JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT Forbundet får skryt for Metoo-retningslinjer

Sissel Alice Gundersen har vært elektriker i over 30 år og har opplevd seksuell trakassering hele veien – i sitt eget forbund.
UTSATT: Sissel Alice Gundersen har i alle sine år som elektriker vært utsatt for behadelige situasjoner.

UTSATT: Sissel Alice Gundersen har i alle sine år som elektriker vært utsatt for behadelige situasjoner.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Nå er EL og IT Forbundets retningslinjer mot seksuell trakassering vedtatt. At det trengs, er Sissel Gundersen, tidligere leder i Tromsø Elektrikerforening, et sannhetsvitne på. Hun tok ordet og fortalte sin personlige historie på forbundets landsstyremøte denne uka.

– Om vi har seksuell trakassering i eget forbund? Svaret er ja. Jeg har vært elektriker i mer enn 30 år og har dessverre opplevd det hele veien, sa hun.

Gundersen anser seg en kvinne som tåler mye, som ikke har noen problemer med å si fra og som også vet å slå fra seg hvis det må til. Men situasjonene er ikke desto mindre ubehagelige.

– Det var et menneske jeg synes det var så ille fra at jeg ikke hadde lyst til å møte ham. Jeg begynte å gå utenom og tenkte med meg selv at dette gidder jeg faen ikke. Jeg vet ikke om vedkommende har blitt snakket til eller om han har skjønt hva som har skjedd med tanke på Metoo, men han har i alle fall blitt bedre, sa hun.

Hvor blir det av metoo-tiltakene som LO skulle komme med?

Si i fra

Sissel Gundersen ber folk si fra om de overværer noen som oppfører seg ufint.

– Ha i bakhodet, at hvis dere ser noe, så si i fra på en pen måte at det ikke skal være nødvendig å oppføre seg sånn.

Esben Smistad, nestleder i IKT Bransjens Fagforening og Telenor-tillitsvalgt stemte i:

– Selv om fokuset har vært mye på Metoo og de store sakene, handler dette om at vi skal synes det er greit å si i fra. Det er ingen stor greie. Man skal ikke sitte på arbeidsplassen med en klump i magen fordi det går dårlige vitser om homser eller at det kommenteres bikini-bilder på Facebook. Får man beskjed om at man har gått over grensen, får man bare korrigere seg litt, det er ikke verre, sa han.

Sandra Åberg Kristiansen, nyvalgt leder i Vintervoll-klubben, som første kvinne noensinne, ber også folk si fra til dem som hevder de er «lei av Metoo-greia». Å si det synes hun er uhørt, og forventer at i hvert fall tillitsvalgte i EL og IT ikke prater sånn.

– Jeg håper aldri noen i denne salen sier de er lei av Metoo. Hvis man hører det bli sagt av noen her, eller andre tillitspersoner i vårt forbund, skal man si fra. Vi sitter i det høyeste organet mellom landsmøtene, og da er vi forbilder enten vi vil det eller ei. Det gjør det ikke lettere for dem det gjelder, at folk går rundt og sier de er lei av Metoo, sier hun.

Les også: Kvinner i fagbevegelsen tar oppgjør med sex-trakassering

Skolere

Leder i utviklingsavdelingen til EL og IT, Monica Derbakk, sier at nå som forbundet har vedtatt retningslinjer, er neste steg å gjøre dem kjent. Retningslinjene ble vedtatt i forbundsstyret 9. april og ble orientert om på landsstyremøtet denne uka. Torsdag ble de lagt ut på forbundets nettside.

– Vi må skolere oss for å forhindre at noe skjer. Nå har vi verktøy på plass for å håndtere dette på en god måte. Det er viktig at nyansatte får regelverket i hånda, og gjerne at det gås gjennom på ulike årsmøter, så de blir kjent og ikke blir liggende i en skuff, sa Derbakk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

RETNINGSLINJER: På EL og ITs landsstyremøte gikk Monica Derbakk gjennom forbundets arbeid mot seksuell trakassering.

RETNINGSLINJER: På EL og ITs landsstyremøte gikk Monica Derbakk gjennom forbundets arbeid mot seksuell trakassering.

Leif Martin Kirknes

Hun er klar på at kampen mot seksuell trakassering ikke er over. Det er udiskutabelt et problem, og fagbevegelsen er intet unntak

– Trakassering opptrer i ulike former, verbalt og fysisk, i sosiale medier og på SMS. Det kan være fysiske og ubehagelige kommentarer. Ofte skjer det på kurs og konferanser etter at det faglige programmet er over, sa hun, og leste opp noen sterke historier tidligere gjengitt i Frifagbevegelse høsten 2017.

– Fagbevegelsen skal være et trygt sted og med trygge møteplasser. Alle har et ansvar for å si fra om man observerer eller ser noen hendelser på våre arenaer, sa Derbakk, som legger til at det er etablert et varslerutvalg bestående av henne selv, forbundsleder Jan Olav Andersen og verneombudet i EL og IT – for tiden Kai Christoffersen.

Tema på landsmøtet 2019?

Det er mulighet for å revidere reglene hvert år, ifølge Derbakk. Hun sier det også pågår et arbeid med arbeidsgiverorganisasjonen Nelfo om seksuell trakassering i arbeidslivet. Forbundet er i kontakt med utdanningsetaten med tanke på seksuell trakassering når det gjelder lærlinger. EL og IT har også foreslått overfor LO å opprette en sentral varslingsinstans.

Les også: Kvinnene som organiserte fagbevegelsens metoo-opprop venter fortsatt på konkrete tiltak fra LO

Forbundsleder Jan Olav Andersen ber EL og ITs ulike organisasjoner frem mot landsmøtet neste år tenke over hvordan retningslinjene skal fungere lenger ut i organisasjonen. De gjelder i alle fall for forbundet sentralt, men klubber er egne juridiske enheter og må selv bestemme om de vil ta inn disse retningslinjene.

– For å sikre en helhetlig behandling tror jeg det er lurt om vi på landsmøtet i mars vedtektsfester en gjennomgående policy på det her så det ikke blir opp til hvert organisasjonsledd om man vil slutte seg til det, mener han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FORNØYD: Brit Østby Fredriksen synes de nye retningslinjene er meget bra.

FORNØYD: Brit Østby Fredriksen synes de nye retningslinjene er meget bra.

Leif Martin Kirknes

Brit Østby Fredriksen tok også til talerstolen og applauderte for retningslinjene.

– Det er en veldig bra jobb som er utført, sa hun og la til at det er viktig at folk ute i distriktene forstår hva det betyr at saker er konfidensielle, slik at det ikke oppstår ryktespredning.

Esben Smistad er også full av lovord.

– Jeg må skryte av forbundsstyret. Jeg er glad vi har fått disse retningslinjene, og er glad for at Jan Olav som leder har vært så tydelig på at forbundets møteplasser skal være trygge, sa han.

Les også: – EL og IT skal ha nulltoleranse mot seksuell trakassering

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse