JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rikke Jeppsson

«Du føler at folk ser deg, men de ser deg likevel ikke. De forstår ikke at man mister en menneskelig verdi, og at man bare har lyst til å trekke seg lenger og lenger vekk»

Are Mogstad Vigre (25) mistet jobben i februar etter tre og et halvt år som rørleggerlærling. Siden da har han vært i NAV-systemet.
2017101907254120230821171436

rikke.jeppsson@lomedia.no

I første episode av podkastserien om ungdomsledighet fikk vi vite at det er rundt 100.000 ungdommer som står utenfor arbeidslivet. Dette er historien om hvordan det er å være en av disse. Hør episoden nederst i artikkelen.

– Det går sikkert også ut oktober før jeg kanskje får meg jobb. Tiden i Nav har vært veldig tung, det er ikke noe som kan anbefales.

– Det er flere ganger jeg har tenkt at jeg vil flytte til Russland, bytte navn og bare starte noe for meg selv. Fordi nå føler jeg ikke akkurat at framtiden er noe særlig lys, men jeg gir ikke opp. Jeg tenker at selv om man er i en tunnel, som kan være uendelig lang, så er det alltid lys i enden et sted.

Det er september. Skyene blokkerer solen og vinden prøver å få ned bladene fra trærne. På Sørmarka konferansehotell gjemmer folk seg under taket og inntil husveggene når de «trekker frisk luft». Her er Are på faglig ungdomskurs med Fellesforbundet.

Mange arbeidsløse får kutt i dagpengene

Endringer i Stavanger

Hva vil du si er det verste ved å stå utenfor?

– Det å se inn på de som har det bra.

– Jeg søker jobber, men det er så fort gjort å dette ut på grunn av det å få avslag. Du går på intervjuer. Du føler at de ser på deg som en bra kandidat, men så hører du ikke mer. De sender kanskje aldri noe tilbake til deg, og da føler jeg at jeg detter lenger og lenger ut av samfunnet. Jeg føler meg mindre verdt, og det er vondt for psyken altså, sier han mens stemmen nesten brister.

Frafall i skolene øker. Vi hører at det bekymrer våre politikere. De har blant annet innført en fraværsgrense for å få bukt med problemet. Gutter og unge menn er den største andelen blant de som ja, faller fra, og de som står utenfor både jobb og skole. Are er en av disse. Han er fra Kvernavik, som ligger rett utenfor Stavanger i Rogaland. Byen som gikk fra å «ha en Porsche Cayenne på hvert gatehjørne» til å ha den høyeste andelen av arbeidsledige i landet.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Hør podkasten

Var det noen spesiell grunn til at du mistet jobben?

– Jeg hadde jo feil, alle har sine feil, ingen blir født perfekte. Jeg jobbet ikke raskt nok etter deres bok. Jeg hadde et par lekkasjer, men jeg lærte av det. De siste fem månedene i jobben hadde jeg kommet meg skikkelig bra, jeg jobbet i en fin rytme, jeg hadde kontroll på det og så for meg en framtid som rørlegger, men det ble bare ikke sånn. Det gjør også noe med deg. Du har noen fremtidsplaner og så forsvinner de bare rett under bena på deg.

Har du noen råd til andre som er i samme situasjon?

– Ikke la stoltheten ta deg, ikke gjør samme feilen som jeg gjorde med å stenge deg altfor mye inne. Gå til den nærmeste vennen eller venninna du har og gi dem den følsomme pinnen og fortell hva du går gjennom og hva du tenker. Ikke vær redd for å si ifra om hvordan du har det, sier Are og forteller blant annet hvem som har hjulpet han i denne tunge stunden.

Hør hvem og resten av hans sterke historie i del 2 av podkastserien om unge ledige.