaringskonsulentene gjør at dette blir bra. Cristian og de andre med erfaring fra fengsel, sparker inn dører jeg ikke har mulighet til å åpne, sier sosionomen.

De fleste som jobber i fengsel vet ikke hvordan det er å vokse opp i en dysfunksjonell familie, å være rusavhengig eller sone i fengsel.

Lot seg friste av kake

Men Cristian vet. Han vet så altfor godt. Han fikk tidlig merkelappen problembarn. Psykologer gav han ulike diagnoser og sterke medisiner. Og når følelsene kokte, ble han voldelig. Til slutt fikk han en dom og ble sendt i fengsel hvor han traff Grøneng. Første gang syntes han hun var «verdens største drittkjerring».

– Hva skal en sosionom på et kontor klare som psykologer gjennom 16 år ikke har klart, tenkte jeg, sier Torneby.

Han strittet imot og ville ikke ha hjelp. Ingenting var hans feil. Han hadde ikke skyld i at han var i fengsel. Men tilbakeføringskoordinatoren fristet med kake og en time fri fra jobben. Torneby ble med i refleksjonsgruppa. Og der skjedde det noe.

– Jeg satt der sammen med andre gutter som hadde vært gjennom det samme som meg. De åpnet seg, var ærlige og da kunne jeg ikke sitter der og prate piss.

– Det var nytt for meg å være ærlig. Det hadde jeg aldri vært før. Først da jeg fortalte sannheten, kunne jeg begynne å jobbe med problemene mine. Ti dager før løslatelse var jeg klar for å ta imot hjelp, og da tok jeg et skikkelig tak, sier han.

Sosionomen har møtt motstand i fengsel

Hanne Grøneng berømmer ledelsen i Vestoppland fengsel som har støttet Tenk ut, men hun har også møtt motstand. Mange har spurt henne hvorfor hun bruker personer med egen erfaring. Fengselsbetjent Mari Andreassen mener motstanden skyldes kulturen i fengsel.

– Det er oss og dere. Vi er ikke folk, vi er ansatte og innsatte. Det tør jeg påstå er gjengs over hele landet, selvsagt med unntak. Jeg har vært sånn selv, sier fengselsbetjenten.

I starten var hun skeptisk til Tenk ut. Men en dag ble hun med på en refleksjonsgruppe. En innsatt fortalte at han følte han var nederst på rangstigen og fengselsansatte fikk han til å føle seg som dritten i samfunnet.

– Da tenkte jeg herregud, sånn kan vi ikke holde på. Det må skje en holdningsendring, sier Andreassen.

Nå er hun sertifisert møteleder. I fjor deltok hun, sammen med 50 andre, på grunnopplæring i Tenk ut på Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter KRUS. I dag tilbyr ti-tolv fengsel og friomsorgskontor refleksjonsgrupper. Møtelederne håper enda flere begynner å bruke denne utradisjonelle måten å jobbe med rehabilitering på. Grøneng er ikke i tvil.

– Jeg brenner for hva som virker. Jeg har jobbet med rus og psykiatri i mange år, og har prøvd ut en rekke metoder og måter å jobbe på. Etter mange år er det refleksjonsgrupper jeg jobber med. Det er fordi jeg ser at det virker, sier Grøneng.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

LIKER TENK UT: Mari Andreassen håper flere fengsel starter refleksjonsgrupper.

LIKER TENK UT: Mari Andreassen håper flere fengsel starter refleksjonsgrupper.

Ole Palmstrøm

– Fy faen, du kommer til å gå glipp av mye gøy

Tilbake i den laftete stua snakker deltagerne om erfaringer og ønsker. En av dem er Nicolai. Han har et skøyeraktig smil, men er også alvorlig. Han er 21 år og uendelig lei av å ruse seg. Nå vil han slutte. Torneby gir Nicolai håp. Erfaringskonsulenten har klart det. Men det har kostet. Torneby er dønn ærlig. Med klare blå øyne holder han blikket til Nicolai.

– Du kan få det til om du vil. Men fy faen, du kommer til å gå glipp av mye gøy. Det er fort å glemme. Tidligere var du den som aldri dro hjem fra fest. Du var den som alltid drakk deg dritings. Det livet er slutt.

Han forteller at de må legge en plan for hva som skal erstatte festingen.

– Dere kommer til å gå på trynet. Da er det viktig at dere ikke gir totalt faen, men spiller med åpne kort. Da er det større sjanse for at folk rundt dere tilgir og at det går bra.

LIKESTILT: – Cristian er likesinnet. Han skjønner det vi sier. Det er noe annet med en vakt. Noen ganger er de en pest og plage, sier Nicolai (21) til høyre. Dag er enig.

LIKESTILT: – Cristian er likesinnet. Han skjønner det vi sier. Det er noe annet med en vakt. Noen ganger er de en pest og plage, sier Nicolai (21) til høyre. Dag er enig.

Ole Palmstrøm

Les også:

Bjarte fikk hjerteinfarkt på jobb i Bergen fengsel. Nå kjemper han for bedre arbeidsvilkår

Elin (59) jobbet turnus i fengsel. Etter 30 år fikk hun nok

26 fanger soner på denne gården

Her soner Norges ti heldigste innsatte

Her er kandidatene til ledervervet i NFF

{"396926":{"type":"m","url":"/image-3.396926.b8a3d1ea42","cap":"KRITISK: Cristian Torneby var skeptisk til refleksjonsgruppene: – Hvorfor skulle jeg sitte der å prate om følelser og tullball? Det er ikke derfor tøffe gutter er i fengsel, sier han.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"396928":{"type":"m","url":"/image-3.396928.045a26c6f8","cap":"LIKESTILT: – Cristian er likesinnet. Han skjønner det vi sier. Det er noe annet med en vakt. Noen ganger er de en pest og plage, sier Nicolai (21) til høyre. Dag er enig.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"396929":{"type":"m","url":"/image-3.396929.f75b2c65e2","cap":"LIKER TENK UT: Mari Andreassen håper flere fengsel starter refleksjonsgrupper.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"65","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"fb":[{"type":"f3","title":"Tenk ut","closed":false,"place":"• Her er kandidatene til ledervervet i N"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Tenk ut

• Samtalegruppe hvor innsatte åpner seg, viser følelser og reflekterer over livet

• Refleksjonskort er utgangspunkt for samtalene

• Målet er å motivere innsatte til endring

• Ledes av en erfaringskonsulent og en fagarbeider

• Erfaringskonsulentene er ikke privatpersoner, men tilknyttet brukerorganisasjoner

• Fins i ti-tolv fengsel og friomsorgskontor

• Egnet for åpne og lukkede anstalter

• Programmet er anbefalt av KRUS og godkjent av Kriminalomsorgsdirektoratet

• Way Back, Nettverk Etter Soning og Sagatun Brukerstyrte Senter tilbyr Tenk ut etter løslatelse

Kilde: Hanne Grøneng

{"396926":{"type":"m","url":"/image-3.396926.b8a3d1ea42","cap":"KRITISK: Cristian Torneby var skeptisk til refleksjonsgruppene: – Hvorfor skulle jeg sitte der å prate om følelser og tullball? Det er ikke derfor tøffe gutter er i fengsel, sier han.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"396928":{"type":"m","url":"/image-3.396928.045a26c6f8","cap":"LIKESTILT: – Cristian er likesinnet. Han skjønner det vi sier. Det er noe annet med en vakt. Noen ganger er de en pest og plage, sier Nicolai (21) til høyre. Dag er enig.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"396929":{"type":"m","url":"/image-3.396929.f75b2c65e2","cap":"LIKER TENK UT: Mari Andreassen håper flere fengsel starter refleksjonsgrupper.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"65","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"fb":[{"type":"f3","title":"Tenk ut","closed":false,"place":"• Her er kandidatene til ledervervet i N"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}